Annons
Finns i flera färger. Electrolux fläkt EFP6460 finns i vitt, svart, rostfritt stål eller aluminium.
Finns i flera färger. Electrolux fläkt EFP6460 finns i vitt, svart, rostfritt stål eller aluminium.

Friska fläktar i köket

Ventilation

En köksfläkt ska vara snygg, ha bra kapacitet och passa ditt kök och din plånbok. Här är nio tips: från fyrkantigt vitt till tågformat silver; från 205 till 1 300 kubikmeter i timmen. Vad som passar köket och plånboken avgör du själv!

Av: Anders Runesson, viivilla.se januari -08, 08 januari 2008


Rostfritt dominerar på köksfläktmarknaden. Men det finns andra modeller att tillgå.

Går du i köksfläktstankar är utbudet stort, i alla fall om du gillar rostfritt. Marknaden domineras helt av fläktmodeller i rostfritt, ofta kombinerat med glas. Aluminium är en variant och visst finns det fortfarande vita köksfläktar, men de är inte många. Istället är det svart som är lite på gång.

Men du som gillar andra färger eller andra material ska inte misströsta. Det finns tillverkare som erbjuder fläktkåpor i valfria färger, eller i material som mässing eller koppar. Läs vidare så får du nio idéer till nya, friska fläktar i köket.

Annons

För små behov


Fläktkåpa i vitt. Ikeas fläktkåpa Lagan passar dig med lite enklare behov.

Modellen Lagan från Ikea är en fläktkåpa i vitt för den som inte har så avancerade behov. Kåpan har tre hastigheter och en kapacitet på 205 kubikmeter luft i timmen. Bredden är 59,8 cm, djupet 51 cm och höjden 61-102 cm. Lagan kan anslutas till en ventil eller användas med kolfilter för återcirkulation av luften och kostar 595 kr.

Fläkta tyst och effektivt


Inbyggd fläkt. Franke F 600 kan byggas in.

Franke F 600 är en köksfläkt som kan byggas in och som kombinerar låg ljudvolym med hög effektivitet - osuppfångningen ligger på 99,5 %. Den har tre vanliga lägen, plus ett tidsstyrt intensivläge som klarar 652 kbm per timme och ett tyst efterventilationsläge på endast 25 dB(A). Fläkten finns i rostfritt eller aluminium i bredderna 50, 60, 70, 80 och 90 cm, samt i vitt i 60 och 70 cm. Djupet är 48 cm och den slimmade fronten är 33 mm hög. F 600 kostar mellan ca 4 980 och 6 200 kr, beroende på bredd och färg.

Vitt, svart, rostfritt eller aluminium


Finns i flera färger. Electrolux fläkt EFP6460 finns i vitt, svart, rostfritt stål eller aluminium.

EFP6460 är en utdragsfläkt från Electrolux vars hastighet du reglerar med den utdragbara fronten. Den är 60 cm bred, finns i vitt, svart, rostfritt stål eller aluminium och kan byggas in i ett skåp, alternativt förses med en huv som kan beställas som tillbehör. EFP6460 är utrustad med Electrolux teknik Silence Tech, vilket gör att ljudnivån är maximalt 57 dB(A). Den svarta modellen, EFP6460K, kostar ca 5 075 kr.

Skräddarsy din kupa


Måttanpassad kupa. Fjärsåskupan kan du få i många olika utföranden.

Fjäråskupan har 24 olika modeller att välja bland och tillverkar varje fläktkupa på beställning. Kuporna måttanpassas efter dina behov - höjder, vinklar etc. Du kan välja mellan fem fläktsystem och även få kupan lackerad i vilken färg du vill. Modellen Diabol finns i 90 eller 120 cm bredd och har en trendigt svart högblank glasskiva som front. Väggpartiet finns som standard i rostfritt eller eloxerad aluminium, men kan även speciallackas. Priset ligger på från ca 14 990 kr för 90 cm-modellen.

Göm den i taket


Gömd i taket. Thermex Integrata styrs med en fjärrkontroll.

Vill du bli av med köksfläkten? Göm den i taket! Thermex Integrata är en takmodell i vitt eller rostfritt som är 60 cm djup och finns i 60, 120 eller 180 cm bredd. Integrata kan även fås i andra mått och färger mot pristillägg. Fläkten har fyra hastigheter och två 20 W halogenlampor per sektion. Allt styrs från en fjärrkontroll med många funktioner. Integrata är avsedd för anslutning till extern motor och kostar från ca 16 800 kr (60x60 cm i vitt). Motorer finns från ca 1 500 kr och uppåt.

Häng den var som helst


Frihängd för fri placering. Whirlpools fläkt Evolution Hood är i rostfritt stål.

