Bort med snön

Verktyg & redskap

Isfritt. Halkfritt. Lugnt och skönt att gå på. Vintertid blir plötsligt sånt som annars är så självklart inte alls så lätt. Som att slippa stå på öronen på vägen till bilen. Så här slipper du problem med is och snö mellan hus och bil.

Av: Elisabet Broomé, viivilla.se december 2005, 07 december 2005

Visste du om att du som fastighetsägare har ansvar för snöröjning och halkbekämpning på gångbanan utanför ditt eget hus? Här följer goda råd för hur du lyckas hålla undan snön i vinter.

Vintern innebär egentligen två moment för den som önskar halkfria gångar. Först måste snön bort. Men sen måste man också göra något som gör att det inte blir så halt.

Här visar vi lösningar i skilda prisklasser. Men också med helt olika resultat – och helt olika arbetsinsatser. Det finns alltså mycket att ta i beaktande innan man investerar i rätt alternativ för att vintertid få en halkfri gång.

Snöfritt

Annons

Dyrt men grymt effektiv. Bor du i ett område med mycket snö? Eller har du en lång infart både för bilen och för dig? Då kan snöslungan vara det allra bästa alternativet. Nu finns det snöslungor i de flesta prisklasser och med en hel del olika extra funktioner.

Snöslunga.
På bilden en snöslunga Toro Power Max 6000.

Tvåstegsslungan är utrustad med en tillförlitlig 4-taktare på 6 hk.
Pris cirka 12 995 kronor. Hako Ground and garden.  

Smälter snö och is

Vanligt tösalt går att köpa i välsorterade matbutiker och smälter snö och is. Men tänk på att saltet kan vara skadligt för vissa typer av sten som till exempel kalksten. Det gäller både sten för utebruk och den sten du kanske har i hallen. Pris cirka 59 kronor för 10 kilo.

Underhållsfritt

Utan minsta ansträngning försvinner snön – ja, hur är det möjligt? Dyrt men väldigt bekvämt är att lägga in markvärme under garageinfarten. Det finns både vattenburen markvärme och elvärmesystem för detta. På den vattenburna markvärmen lägger man in rör på bestämda avstånd i sand och asfalterar ovanpå detta. Två kännare styr systemet så värmen sätter på och stänger av vid behov.

Gratis motion

En hederlig snöskyffel är ett billigt alternativ som också ger god motion. Men kanske benen börjar ta stryk och kroppen tröttna – då är det inte det bästa alternativet. Men nog försvinner snön – och man mår bra av en stunds arbete.

 

Snöskyffel.

En helt vanlig och helt utmärkt skyffel behöver alla.
Tänk på att aluminium håller bättre än plast, men plast är lättare. Denna helt i aluminium och med ergonomiskt handtag i plast. Pris cirka 349 kronor.
Fiskars.Ishackan är kanske det smartaste redskapet
, och kanske också det flesta av oss glömmer att använda. Men bättre sätt att få bort isen på finns faktiskt inte. Is och trottoarspett. Pris cirka 309 kronor. Fiskars.

Snösläde.
En snösläde är ett komplement till skyffeln. Släden kan vara ett bättre val om det är blöt och tung snö. Med snösläden skjuter du snön framför dig, så det är helt annat sätt att få undan snön än att skotta. Tänk på vad som passar dig och dina förutsättningar vintertid. Släden är tyngre än skyffeln, den kan väga mellan 5-6 kilo. Denna i stål med tipp. Snösläde Fiskars Professional, Hema-tippen. Pris cirka 619 kronor. Fiskars.

Halkfritt

Billigt och praktiskt. Grus och sand är alla tiders. Ha en hink bredvid dörren och en vid infarten. Så kan både ni som bor i huset och gäster strö ut vid behov. Sand och grus köper du av en välsorterad trädgårdshandlare. Tänk på att använda det sparsamt och tänk på var du slänger snön när du skottar. För mycket grus i gräset när våren äntligen kommer är inte heller roligt.

Kan också fungera. Någon har tipsat om att man kan använda hönsnät för att slippa halkiga trappor. Det låter bra men passar bäst för de som endast går med lågklackade rejäla skor. För användare av skor med smala klackar utfärdar vi en varning!

Snyggt och enkelt. Vanlig täckbark som du köper hos trädgårdhandlaren gör sig utmärkt även som halkskydd på gången till huset. Det är vackert men kanske passar bäst vid ett festligt tillfälle.

Köpinformation

 

Fiskars 0141-480 00 www.fiskars.se
Hako Ground and garden 035-10 00 00 www.hako.se


Vi i villa tipsar dig

Redaktionen rekommenderar

07 december 2005 Elisabet Broomé, viivilla.se december 2005
Annons
Annons
Mer om Verktyg & redskap

Rätt svar!

Verktyg & redskap Rätt svar till frågesporten – snickarsnack! 1B 2C 3A 4A 5C 6A 7B 8C 9C 10B

Annons

Verktyg och förvaring – allt du behöver veta

Verktyg & redskap Kan du inte hitta rätt verktyg vid rätt tillfälle? Du är inte ensam. Vi tyckte det var dags att ställa saker och ting till rätta och tipsar därför om...

Skyffla, sanda, slunga eller slinga - vilken snöröjningsmetod...

Verktyg & redskap Nu är det hög tid att gå igenom vinterredskapen. Hur väl rustad står du när snön börjar falla?

Tvätta med tryck - Vi i villa-testet

Verktyg & redskap Små högtryckstvättar är nästan lika bra som större modeller visar vårt test.

Byt fönster med fiffigt verktyg - Smarta prylen

Verktyg & redskap Aldrig mer behöver man kämpa med att hålla fönstret på plats vid montering.

Gör redskapen redo för våren

Verktyg & redskap Nu spirar det snart åter i rabatten! Så här får dina smutsiga och slitna trädgårdsredskap nytt liv.

Välj en stark skruvdragare - Vi i villa testet

Verktyg & redskap God balans är en viktig egenskap hos en bra skruvdragare. Vi har testat sex olika och är nöjda med resultatet.

Stora verktygsguiden

Verktyg & redskap Välj rätt verktyg för att lyckas. Många projekt är lättare än du tror, menar Vi i Villas nya gör-det-själv-expert Anders Utsten. Under året kommer...

Sopborste och skrapa i ett

Verktyg & redskap Sopa rent och hacka bort is eller fastfrusen jord med ett och samma verktyg.