Sponsrad
Ett glasräcke ger maximal utsikt från altanen!
Vacker havsutsikt från altanen. Foto: Räckesbutiken

Så väljer du rätt räcke!

Bygg

Börja med att fundera på vilka funktioner ditt räcke ska fylla. Ska räcket skydda mot fallrisk vid trappa, balkong, altan eller pool, eller fungera som en snygg avgränsning? Ska räcket skydda mot vind eller insyn?
– Det här är praktiska frågor du bör ställa dig i början, säger Sisse Martensen som är Försäljningschef hos Räckesbutiken.

Av: Harald Nylund, 01 mars 2019

Välj räcke beroende på platsens förutsättningar. Om det finns en fallrisk från balkong eller altan måste räcket vara tillräckligt högt. Boverkets bestämmelser säger att ett räcke ska vara minst 110 centimeter högt om fallhöjden är mer än tre meter. Räcket får heller inte vara utformat så att man kan klättra på det, vilket ofta är fallet med liggande ribbor och stänger.

Vill du ha ett räcke som är säkert och som inte skymmer utsikten är ett glasräcke att föredra.

– Om du ska bygga ditt eget räcke behöver du ha koll på Boverkets regler. Ett räcke man kan klättra över får exempelvis endast monteras på marknivå, säger Sisse. Väljer du ett räcke från Räckesbutiken ser vi till att det uppfyller alla säkerhetskrav beroende på var du ska montera det någonstans. 

 

Altanräcke i glas - ett snyggt och säkert val.

Ett glasräcke kan du tryggt stå och hänga vid medan du njuter av den vackra vyn.

 

– Vill du ha skydd från vinden när du sitter på din balkong eller altan så är ett glasräcke ett bra alternativ, säger Sisse. Och om du vill ha lite insynsskydd kan du välja ett frostat eller tonat glas.

 

Sisse Mortensen, Försäljningschef på Räckesbutiken

Sisse Martensen, Försäljningschef hos Räckesbutiken

 

Glasräcken i olika varianter

Med ett glasräcke får du en ljus och rymlig atmosfär, och det finns en hel uppsjö varianter att välja bland. Det finns stolpar i exempelvis rostfritt stål, aluminium eller trä. Du kan även välja ett stolpfritt glasräcke, vilket ger ett exklusivt intryck och maximal utsikt.

Olika material kräver olika mycket underhåll

Hur mycket du kommer att behöva underhålla ditt räcke beror på vilket material du väljer. Variabler som var du monterar räcket spelar också in. Räcken inomhus kräver mindre skötsel än utomhus.

– Trä är det material som tar mest stryk av vind och vatten och måste behandlas relativt ofta för att stå sig snyggt. Ett glasräcke behöver bara rengöras då och då, säger Sisse.

 

Ett helglasräcke skapar en öppen och luftig känsla i rummet.

Glasräcke inomhus vid trappan mellan ovanvåning och undervåning.

 

Räcke som tillför värde till huset

– Välj det räcke du trivs bäst med. Våra kunder skickar ofta bilder på sina räcken och jag har sett exempel på tegelvillor från sjuttiotalet, jugendvillor, funkishus och arkitektritade moderna drömhus. Ett väl valt glasräcke passar i stort sett in var som helst, säger Sisse.

Det kan också vara klokt att tänka på vad som tillför mest värde till huset. Ett tjusigt glasräcke på balkongen eller altanen kan vara en lyxig detalj som faktiskt höjer värdet på huset.

– På Räckesbutiken erbjuder vi också räcken med stolpar och glas i valfria färger. Det är ett fiffigt sätt att få räcket att passa in perfekt till just ditt hus, säger Sisse.

Bygga själv eller köpa färdigt?

– Den smidigaste lösningen är att köpa ett komplett räcke. Det behöver inte bli en särskilt kostsam historia heller, och du spar dessutom tid och får allt levererat hem till dörren. Hos oss på Räckesbutiken hittar du måttanpassade glasräcken, rostfria räcken och ledstänger. Alla delar till räcket ingår i din beställning tillsammans med skruvar, bits, borr och eventuella specialverktyg. Vi har dessutom flera nya produkter på gång, avslutar Sisse Martensen.

 

Med altanräcke i glas får du både vindskydd och en snygg avgränsning.

Ett räcke kan fungera som en snygg avgränsare.

 

 

 

01 mars 2019 Harald Nylund
Annons
Annons
Mer om Bygg

Extremväder: Regn – så förebygger du skador vid översvämning!

Bygg Översvämningar blir allt vanligare i takt med klimatförändringarna. Här listar vi 10 tips på vad du kan göra för att skydda huset.

Annons

Så hittar du rätt markis

Bygg En markis kan höja trivselkänslan på vilken terrass, uteplats eller balkong som helst. Med en markis som skyddar mot solen och visst duggregn samt...

Fusket är utbrett: ”Lurad av hantverkare”

Bygg Fusket i byggbranschen är stort. Kunder lämnas med iskalla vardagsrum, sneda köksgolv och läckande badrum. – Jag är chockad över hur skrupelfria människ...

Expertens tips: "När du vet varför du vill ha ett staket blir det...

Bygg Nu börjar vi vistas mer utomhus på vår tomt. Du kanske redan har ett staket som avgränsar din tomt eller går i planer på att skaffa ett. Niklas Jansson ger sina bästa staket-tips.

Annons

Håll takmossan borta med vaxbehandling

Bygg Takexperterna Decatak förespråkar behandling istället för att lägga pengar på ett nytt tak. Med rätt behandling håller tak betydligt längre än många...

Annons

Så bygger du trädäck på betongplattor

Bygg Att bygga en altan kan öppna upp för fantastiska möjligheter. Långa sommarkvällar på ett stabilt trädäck, där du kan grilla, äta, sola, slappna av och...

Experten: "Din golvbrunn kan vara felmonterad"

Bygg Golvbrunnar som sitter fel är vanligare än man kan tro – och kan leda till stora och kostsamma skador. Så här kontrollerar du om din brunn är rätt monterad.

Annons

Takexperterna tipsar — så rengör du ditt tak på rätt sätt

Bygg Decatak är ledande på marknaden inom renovering och omhändertagande av gamla tegel- och betongtak, och har verkat inom Sverige i över 12 år. De lyfter...

"Hjälp, färgen flagnar!"

Bygg Efter tre år flagnar färgen på huset i stora sjok. Vad beror det på och hur kommer vi tillrätta med problemet, undrar Vi i Villas läsare. Läs vår expert...