Whirlpools fläkt Evolution Hood i rostfritt stål är frihängd, vilket gör att du har stor valfrihet vad gäller placeringen. Via kolfilter fångar fläkten upp matos och omvandlar det till renad luft som släpps tillbaka ut i köket. Inbyggd halogenbelysning på 40 watt gör att Evolution Hood även kan fungera som taklampa. Fläktfunktionen och belysningen regleras med hjälp av touchsensorer. Evolution Hood mäter 36x36 cm (bxd), har en justerbar höjd mellan 51 och 130 cm och väger 12 kg. Pris ca 17 500 kronor.

Inspireras i matlagningen


Fläkt med TV. Siemens fläktkåpa LCM950 har en inbyggd bredbildsskärm.

Får du inte plats med någon köks-TV? Siemens har lösningen. Deras väggmonterade fläktkåpa LC8M950 i rostfritt stål har en inbyggd bredbildsskärm på 17 tum med möjlighet att ansluta och spela upp TV, DVD, CD, PC med mera. Den (fläkten, alltså) kan användas för frånlufts- eller kolfilterdrift och har såväl intensivläge som eftergångsautomatik. Maxkapaciteten är 670 kbm per timme och de tre halogenlamporna är dimmrade. Att se på TV i fläkten kostar omkring 35 000 kr.

Sesam, öppna dig


För köksöar. Mieles köksfläkt DA 5000 D öppnar fläktpanelerna när du sätter igång fläkten.

Mieles nya köksfläkt DA 5000 D är avsedd för montering ovanför köksöar och för frånluftsdrift. Själva kåpan är 110 cm bred och endast 12 cm djup i avstängt läge. När du sätter igång fläkten öppnar sig fläktpanelerna, som är gjorda i glas med en silverfärgad metallbeläggning, automatiskt till 31 cm bredd. Panelerna har nedåtriktad, reglerbar belysning och fläkttrumman har en separat belysning som ger behagligt allmänljus. Två dubbelverkande fläktar ger en kapacitet på upp till 1 300 kbm i timmen. Pris från ca 38 900 kr.

Stål, koppar eller mässing


Tillverkade för hand. Chateau-serien från Kaptensgården finns i rostfritt stål, koppar eller mässing.

De 15 modellerna i Chateau-serien från Kaptensgården tillverkas för hand, i rostfritt stål, koppar eller mässing som kan putsas, antikbehandlas eller lackeras. Tågfantasten kanske fastnar för den frihängande modellen Train som i rostfritt/silver, inklusive AirCatch-insats och tak- alternativt vindsmotor, kostar 133 725 kr. Den periskopliknande frihängande Scoop kan specialbeställas för ca 56 000 kr inklusive tak-/vindsmotor (finns även med 8 mm klarglasskiva).

Köpinformation

Electrolux, www.electrolux.se
Fjäråskupan, www.fjaraskupan.se
Franke, www.franke.se
Ikea, www.ikea.se
Kaptensgården, www.kaptensgarden.se
Miele, www.miele.se
Siemens, www.siemens-hushall.com
Thermex, www.thermex.se
Whirlpool, www.whirlpool.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
08 januari 2008 Anders Runesson, viivilla.se januari -08
Annons
Annons
Mer om Ventilation

Läskiga listan: Så slipper du radonet

Ventilation Är du rädd för vad ditt hus ska ställa till med? Här guidar vi dig genom alla läskiga saker som kan hända. Denna gång: det osynliga radonet.

Så slipper du röta

Ventilation Förr eller senare händer det alla träfasader som inte renoveras. Och har du otur, tak eller bjälklag.

Friska fläktar

Ventilation Osuppfångare och en läcker designpryl. Moderna köksfläktar tar inte bara bort matos och ånga utan kan även ge ditt hem en god ventilation.

Bättre luft hemma

Ventilation Även om ventilationen funkar bra är inkommande luft mer eller mindre för­orenad av diverse partiklar. Eller är det för torrt inne – eller för fuktigt? Här är ett urval produkter som utlovar bättre luft hemma!

Andas frisk luft inne

Ventilation Frisk, ren luft inne vill vi alla ha. Men hur vet du att ventilationen funkar som den ska? Vi hjälper dig hitta varningstecknen.

Ventilationssystemet - så kontrollerar du det

Ventilation Kontrollera ventilationssystemet regelbundet för frisk luft inomhus. Här listar vi tre olika typer av ventilationssystem och hur de fungerar.

Husdoktorns recept för ett friskt hus - Ventilation

Ventilation Se upp vid renovering och rengör FTX-system ofta.

Isolering och ventilation går hand i hand

Ventilation Är energikostnaderna för ditt hus oroande höga? Funderar du på att byta värmesystem? Lugn i stormen, börja med att se över isoleringen. Redan här kan...

Kontrollera om du har fuktproblem i källaren

Ventilation Orolig för fukt i källaren? Vår Webb-TV visar dig hur du enkelt kontrollerar om du har ett fuktproblem i källargolvet.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]