Annons

Takexperterna tipsar — så rengör du ditt tak på rätt sätt

Bygg

Decatak är ledande på marknaden inom renovering och omhändertagande av gamla tegel- och betongtak, och har verkat inom Sverige i över 12 år. De lyfter gärna fram möjligheten att rusta upp ett gammalt tak istället för att lägga ett helt nytt. Här ger de läsarna sina allra bästa tips när det kommer till takskötsel.

Av: [email protected], 15 maj 2018

Decatak har tekniska experter med 25 års erfarenhet av takrekonditionering. De har sedan 2006 gjort tusentals takbehandlingar till privatpersoner, företag, kommuner och bostadsrättsföreningar, och är rikstäckande med regionala kontor.

Det system och de metoder som Decatak använder sig av är unika, och grundar sig på den senaste forskningen inom takrekonditionering. Produkterna, som skyddar tak och fastighet, är patenterade, och som företag har Decatak ensamrätt på dessa.

Säkerheten först

Ska du bara byta en trasig panna kan du förmodligen göra det, även om du alltid ska ta hänsyn till din egen och andras säkerhet. Är du det minsta osäker bör du anlita en expert som får titta på taket och ge en professionell bedömning.

Förläng takets livslängd

Byt inte tak i onödan — om pannorna är gamla ska man anlita professionell hjälp för att behandla taket. Det är inte alltid det räcker att ta bort mossa, eftersom ett tak behöver ett funktionellt aktivt skydd som förlänger takets livslängd i många år framöver. Decataks egna patenterade vaxbehandling ger dokumenterat resultat, och ger 10 års garanti. Vaxet gör taket självrengörande och vattenavvisande. 

Tvätta endast tak med beläggning

Ett tak som är över 15 år gammalt har oftast ingen skyddsbeläggning kvar, och i det läget ska man undvika att tvätta det. Det går att tvätta, men resultatet blir enbart estetiskt. Rent funktionellt gör det ingen större skillnad, eftersom taket behöver ett skydd efter tvättningen. Ju nyare ett tak är desto bättre går det att tvätta. Genom att tvätta tak som har kvar sin skyddsbeläggning motverkar man att mossa etablerar sig på pannorna.

Spar pengar i längden

Decatak gör kostnadsfria takbesiktningar, och kan man komma fram till att ett tak faktiskt skulle hålla i tio år till med hjälp av korrekt rengöring och behandling kan det spara dig väldigt mycket pengar.

Undvik kemikalier

Det bästa miljövänliga alternativet när det kommer till rengöring är att använda kallt vatten utan kemikalier. Vattnet du använder går genom kanalsystem till vattenreningsverk och används igen. 

Undvik mossmedel

Det finns mossmedel som man kan lägga på taket, men då måste man vara mycket försiktig för att inte skada miljön. Om medlet hamnar i naturen, som till exempel en sjö, bäck eller damm, är det livsfarligt för alla djur i vattnet. Medlet reagerar nämligen med djurens organ och balanssystem så att de dör. En del använder också ångtvätt, vilket däremot kräver energi i form av diesel eftersom vattnet måste värmas upp. Decatak anser däremot att kallt vatten och ett lättare tryck räcker gott och väl, plus att det är väldigt miljövänligt i jämförelse med alternativen.

Olika tak kräver olika tvätt

Betong

Betongpannor är enklast att tvätta. Ibland finns det däremot betongpannor som är tunna eller har produktionsfel, vilket innebär är de är extra känsliga och spricker väldigt lätt.

Plåt

För rengöring av plåttak kräver att du anlitar en expert, då det krävs mycket erfarenhet för att tvätta dessa tak. 

Eternit

Har du eternittak? Rör det inte, eternittak innehåller asbest som är skadligt för miljön. I Sverige är eterniten för gammal och nedsliten, vilket resulterar i att det inte är värt att rengöra.

Lertegel

Lertegel i Sverige är ofta tunna och känsliga, vilket gör att det går sönder så fort man går på ett tak av det här materialet. Därför ska man bara tvätta ett lertegeltak från en skylift. Estetiskt sätt blir det ingen stor skillnad efter tvätten, med tanke på att lertegel ofta suger in färg från mossan. Färgen bränns sedan in i pannan, vilket gör att den inte går att tvätta bort. 

När du tvättar själv…

- Var extra varsam om du har nya takpannor. När taket blir blött av regn kan det bli väldigt halt.

- Var försiktig med stegen. Ställ den inte på trägolv, eftersom när trägolv blir blött så blir det som en halkbana. Ställ stegen på ett glidskydd.

- Det är bra om ni är två personer som hjälper varandra och håller ögonkontakt när det är dags att tvätta taket.

- Använd alltid en säkerhetssele när du är på taket.

Bäst årstid att tvätta

Du kan tvätta ditt tak från mitten av april till slutet av september. Tvätta gärna en solig dag med minst 15°C, om det inte blåser för mycket. Har du putsfasad är det bäst att tvätta taket när det regnar. När du använder taktvätt kan du nämligen få smuts på fasaden. Är det då en varm och solig dag så suger fasaden in smutsen och den torkar in fort, vilket gör att det blir svårt att spola bort smutsen. Regnar det har du god tid på tid att spola bort smutsen från fasaden.

david.johansson@bp.bonnier.se
15 maj 2018 [email protected]
Annons
Annons
Mer om Bygg

Extremväder: Regn – så förebygger du skador vid översvämning!

Bygg Översvämningar blir allt vanligare i takt med klimatförändringarna. Här listar vi 10 tips på vad du kan göra för att skydda huset.

Annons

Så hittar du rätt markis

Bygg En markis kan höja trivselkänslan på vilken terrass, uteplats eller balkong som helst. Med en markis som skyddar mot solen och visst duggregn samt...

Fusket är utbrett: ”Lurad av hantverkare”

Bygg Fusket i byggbranschen är stort. Kunder lämnas med iskalla vardagsrum, sneda köksgolv och läckande badrum. – Jag är chockad över hur skrupelfria människ...

Expertens tips: "När du vet varför du vill ha ett staket blir det...

Bygg Nu börjar vi vistas mer utomhus på vår tomt. Du kanske redan har ett staket som avgränsar din tomt eller går i planer på att skaffa ett. Niklas Jansson ger sina bästa staket-tips.

Annons

Håll takmossan borta med vaxbehandling

Bygg Takexperterna Decatak förespråkar behandling istället för att lägga pengar på ett nytt tak. Med rätt behandling håller tak betydligt längre än många...

Vacker havsutsikt från altanen.
Sponsrad

Så väljer du rätt räcke!

Bygg Börja med att fundera på vilka funktioner ditt räcke ska fylla. Ska räcket skydda mot fallrisk vid trappa, balkong, altan eller pool, eller fungera som...

Annons

Så bygger du trädäck på betongplattor

Bygg Att bygga en altan kan öppna upp för fantastiska möjligheter. Långa sommarkvällar på ett stabilt trädäck, där du kan grilla, äta, sola, slappna av och njuta av den hemtrevliga förlängningen av huset tillsammans med vänner och familj, är en riktig ynnest.

Experten: "Din golvbrunn kan vara felmonterad"

Bygg Golvbrunnar som sitter fel är vanligare än man kan tro – och kan leda till stora och kostsamma skador. Så här kontrollerar du om din brunn är...

"Hjälp, färgen flagnar!"

Bygg Efter tre år flagnar färgen på huset i stora sjok. Vad beror det på och hur kommer vi tillrätta med problemet, undrar Vi i Villas läsare. Läs vår expert...