Annons

Klipp grönt - miljömärkta gräsklippare

Verktyg & redskap

Gräsklippning förknippas ofta med buller och avgaser. Men nu kommer de miljömärkta gräsklipparna på bred front.

Av: Maria Backman, april -06, 03 april 2006

Gräsklippning ger bra motion

Eftersom det tar längre tid att tillverka en cylindergräsklippare blir slutpriset lite högre än för en rotorgräsklippare. Men cylinderklipparen är mycket bättre för gräsmattan, menar Joakim Ström på ALKO Ginge. – Titta på alla golfbanor. En gräsmatta mår allra bäst av att bli klippt av en cylindergräsklippare. Då får strået en plan snittyta och vätskeförlusten i strået blir inte så stor. Det ger i sin tur starkare, friskare och grönare gräs.

– Rotorgräsklipparen däremot slår av gräset istället för att klippa av det. Då blir snittytan lite taggig, vilket gör att vätskan i strået och gräsroten inte stannar i samma utsträckning. Strået tappar lyster och färg och utsätts lättare för skadeangrepp, säger Joakim Ström.
En väl inställd cylinderklippare klipper av gräset på ett annat sätt, instämmer Bengt-Göran Pripp på Svensk Maskinprovning AB.

– Å andra sidan kan gräset inte bli hur långt som helst med en cylinderklippare - här krävs att du klipper oftare än med en rotorgräsklippare.

Det första gröna stråna börjar spira, och grannarna sneglar på varann - vem klipper först i vår? Ta det lugnt, manar sakkunskapen. Och klipp framförallt inte gräset för lågt de första gångerna på våren - gräsmattan behöver hämta sig efter vintern. Gräset växer som mest under första delen av säsongen. Då är rådet att klippa en till två gånger i veckan. Under sommaren, när tillväxten minskar, behöver däremot gräset inte klippas lika ofta. Under sensommaren ökar så tillväxten igen, för att avta under hösten.

Annons

Rotorklippare vanligast, cylindern skonsammast

Det finns ännu en faktor som talar till cylinderklipparens fördel. Många är som bekant allergiska mot gräs, och vid gräsklippning sprids mycket allergener i luften. När gräset slås av med en rotorklippare sprids allergener i högre grad än med en cylinderklippare.

– När grässtrået klipps i många små bitar strömmar allergener ur dem. Ett sätt att minska mängden allergener är att använda cylindergräsklippare som pressar ner det avklippta gräset i marken (av mulchertyp). Klippet sugs då upp av jorden väldigt fort, berättar Ann-Britt Sörensen på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.

– Andra praktiska tips som underlättar livet för gräsallergiker är att klippa gräset en måndag, så lugnar det ner sig till helgen då man är ute i trädgården. Det finns också speciella gräsblandningar som inte växer så fort och inte bildar så mycket vippor och ax.

Mulcherklippare för allergiker

Allt fler miljögodkända gräsklippare finns nu i handeln. Men flertalet klippare har fortfarande föråldrade motorer.

– Det har inte hänt mycket inom området. Det är fortfarande samma sidoventils-teknik på många av motorgräsklipparna, framförallt hos de vanliga konsumentgräsklipparna, säger Bengt-Göran Pripp.

Bensin, etanol, el eller handkraft?

I miljömärkningen svanens märkningskrav ingår förutom utsläpp även vibrationer och buller.

– Svanen har världens hårdaste krav när det gäller avgaser från gräsklippare. En svanmärkt gräsklippare har dessutom en tystare gång och är vibrationstestad, säger Per Ribbing, projektledare för svanen på SIS Miljömärkning. Tätt följda av Klippo är GGP/Stiga Sverige den tillverkare som ligger längst fram vad gäller antalet miljömärkta gräsklippare, med bland annat en svanenmärkt etanoldriven gräsklippare och en fyrhjulsdriven åkgräsklippare.

– Miljöarbetet är viktigast för oss. Vi har sedan många år profilerat oss på miljöområdet och vill vara ledande här, säger Dick Thunell, VD för GGP/Stiga Sverige.

