Annons

Gör det själv med smarta verktyg

Verktyg & redskap

Borra, skruva, klippa, hamra… Rätt verktyg gör det enklare att jobba och ger bättre resultat. Vi i Villa tipsar om tio smarta verktyg för olika sorters arbeten.

Av: Anders Runesson, viivilla.se januari -09, 11 december 2008

Går du i renoveringstankar? Då kan det vara dags att se över vad du har i verktygslådan eller i ditt snickarkrypin. De elektriska verktygen utvecklas hela tiden och blir starkare och bättre. Och hjälpmedlen blir allt fler, som detektorer som hjälper dig hitta ledningar och annat och laserpass som ser till att allt blir rakt. Här är tio verktyg som hjälper dig i ditt arbete - många fler hittar du på webben och i din byggvarubutik.


1) Hamra, borra och skruva

Annons

Nya Uneo från Bosch kombinerar tre verktyg i ett. Denna sladdlösa borrhammare rymmer ett pneumatiskt slagverk i ett kompakt och lätthanterligt yttre och låter dig hamra, borra och skruva med en och samma maskin. Uneo är liten som ett A5-blad, väger 1,1 kg och har ett batteri av litium-jon-typ på 14,4 volt. Slagstyrkan är på 0,9 joule vid 4 800 slag/minut. Fästet för betongborr kallas SDS-Quick och låter borren föras in och snäppas fast snabbt och enkelt, men även sexkantiga borr- och skruvbits kan användas. Uneo kostar cirka 1 729 kronor.


2) Sök, så ska du finna

Var finns elledningarna? Och reglar som håller för upphängning? Vill du slippa gissa dig fram innan du borrar i väggen kan du ta hjälp av Black & Deckers multidetektor BDS303. Den har sökare för trä, metall och strömförande ledningar med ett sökdjup på 19, 25-45 respektive 100 mm. Dolda objekt indikeras på displayen med både ljus och ljud. Detektorn har ett grepp som gör att den kan hållas platt mot väggen och kostar cirka 599 kronor.


3) Borra i liten skala

Med en liten och kompakt skruvdragare kan man komma åt på de flesta ställen. Dremel Driver är ett av flera alternativ i den här klassen. Den är 12,6 cm lång och väger 430 g. Batteriet är av litium-jon-typ på 7,2 V och tar fem timmar att ladda upp. Driver har magnetisk bitshållare och variabel hastighet på upp till 300 varv/minut. Med följer laddare, löstagbar bitshållare samt åtta sexkantsbits; allt till ett pris på cirka 575 kronor.


4) Hamra med Porsche

Metabos multihammare P'7911 kombinerar alla viktiga funktioner hos en borrmaskin med kraften hos en tryckluftshammare och kan användas för både sten, trä, betong och metall. Den borrar, slagborrar, mejslar och skruvar, har ett vridmoment på upp till 15 Nm, klarar upp till 4 600 slag i minuten, samt har ett ergonomiskt utformat hölje i aluminium. Dessutom är P'7911 riktigt snygg, vilket kan förklaras av att den är designad av Porsche Design. Pris cirka 3 699 kronor.


5) Klipp det mesta

Den sladdlösa allsaxen Xeo från Bosch klipper snabbt och smidigt igenom de flesta vardagliga material, från tunna dekorationsmaterial till upp till sex millimeter tjocka kartonger eller mattor. Skären är självskärpande och det laddbara litium-jon-batteriet klarar upp till 150 meter klippning per laddning. Xeo väger 400 gram och kostar cirka 549 kronor.


6) Krysslaser med stativ

Vill du att saker ska vara våg- och lodräta och i linje med varandra? Black & Deckers krysslaser med stativ och väggfäste, LZR6TP, hjälper dig att få allt rakt. Stativet är 1,3 m högt och hopfällbart. Lasern har flera linjer och är självnivellerande. LZR6TP kostar omkring 999 kronor.


7) Vinkla med 21 moment

Makitas nya borrskruvdragare DF010DWE har gott om smarta funktioner som gör det enklare att borra och skruva. Först och främst kan man vinkla handtaget för att komma åt i trånga utrymmen. Dessutom har den två växlar och 21 momentinställningar, så att man kan få exakt den kraft man vill ha. Man kan även använda DF010DWE som skruvmejsel utan motordrift. Ergonomiskt mjukt grepp, LED-belysning, elektronisk motorbroms och litium-jon-batterier på 7,2 V med två års garanti är andra egenskaper. DF010DWE kostar ca 1 450 kronor.


8) Bort med det gamla

Med Skils Multi Scraper 7710 kan du skrapa bort och forma det mesta. Fyra blad följer med: stålblad (60 mm), stålspatel (60 mm), flatmejsel (15 mm) och universalblad (35 mm), för olika material och ytor. Multi Scraper har tre varvtalsinställningar och klick-funktion med vilken du byter tillbehör utan verktyg. Kostar cirka 549 kronor.


9) Hela paketet

AEG:s nya serie med laddbara elverktyg baserar sig på kraftfull 18 volts litium-jon-teknik och rymmer de flesta verktyg som gör det självaren kan behöva. Ett paket med slagborr/skruvdragare (BSB 18 STX/0), sticksåg (BST 18 X/0), tigersåg (BUS 18 X/0), cirkelsåg (BKS 18/0), arbetslampa (FL 18/0), två stycken 18 V Li-Ion-batterier på 3,0 Ah, snabbladdare och väskor kostar cirka 9 995 kronor. Då får du även en stor AEG-väska som rymmer hela samlingen på köpet.


10) Glöm inte att städa

Gör det själv-projekt tenderar att lämna spår efter sig. Nilfisks grovdammsugare Aero hjälper dig utplåna dessa. Aero finns i flera modeller och är lämplig för sugning av både torr och våt smuts; dess filter tar bort det fina dammet och skyddar maskinen. Modellen Aero 20-21 är på 1 300 W och rymmer 20 liter. Den är utrustad med ett eluttag som du kan ansluta ett elverktyg till (exempelvis en såg eller slip) och passar de allra flesta elverktyg med utblås. Dessutom har Aero 20-21 automatiskt start/stopp som styrs av elverktyget. Pris cirka 1 395 kronor.

Köpinformation

AEG, www.aeg-pt.se
Black & Decker, www.blackanddecker.se
Bosch, www.bosch-do-it.se/goer-det-sjaelvare
Dremel, www.dremeleurope.com/se/sv/start
Makita, www.makita.se
Metabo, www.metabo.se
Nilfisk, www.nilfisk-alto.se
Skil, www.skil.se

11 december 2008 Anders Runesson, viivilla.se januari -09
Annons
Annons
Mer om Verktyg & redskap

Rätt svar!

Verktyg & redskap Rätt svar till frågesporten – snickarsnack! 1B 2C 3A 4A 5C 6A 7B 8C 9C 10B

Annons

Verktyg och förvaring – allt du behöver veta

Verktyg & redskap Kan du inte hitta rätt verktyg vid rätt tillfälle? Du är inte ensam. Vi tyckte det var dags att ställa saker och ting till rätta och tipsar därför om...

Skyffla, sanda, slunga eller slinga - vilken snöröjningsmetod...

Verktyg & redskap Nu är det hög tid att gå igenom vinterredskapen. Hur väl rustad står du när snön börjar falla?

Tvätta med tryck - Vi i villa-testet

Verktyg & redskap Små högtryckstvättar är nästan lika bra som större modeller visar vårt test.

Byt fönster med fiffigt verktyg - Smarta prylen

Verktyg & redskap Aldrig mer behöver man kämpa med att hålla fönstret på plats vid montering.

Gör redskapen redo för våren

Verktyg & redskap Nu spirar det snart åter i rabatten! Så här får dina smutsiga och slitna trädgårdsredskap nytt liv.

Välj en stark skruvdragare - Vi i villa testet

Verktyg & redskap God balans är en viktig egenskap hos en bra skruvdragare. Vi har testat sex olika och är nöjda med resultatet.

Stora verktygsguiden

Verktyg & redskap Välj rätt verktyg för att lyckas. Många projekt är lättare än du tror, menar Vi i Villas nya gör-det-själv-expert Anders Utsten. Under året kommer...

Sopborste och skrapa i ett

Verktyg & redskap Sopa rent och hacka bort is eller fastfrusen jord med ett och samma verktyg.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]