Annons
Sänk uppvärmningskostnaderna och spara pengar genom att åtgärda eventuellt värmeläckage i ditt hus. Foto Fotoakuten.
Sänk uppvärmningskostnaderna och spara pengar genom att åtgärda eventuellt värmeläckage i ditt hus. Foto Fotoakuten.

Isolering och ventilation går hand i hand

Ventilation

Är energikostnaderna för ditt hus oroande höga? Funderar du på att byta värmesystem? Lugn i stormen, börja med att se över isoleringen. Redan här kan du spara tusenlappar. Och glöm inte att bra isolering och god ventilation går hand i hand.

Av: Karin Cedronius, viivilla.se september 2010, 30 augusti 2010
I 90 procent av alla svenska småhus läcker 15-45 procent av energin ut på ett sätt som går att åtgärda. Med bra isolering på vinden samt täta fönster och dörrar slipper du mycket av det värmeläckage som delvis orsakar de höga uppvärmningskostnaderna. Ett välisolerat hus använder nämligen upp emot halva energimängden för uppvärmning jämfört med ett hus där mycket av värmen smiter ut via tak och fönster. Så innan du lägger ner hundratusentals kronor på att byta värmesystem är en genomgång av husets värmeläckage en bra investering.

Börja med att se över dina fönster och dörrar. Här läcker hela 35 procent av värmen ut i en normal svensk villa. Mycket av det kan åtgärdas, som till exempel att förbättra tätningslisterna runt fönstren och dörrarna. Tätningslister är billiga och kan enkelt klistras på eller häftas fast med häftpistol. Glöm inte att titta lite extra noga på balkong- och altandörrarna som ofta är dåligt isolerade och kan skapa rejäla köldbryggor. Hur har du det med drevningen av dina fönster? I mellanrummet mellan väggen och karmen ska det vara tätat, eller som det heter på fackspråk, drevat. Om drevningen är dåligt gjord eller saknas helt kan det dra rejält. Genom att försiktigt ta bort fodret, vilket görs enklast på utsidan, och titta efter kan du se om fönstret är ordentligt drevat. Annars kan det vara dags att bättra på drevningen i samband med att man tätar med tätningslister.

Om fönstren är i riktigt dåligt skick kan det vara läge att byta ut alla fönster mot energifönster, men det är både kostsamt och tidskrävande. En variant, om bågarna fortfarande är i hyfsat skick, är att bara byta ut innerrutan mot en isolerruta, ett isolerande 2-glasfönster med gas emellan. En annan fördel med det är att man då behåller husets karaktär. Om fönsterbågen inte tål belastningen av en isolerruta, eller om den inte ryms, kan den inre rutan bytas till ett så kallat energiglas på fyra millimeter. I dag finns även fönster med specialglas som reflekterar ut solens värme på sommaren men som inte släpper ut inomhusvärmen. Vad du än väljer, se till att inte snåla. När du ändå gör en åtgärd, se till att välja den bästa, mest energieffektiva tekniken.

– Ett generellt råd är att välja det som är mest energieffektivt, även om den initiala kostnaden kanske är något högre, eftersom det betalar sig i längden, säger Tomas Berggren, expert på energieffektivisering på Energimyndigheten.

Annons

 


Tomas Berggren, expert på energieffektivisering på Energimyndigheten.

15 procent ut genom taket

När du väl har betat av de mindre åtgärderna, som att täta dina fönster och dörrar, är det dags att kika på de större isoleringsprojekten. Men inget hus är det andra likt. Därför är det också svårt att ge några generella råd om var man bör isolera och täta först. Ett allmänt tips är att vinden är ett bra ställe att börja på. Ett av de vanligaste läckagen är nämligen via taket. Här smiter inte mindre än 15 procent av all värme ut, enligt Energimyndigheten. Om nuvarande isolering på vinden är mindre än 20 centimeter är det mycket lönsamt att isolera upp till cirka 40-50 centimeters isolertjocklek.

Hur ska man då isolera för att få bästa effekt? Om det är svårt att få tillräcklig ventilation ska man inte tilläggsisolera för mycket. Då finns risk för fukt och mögel.

– Det är viktigt att säkerställa att ingen luft från huset kommer upp på vinden och bildar fukt som i sin tur kan orsaka mögel. Därför ska man se till att täta ordentligt mellan inne- och uteluften under isoleringen. Ta gärna in experthjälp för att vara säker på att det blir rätt gjort, säger Tomas Berggren.

Bättre inomhusklimat

Många oroar sig kanske för att huset ska bli alltför tätt efter isoleringen och orsaka fuktproblem. Och det är en befogad oro enligt Tomas Berggren, men det går att åtgärda.

– Visst är det viktigt att täta men det är minst lika viktigt att säkerställa att huset har god ventilation med bra inomhusmiljö och komfort. Ett välisolerat hus kräver ett bra ventilationssystem som för ut all gammal luft och för in ny, frisk luft via en värmeväxlare som även gör att den kalla luften utifrån värms upp först, säger Tomas Berggren.

Han jämför med passivhusen som ju är byggda helt täta. Erfarenheterna från dessa energieffektiva ventilationssystem i passivhusen är mycket goda. Förutom ventilationen och värmebesparingen så är ett förbättrat inomhusklimat ytterligare en vinst för den som isolerar och installerar ett bra ventilationssystem .

Ett annat gott råd är att se över värmeanläggningens styr- och reglersystem så att det verkligen stängs av när luften är uppe i önskad rumstemperatur. 20 grader ska vara 20 grader även när det är strålande sol ute. I många hus tenderar värmen istället att stiga betydligt mer, värme som läcker ut via väggar, golv och tak. Många husägare reglerar dessutom ökad innetemperatur genom att vädra och släppa ut mycket energi via fönster och dörrar. Då kan ett pålitligt styr- och reglersystem spara upp till 10-20 procent på värmekostnaden.

Isoleringstips!

• Grundprincipen är att det är bäst att isolera utifrån och in.

• Ta hjälp av en sakkunnig expert som tittar på ditt hus innan du påbörjar ett större isoleringsprojekt. Då minimerar du risken för framtida fukt- och mögelproblem.

• Glöm inte att isolering och god ventilation måste gå hand i hand.

• Isolera upp till 50 centimeter på vinden, mer isolering än så ger ingen ekonomisk fördel. Man bör dock vara medveten om att ju mer isolering desto större risk för fuktproblem om brister i lufttätheten råder samt vid övertryck i huset.

• Stirra dig inte blind på tjockleken av isoleringsmaterialet. Det är ännu viktigare att huset är tätt och att ventilationen fungerar.

 


Ett energieffektivt tänkande lönar sig i längden. Foto Fotoakuten

De vanligaste värmeläckagen i ett hus:

• Fönster och dörrar 35 %

• Väggar 20 %

• Tak 15 %

• Golv och källare 15 %

• Ventilation 15 %

Källa: Energimyndigheten

30 augusti 2010 Karin Cedronius, viivilla.se september 2010
Annons
Annons
Mer om Ventilation

Läskiga listan: Så slipper du radonet

Ventilation Är du rädd för vad ditt hus ska ställa till med? Här guidar vi dig genom alla läskiga saker som kan hända. Denna gång: det osynliga radonet.

Så slipper du röta

Ventilation Förr eller senare händer det alla träfasader som inte renoveras. Och har du otur, tak eller bjälklag.

Friska fläktar

Ventilation Osuppfångare och en läcker designpryl. Moderna köksfläktar tar inte bara bort matos och ånga utan kan även ge ditt hem en god ventilation.

Ny teknik gör det enkelt att bygga skorsten!

Ventilation Nu finns det lätta stålskorstenar som gör skorstensmonteringen betydligt enklare.

Bättre luft hemma

Ventilation Även om ventilationen funkar bra är inkommande luft mer eller mindre för­orenad av diverse partiklar. Eller är det för torrt inne – eller för fuktigt?...

Andas frisk luft inne

Ventilation Frisk, ren luft inne vill vi alla ha. Men hur vet du att ventilationen funkar som den ska? Vi hjälper dig hitta varningstecknen.

Ventilationssystemet - så kontrollerar du det

Ventilation Kontrollera ventilationssystemet regelbundet för frisk luft inomhus. Här listar vi tre olika typer av ventilationssystem och hur de fungerar.

Husdoktorns recept för ett friskt hus - Ventilation

Ventilation Se upp vid renovering och rengör FTX-system ofta.

Kontrollera om du har fuktproblem i källaren

Ventilation Orolig för fukt i källaren? Vår Webb-TV visar dig hur du enkelt kontrollerar om du har ett fuktproblem i källargolvet.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]