Enligt ett nytt EU-direktiv regleras nu utsläppen av koloxid, kolväten och kväveoxider för bensinmotorer upp till 19 kW.
Även buller är sedan några år tillbaka reglerat genom ett EU-direktiv. Alla gräsklippare ska idag vara märkta med ett LWA-värde, som står för ljudeffektnivå och är ett gränsvärde (det är detta buller som kan upplevas som störande av grannarna). Det är gräsklipparens arbetsbredd som bestämmer dess gränsvärde. Den ljudtrycksnivå, dB (A), som den som kör gräsklipparen utsätts för, ska finnas angiven i gräsklipparens instruktion. Även vibrationsnivån till händerna ska finnas med i denna.

Prislappen är dock en stötesten för många konsumenter.

– Folk vill gärna köpa miljömärkt men det är i slutändan plånboken som styr. Hittills har de miljömärkta produkterna varit lite dyrare. Men i vår planering finns produkter som kommer att bli mer prisintressanta.

Vilken gräsklippare passar dig?

Handgräsklipparen - miljövänligast. Bra motion för dig med liten gräsmatta.

Motorgräsklipparen - för större tomt.

Åkgräsklipparen - för riktigt stora ytor.

Uppsamlarklipparen samlar avklippt gräs i behållare. Bra om du klipper ofta.

Mulcherklipparen/bioclip - och sido-utkastaren finfördelar gräset och sprider det - som gödning. Passar dig som klipper mer sällan.

Marknadsöversikt/gräsklippare

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Gräsklippare.  

Åkgräsklipparen - bekväm och kul

Har du en riktigt stor gräsmatta sparar åkgräsklipparen mycket tid. Ofta är de dessutom både lätta och roliga att köra. Både manuella och automatväxellådor finns i handeln. Välj mellan olika funktioner såsom multiåkgräsklippare för vanlig klippning eller mulcherklippning, frontklippare eller bakåtkastande klippare.
Hittills är GGP Sweden AB den enda tillverkare som kan erbjuda en miljögodkänd åkgräsklippare. Med fyrhjulsdrift och tillbehör för åretruntanvändning hamnar prislappen på 94 495 kronor.
Åkgräsklipparen MR 345 från Andreas Stihl (bilden intill) har bland annat uppsamlare med ljudsignal för tömning, vilken kan ske utan att föraren behöver gå av maskinen. Kan även användas för att samla upp löv när hösten kommer (rekommenderat cirkapris 21 990 kronor).


Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Gräsklippare.

Lättstartad mulcherklippare

Produktnamn: MB 2 RT
Tillverkare: Viking, tel 0302-248 00, www.stihl.se
Typ av gräsklippare: Biogräsklippare (motor),
mulcherklippare
Klippbredd: 46 centimeter
Framdrivning: Självgående, framhjulsdrift
Motoreffekt: 5 hk
Vikt: 26 kg
MIljömärkt: Nej
Övrigt: Lättstartad, ett enda drag i snöret startar motorn. 4-taktsmotor med en växel. Fällbart handtag för enkel transport och förvaring, inställning av klipphöjden i fyra olika lägen. Vridbart chassi i stålplåt med bärhandtag fram.
Konsumentpris: 4 490 kronor

 
Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Gräsklippare.  

För små till medelstora ytor

Produktnamn: IZY 46 S
Tillverkare: Honda Power Equipment Sweden AB, tel 020-24 46 00, www.hondapower.se
Typ av gräsklippare: Motorgräsklippare, uppsamlarklippare (60 liter)
Klippbredd: 46 centimeter
Framdrivning: Självgående, bakhjulsdrift (en hastighet)
Motoreffekt: 3,3 kW / 4,5 hk
Vikt: 32 kg
MIljömärkt: Nej
Övrigt: Stålchassi, kullagrade hjul, knivbroms
Konsumentpris: Riktpris 4 960 kronor


Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Gräsklippare.

