Tips på god ventilation

Fungerar inte ventilationen kan huset bland annat få fuktskador, ökad tillkomst av kvalster och högre radonhalter.


För att få bra luft inomhus krävs god ventilation. Fungerar inte ventilationen kan huset bland annat få fuktskador, ökad tillkomst av kvalster och högre radonhalter.

Ventilationen i husen är till för att byta ut förorenad inomhusluft mot renare uteluft. Föroreningarna får vi bland annat genom matlagning, tvätt och rökning.

I många hus är kondens på fönster ett problem. Kondens är ett tecken på att ventilationen kan vara dålig, men det är oftast lätt att åtgärda. Kan varmluften från elementet svepa förbi fönsterbänken och värma fönstret? Det bör vara en springa mellan fönsterbänken och väggen, alternativt hål i fönsterbänken. Ligger gardiner för nära fönstret? Det hindrar den varma luften att nå fönstret. Hur lång tid tar det innan kondensen på badrumsspegeln efter en dusch är borta? Om ventilationen är tillräcklig ska den vara borta senast 20 minuter efter avslutad dusch. Mycket kondens kan vara ett tecken på att ventilationssystemet behöver ses över och förbättras, men börja med de enkla åtgärderna.

Har man ett mekaniskt ventilationssystem är det viktigt att regelbundet se över och rengöra kanalerna, men något krav finns inte sedan 1 juli i år. Skälet är att god ventilation i bostaden ligger i villaägarens eget intresse, och behöver därför inte regleras.


Det äldsta, men fortfarande
vanligaste systemet är självdragsventilationen, där tilluften ofta förs in i huset genom otätheter och springor. Imma på fönster och speglar brukar vara ett tecken på att huset är för tätt – ventilationen måste förbättras. Luftflödena i huset måste vara styrda på rätt sätt – inte så här!

Olika typer av ventilationssystem

Det finns tre olika ventilationssystem: självdrags-, mekaniskt frånlufts- och mekaniskt från- och tilluftssystem. Det vanligaste är självdragssystemet. Då stiger den varma inomhusluften (frånluft) uppåt genom byggnaden i kanaler. Luften som förs ut måste ersättas med frisk luft (tilluft) utifrån. Den kommer in genom otätheter, vädringsfönster eller speciella ventiler. Självdragsventilationen är starkt beroende av vädret. En blåsig dag får man stor luftväxling, är det varmt och vindstilla kan ventilationen avstanna helt. Detta gör att det är svårt att påverka ventilationen, speciellt om tilluften enbart kommer in i huset genom otätheter. Undersökningar visar att självdragsventilationen har flest fel av de olika systemtyperna. Några åtgärder man kan göra för att förbättra ventilationen är:

Täta fönster och dörrar

Montera tilluftsventiler

Åtgärda byggnadstekniska brister, som t ex dålig och otät isolering i fönsterdörrar och vindsbjälklag.

I dag, med täta byggnader och utan varma skorstenar, är det svårt att få en självdragsventilation att fungera tillfredsställande året om. Därför har många villor mekaniska frånluftssystem, där inomhusluften (frånluften) sugs ut med hjälp av en fläkt genom kanaler från kök, bad, toalett och tvättstuga. Tilluften kommer in på samma sätt som i ett självdragssystem – genom otätheter, ventiler eller vädringsluckor. I hus med frånluftssystem har man möjlighet att styra ventilationen och reglera drifttiden och luftflöden. För att få en bra ventilation måste huset vara någorlunda tätt. Om inte ventilationen fungerar kan man göra samma åtgärder som vid självdragsventilation. Utöver det kan man behöva fackmannahjälp för att:

Injustera luftflöden

Installera reglerbar fläkt

Installera värmepump för att utnyttja värmen i frånluften till att värma varmvattnet och/eller radiatorsystemet.

I hus med mekaniskt från- och tilluftssystem tillförs även tilluften (utomhusluften) med hjälp av fläktar. En fördel med det systemet är att man kan förbehandla den luft som tas in i huset. Den kan filtreras, värmas och kylas. Eftersom systemet är tekniskt komplicerat krävs regelbunden tillsyn med rengöring av don, kanaler, filterbyten och injustering. Fungerar inte det här ventilationssystemet krävs det hjälp från en fackman. Några av de vanligaste åtgärderna är:

Injustering av luftflöden

Installation av styr- och reglerutrustning för att möjliggöra en styrning av luftflödena

Installation av värmeväxlare eller värmepump för att tillvara värmen i frånluften.

Teckningar: Nils Möllerström AB. Foto: Anders Abrahamsson.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar