Annons
En bra fogsvans har ett spänstigt blad och ett rejält handtag på sågbladet med plats för en grov näve.
En bra fogsvans har ett spänstigt blad och ett rejält handtag på sågbladet med plats för en grov näve.

Flitiga fogsvansar - Vi i Villatestet

Verktyg & redskap

Fogsvansen kan användas till all sågning - från plywoodskivor till grovt virke. Numera har de universaltandning och bör kunna såga både tvärs över och längs med träets ådring. Vi testar sex av de vanligaste fogsvansarna.

Av: Gör det själv, 04 mars 2013

De fogsvansar vi testar här är 550 mm långa, universaltandade för användning i ”vanligt” virke.

En bra fogsvans har ett styvt, spänstigt blad och ett rejält handtag på sågbladet, som bör vara gjort av tvåkomponentsmaterial och ha plats för en grov näve med handske på.

Sågbladet är alltid av kallvalsat stål som har lackerats eller belagts med ”släpp-lätt-beläggning”. Bägge skyddar mot rostangrepp, men den senare ger dessutom mindre friktion.

Handtagsvinklarna är 45 resp. 90 grader, men de kan aldrig ersätta en bra snickarvinkel.

Annons

Den moderna fogsvansen har härdade tandspetsar som är hårdare än en sågfil och de kan därför inte filas.

Så här gjordes testet

Styrka väger vi in med 40 procent

Vi undersöker hur stadig sågen är samt bladets styvhet och stabilitet. Tillverkarna anger ofta bladets tjocklek till 1 mm, så vi har kontroll-erat tjockleken med en mikrometerskruv och anger tjockleken i milli-meter med två decimaler (exempelvis 0,84 mm). Vi undersöker också handtaget och hur säkert det sitter fast på sågbladet.

Funktion väger vi in med 40 procent

Sågens effektivitet har testats genom sågning i kvistfri furu, 63 x 150 mm. Vi kapar en bit och räknar samtidigt hur många sågtag framåt som krävs. Samma dimension används också för test av sågens effektivitet vid klyvning. Vinklarna på handtaget bör vara 45 och 90 grader. Det undersöker vi, även om vi betonar att de endast kan användas som vägledning.

Ergonomi väger vi in med 20 procent

Vi kontrollerar handtagets storlek och undersöker hur bra grepp man får under sågning. Handtaget bör ha halksäker beläggning och ge plats för en stor näve med handske på.

Så här tolkas resultatet

9-10 Toppkvalitet
Inga anmärkningar

7-8 Mycket bra
Utmärkt kvalitet

4-6 Medel
Genomsnittsprodukt

2-3 Dålig
Under medel, bör undvikas

0-1 Usel
Låt bli – köp inte!

Lite för tandlös

supertef 2200
Kongsberg

Styrkan är acceptabel, men sågen motsvarar inte våra övriga krav på en bra handsåg.

Styrka: Bladet är styvt och därför lätt att styra. Handtaget är robust och har fästs på tre ställen på bladet, så att man kan dra åt skruvarna.

Funktion: Tänderna (7 st /tum) är små men kraftigt skränkta eftersom de gör testets bredaste sågspår. Vårt tålamod frestades rejält när vi testsågade, både vid kapning och klyvning. Det krävdes hela 29 sågtag framåt för att kapa regeln. Det var hopplöst att klyvsåga med den. Vinklarna är rätt exakta. Bladet är inte spetsigt.

Ergonomi: Handtaget har god plats och lagom storlek. På den invändiga sidan av handtaget finns en belägg-ning som är hård och slät. De invändiga kanterna känns både hårda och vassa.

Bladets tjocklek: 0,90 mm

Pris: cirka 200 kronor

hitachi-powertools.se

08-598 999 30

Suverän såg

Ex-24-xt7-C RL
Bahco

Samtliga delar i sågen är kraftiga och robusta. Hand-taget (här EX-RL) köps för sig och det finns många blad att välja bland. Vi har testat med EX-XT7-C.

Styrka: Handtag av gjutet aluminium. Testets kraftigaste sågblad. Den svaga länken är bladlåset och de plastflänsar som håller fast bladet och som är väsentliga för att det sitter som det ska. Styrkan är i topp.

Funktion: Vassa trepunkts-slipade tänder (7 st/tum). Bladet är 50 mm längre än de andra och sågen kapade vår testregel på 15 drag. Det är denna såg som klarar klyvsågningen bäst. Det finns många blad att välja bland. Vinklarna är pålitliga och bladet är perfekt spetsigt.

Ergonomi: Exceptionellt väl-format handtag med lyxbe-läggning överallt där man kan tänkas hålla handen. Handtaget finns i mellanstorlek och stor storlek.

Bladets tjocklek: 1,20 mm

Pris: 500 kronor

www.bahco.com

0171–47 82 00

Robust och effektiv

Fatmax 2-20-530
Stanley

Den nya FatMax motsvarar kraven på en modern handsåg. Robust utförande, effektiva härdade tänder och ett stort och behagligt handtag.

Styrka: Samtliga delar är kraftiga och robusta. Det mer än 1 mm tjocka bladet är styvt och stabilt. Handtaget sitter fast med genomgående maskinskruvar och muttrar som kan efterspännas.

Funktion: Stora kapfilade och trepunktsslipade tänder (7 st/tum) med härdade spetsar. Vi kapade regeln med 17 drag. Klyvning gick lite bättre än med många andra sågar. Vink-larna är pålitliga och har en missvisning på +/- 0,5 grader. Bladet borde vara spetsigare.

Ergonomi: Handtaget är stort och omfångsrikt med mjuk beläggning överallt där man kan tänkas placera sin hand. Det är testets bästa fastmonterade handtag - endast Bahcos löstagbara är bättre.

Bladets tjocklek: 1,03 mm

Pris: 399 kronor

www.stanleyworks.se

031-68 60 60

Fintandad och vass

Xpert universal 550
Irwin

Läs även:

Välj en stark skruvdragare - Vi i villa testet

God balans är en viktig egenskap hos en bra skruvdragare. Vi har testat sex olika och är nöjda med resultatet.

Mycket användbar såg som klarar det mesta. Ger ett perfekt sågspår med minimalt trasiga kanter. Hand-taget är bra utformat.

Styrka: Styvt och stabilt sågblad. Robust handtag av slagfast plast som har gjutits på bladet, men det sitter orubbligt.

Funktion: Denna såg har 8 tänder per tum. Det ger ett fint sågspår med färre skadade kanter, men medför också att man måste såga mer. Kvaliteten på de härdade, trepunktsslipade tänderna är av hög klass, så det krävdes endast 18 tag för att kapa testregeln. Det går att klyv-såga, men där ger vi mellan­betyg. Vinklarna är mycket missvisande. Bladet är något spetsigt. Finns även med släpp-lätt-beläggning.

Ergonomi: Rymligt handtag med mjuk, halksäker belägg-ning. Där beläggning saknas är kanterna av hård plast men mjukt avrundade.

Bladets tjocklek: 1,05 mm

Pris: 225 kronor

www.irwin.eu

08-517 616 70

Om du gillar motion

16 409
Biltema

En billig handsåg med effektivitet och komfort lite under medel. Handtaget är litet. Men man kan inte få styrka för 109 kronor.

Styrka: Millimetertjockt blad med acceptabel styvhet och stabilitet. Handtaget, främst den nedre delen, är för klent och kan lätt skadas. Handtaget har annars skruvats fast ordentligt med 5 mm genomgående skruvar.

Funktion: Små universal-filade tänder vars sågegenskaper resulterar i medelbetyg. Man får bra motion av att använda sågen. Vi behövde dra sågen 28 gånger för att kapa testregeln. Sågen dög inte till att klyvsåga i regeln. Vinklarna är bra med minimal missvisning. Bra spets så man kan såga där det är trångt.

Ergonomi: Handtaget är av slät plast med vassa kanter. Öppning är så liten att knog-arna slår emot främre delen av handtaget. Den invändiga höjden är också för liten.

Bladets tjocklek: 1,02 mm

Pris: 109 kronor

www.biltema.se

Komfortabel

20183-403
Luna

Sågen har ett kraftigt blad med bra stabilitet. Stort komfortabelt handtag med halksäker beläggning. Nio tänder per tum gör sågen effektiv.

Styrka: De ingående delarna är rejäla och robusta. Kraftigt sågblad som är mer än 1 mm tjockt ger stabilt sågande. Bra handtag av slagfast plast som sitter fast med genomgående maskinskruvar.

Funktion: Sågen har stora, härdade, trepunktsslipade tänder som sitter med nio tänder per tum. Tandstorleken ger inte fina sågspår utan i stället effektivitet, både vid kapning och klyvning. Med 18 drag kapades testregeln. Vinklarna har acceptabel precision. Framänden på sågbladet är spetsigt.

Ergonomi: Behagligt handtag som är klätt med halksäker beläggning överallt på den invändiga delen. Inga vassa kantern eller hörn. Tyvärr passar handtaget inte så bra om man har stora händer.

Bladets tjocklek: 1,10 mm

Pris: 195 kronor

www.luna.se

0322-60 60 00

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
04 mars 2013 Gör det själv
Annons
Annons
Mer om Verktyg & redskap

Rätt svar!

Verktyg & redskap Rätt svar till frågesporten – snickarsnack! 1B 2C 3A 4A 5C 6A 7B 8C 9C 10B

Annons

Verktyg och förvaring – allt du behöver veta

Verktyg & redskap Kan du inte hitta rätt verktyg vid rätt tillfälle? Du är inte ensam. Vi tyckte det var dags att ställa saker och ting till rätta och tipsar därför om...

Skyffla, sanda, slunga eller slinga - vilken snöröjningsmetod...

Verktyg & redskap Nu är det hög tid att gå igenom vinterredskapen. Hur väl rustad står du när snön börjar falla?

Tvätta med tryck - Vi i villa-testet

Verktyg & redskap Små högtryckstvättar är nästan lika bra som större modeller visar vårt test.

Byt fönster med fiffigt verktyg - Smarta prylen

Verktyg & redskap Aldrig mer behöver man kämpa med att hålla fönstret på plats vid montering.

Gör redskapen redo för våren

Verktyg & redskap Nu spirar det snart åter i rabatten! Så här får dina smutsiga och slitna trädgårdsredskap nytt liv.

Välj en stark skruvdragare - Vi i villa testet

Verktyg & redskap God balans är en viktig egenskap hos en bra skruvdragare. Vi har testat sex olika och är nöjda med resultatet.

Stora verktygsguiden

Verktyg & redskap Välj rätt verktyg för att lyckas. Många projekt är lättare än du tror, menar Vi i Villas nya gör-det-själv-expert Anders Utsten. Under året kommer...

Sopborste och skrapa i ett

Verktyg & redskap Sopa rent och hacka bort is eller fastfrusen jord med ett och samma verktyg.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]