För större gräsytor

Produktnamn: Husqvarna R 152 SV
Tillverkare: Husqvarna AB, tel 036-14 65 00, närmaste återförsäljare tel 0771-14 65 00, www.husqvarna.se
Typ av gräsklippare: Motorgräsklippare uppsamlarklippare, sidoutkastare och mulcherklippare i ett. Uppsamlarens volym 75 liter.
Klippbredd: 53 centimeter
Framdrivning: Självgående variabel hastighet 0-5,0 km/h
Motoreffekt: 4 kW / 5,5 hk
Vikt: 40 kg
Miljömärkt: Nej
Övrigt: Klippaggregat i stål. Steglös körhastighet. Fällbart komfortstyre med samlade reglage. Gummihjul med kullager. Finns även med knivbroms som stoppar kniven utan att stoppa motorn. Två års garanti.
Konsumentpris: Kampanjpris till och med 30/7 4 700 kronor. Ordinarie pris 5 700 kronor.


Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Gräsklippare.  

Etanoldriven gräsklippare för god miljö

Produktnamn: Multiclip PRO 53 S Etanol Svan
Tillverkare: GGP Sweden AB, tel 0140-677 00, www.stiga.se
Typ av gräsklippare: Etanoldriven rotorklippare, mulcherklippare
Klippbredd: 51 centimeter
Framdrivning: Självgående, framhjulsdrift
Motoreffekt: 4,5 kW / 6 hk
Vikt: 36 kg
MIljömärkt: Miljögodkänd med Svanen
(licens nr 340 005)
Övrigt: Aluminiumchassi, 20 års garanti på chassi (innebär att chassi ersätts med nytt om det spräcks). Drivs med etanol av miljöskäl - billigare än bensin och bidrar inte till växthuseffekten.
Konsumentpris: 9 495 kronor


Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Gräsklippare.  

Tyst och avgasfri gräsklippare för mindre tomt

Produktnamn: Flymo Roller Compact 340
Tillverkare: Electrolux Outdoor Products,
tel 036-14 67 00, www.flymo.se
Typ av gräsklippare: Eldriven klippare, uppsamlare (28 liter)
Klippbredd: 34 centimeter
Framdrivning: Nej
Motoreffekt: 1 500 W
Vikt: 13,5 kg
Miljömärkt: Nej
Övrigt: Ergonomisk utformning för att fungera bra i kuperad terräng. Gräset komprimeras i gräsbehållaren så att man inte behöver tömma den så ofta. Genom fönstret i uppsamlaren ser man när behållaren är full. Mönsterrullen böjer grässtråna i klippriktningen i snygga mönster, behovet av att trimma gräskanter minimeras.
Konsumentpris: Rekommenderat pris 1 595 kronor

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Gräsklippare.

Lätt att manövrera

Produktnamn: Jonsered LM 2153 CMDAW
Tillverkare: Jonsered, tel 036-14 65 00, www.jonsered.se
Typ av gräsklippare: Motorgräsklippare, uppsamlarklippare 90 liter.
Klippbredd: 53 centimeter
Framdrivning: Självgående variabel hastighet 0-4,2 km/h
Motoreffekt: 5,1 kW / 7 hk
Vikt: 42 kg
Miljömärkt: Nej
Övrigt: Klippaggregat i stål. Steglös körhastighet. Fällbart komfortstyre med samlade reglage. Robusta hjul med kullager. Två års garanti.
Konsumentpris: 4 900 kronor.


Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Gräsklippare.  

Bensindriven motorklippare

Produktnamn: Dynamac DS48TH
Tillverkare: Dynamac Agent: Hako Ground & Garden AB, tel 035-10 00 00, www.hako.se
Typ av gräsklippare: Bensindriven gågräsklippare, uppsamlarklippare (60 liter)
Klippbredd: 46 centimeter
Framdrivning: Ja
Motoreffekt: 3,4 kW /4,5 hk
Vikt: 34 kg
Miljömärkt: Nej
Övrigt: Variabel central klipphöjdsinställning 28-75 mm. Stålkåpa, kullagrade bakhjul. Två års garanti.
Konsumentpris: 4 295 kr.

 Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Gräsklippare.

Självgående cylinderklippare

Produktnamn: Comfort Park 46
Tillverkare: AL-KO Ginge tel 031-57 35 80, www.ginge.com
Typ av gräsklippare: Cylinderklippare med bensinmotor, uppsamlare finns som tillbehör
Klippbredd: 46 centimeter
Framdrivning: Ja, klipparen är självgående
Motoreffekt: 2 kW / 3,5 hk
Vikt: 28 kg
Miljömärkt: Nej
Övrigt: Individuell reglering av klipphöjd i fem lägen. Uppsamlare finns som tillbehör. Tre års garanti.
Konsumentpris: 5 495 kronor.

 


Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Gräsklippare.

Framhjulsdriven rotorklippare

Produktnamn: Klippo Cobra S
Tillverkare: Klippo AB, tel 040-680 75 00, www.klippo.se
Typ av gräsklippare: Bensindriven rotorklippare, uppsamlare/mulcher (uppsamlarens volym 65 liter)
Klippbredd: 48 centimeter
Framdrivning: Ja, framhjulsdrift
Motoreffekt: 3,6 kW
Vikt: 41 kg
Miljömärkt: Nej
Övrigt: Finns även med elstart och som Pro, det vill säga avvibrering, kraftigare och renare motor, förstärkta detaljer, galvaniserade sidoskydd, stål-detaljer, galvaniserade och bekvämare handtag med mera.
Konsumentpris: 7 190 kronor
(7 190 - 8 990 kronor).


Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Gräsklippare.  

Klipper brett

Produktnamn: Toro Automatic 55
Tillverkare: Toro Agent: Hako Ground & Garden AB, tel 035-10 00 00, www.hako.se
Typ av gräsklippare: Bensindriven gågräsklippare, recycler, uppsamling, sidoutkast
Klippbredd: 55 centimeter
Framdrivning: AutoMatic Drive
Motoreffekt: 6 hk
Vikt: 38 kg
Miljömärkt: CARB-godkänd (CARB, California Air Resources Board, arbetar för att begränsa luftföroreningar)
Övrigt: Version finns med elstart. Två års garanti.
Konsumentpris: 4 995 kr.

Samtliga uppgifter i marknadsöversikter kommer från återförsäljaren/tillverkaren.

Av Maria Backman Foto Janne & Eva Olsson, ViV nr 4/2006

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
03 april 2006 Maria Backman, april -06
Annons
Annons
Mer om Verktyg & redskap

Rätt svar!

Verktyg & redskap Rätt svar till frågesporten – snickarsnack! 1B 2C 3A 4A 5C 6A 7B 8C 9C 10B

Annons

Verktyg och förvaring – allt du behöver veta

Verktyg & redskap Kan du inte hitta rätt verktyg vid rätt tillfälle? Du är inte ensam. Vi tyckte det var dags att ställa saker och ting till rätta och tipsar därför om...

Skyffla, sanda, slunga eller slinga - vilken snöröjningsmetod...

Verktyg & redskap Nu är det hög tid att gå igenom vinterredskapen. Hur väl rustad står du när snön börjar falla?

Tvätta med tryck - Vi i villa-testet

Verktyg & redskap Små högtryckstvättar är nästan lika bra som större modeller visar vårt test.

Byt fönster med fiffigt verktyg - Smarta prylen

Verktyg & redskap Aldrig mer behöver man kämpa med att hålla fönstret på plats vid montering.

Gör redskapen redo för våren

Verktyg & redskap Nu spirar det snart åter i rabatten! Så här får dina smutsiga och slitna trädgårdsredskap nytt liv.

Välj en stark skruvdragare - Vi i villa testet

Verktyg & redskap God balans är en viktig egenskap hos en bra skruvdragare. Vi har testat sex olika och är nöjda med resultatet.

Stora verktygsguiden

Verktyg & redskap Välj rätt verktyg för att lyckas. Många projekt är lättare än du tror, menar Vi i Villas nya gör-det-själv-expert Anders Utsten. Under året kommer...

Sopborste och skrapa i ett

Verktyg & redskap Sopa rent och hacka bort is eller fastfrusen jord med ett och samma verktyg.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]