Så slipper du röta

Förr eller senare händer det alla träfasader som inte renoveras. Och har du otur, tak eller bjälklag.


Vad är det?

När organiskt material möter fukt startar en förändringsprocess. Fukt som ånga förändrar materialet relativt långsamt medan en vattenläcka kan bryta ned trä och andra organiska material väldigt snabbt.

Varför är det farligt?

Fukt i sig är inte farligt men det är när den tränger in i isolering och så småningom i bärande konstruktioner som det kan bli både direkt farligt och kostsamt. I ett fuktigt material trivs dessutom ofta både skadeinsekter och svamp.

Hur upptäcker du det?

Bästa sättet att förebygga och upptäcka fuktproblem är att lära känna sitt hus och kontrollera det med jämna mellanrum. Var uppmärksam på alla förändringar i din fastighet som lukter, färgförändringar, utbuktningar eller liknande. Anlita då en fackman som får lokalisera och bedöma skadan.

Vad gör du åt det?

Om skadorna inte är så stora, eller för att undvika framtida problem, kan det räcka med att ta bort det skadade materialet. Andra åtgärder som ofta blir aktuella är att ta bort de skadade husdelarna i kombination med avfuktning och ventilations- eller konstruktionsförändringar.

Om du misstänker fuktskador i hemmet ska du så snart som möjligt undersöka och åtgärda!

Om du tror att du har fukt i huset bör du kontakta en sakkunnig. Dessa hittar du på www.byggdoktor.com

* Kontrollera huset regelbundet.

* Städa bort organiskt material från krypgrunden.

* Se över ventilationssystemet.

* Om du ska tilläggsisolera – se till att det görs på rätt sätt och anpassat för just ditt hus.

* Var vaksam när större ingrepp skall utföras i fastigheten, förändringar i temperatur har ofta stor inverkan på konstruktioner och material.

* Byt ut rötskadade fasadbrädor.

* Led bort regnvattnet från huset.

* Ta bort rabatter och annan vegetation som växer mot husgrunden.

* Vid renovering av gamla betonggolv, ta bort ingjutna träreglar

* Besikta yttertakets insida om det är möjligt, speciellt genomföringar

* Om huset är från 1970 talet och har källare, är det dags att dränera om.

Vad kostar det?

Att byta någon enstaka del av fasaden behöver inte kosta många hundralappar men har fukten trängt in i väggarna kan kostnaderna i värsta fall uppgå till hela husets värde.

– Om fuktskadan kommer utifrån gäller inga försäkringar med undantag för översvämning, säger Peter Bratt, byggskadespecialist och chef för det skadeförebyggande arbetet på Länsförsäkringar.

– Beror den på att vattnet oberäknat strömmat ut från ett vattenledningssystem kan det bli fråga om full ersättning från försäkringen. Med rot-avdraget kan du åtgärda husskadan med skattereduktion om du inte samtidigt får en försäkringsersättning. Skattereduktion för husarbeten medges med halva arbetskostnaden för husarbete men högst 50 000 kr per person och år.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar