Foto: Istocphoto

"Hur lägger jag om taket med solceller?"

Tak

En av våra läsare undrar hur man lägger om taket med solceller. Här är solenergiexperten Lars Andréns svar! 

Av: Lars Andrén, 24 oktober 2016

Lägga om taket med solceller? 

Vi tänker renovera vårt hus, som är byggt 1948, och vill så gärna ha solenergi. Gamla vedpannan tänkte vi byta till luft/vattenvärmepump, och även taket ska vi byta. Det finns firmor som skriver om att lägga om taket med solceller, fungerar det bra, tror ni? Skadas inte huset om det inte finns takpannor under? Är det något annat jag behöver tänka på i samband med upphandlingen?

Martha

Annons

 

Svar: Visst finns det solceller som kan fungera som taktäckningsmaterial och därmed kan ersätta takpannor och liknande material. Det är dock viktigt att konstruktionen är tät, så att det håller tätt mot regnvatten och snö.

 Solcellerna behöver av flera skäl ventileras, så det är en fördel om luften under kan ventileras ut i överkant, utan att det regnar in. Sedan är det viktigt att underlagspappen är i bra skick och inte behöver bytas under den närmaste tiden. Solcellerna har en livslängd som mycket väl kan överstiga 30–40 år. 

Gör så här: Ta in flera offerter som ni kan jämföra. Kontrollera garantitiderna och vad som ingår och besök gärna ett flertal referenser. Kommunernas energi- och klimatrådgivare brukar ha kännedom om leverantörer och installatörer på orten.

Jag brukar också rekommendera att köpa nyckelfärdiga anläggningar, dels av säkerhetsskäl men också för att garanti- och försäkringsvillkor ska gälla och kunna följas. Säkerställ att det är en behörig elektriker som gör installationen och som följer de säkerhetsföreskrifter som gäller.

Lars Andrén

 

24 oktober 2016 Lars Andrén
Annons
Annons
Mer om Tak

Byta eller tvätta taket?

Tak När är det dags att lägga nytt tak och hur tar man hand om det på bästa sätt? Så här får du husets mössa att hålla längre.

Annons

Så tvättar du taket – 7 frågor och svar

Tak När ska man tvätta hustaket och hur ofta bör man tvätta det? Decatak svarar på 7 vanliga frågor.

Annons

Mossa på taket – här är allt du behöver veta

Tak Har du mossa på taket? Mossa på taket kan förhindra takets funktion och förstöra dina betongpannor. Decatak berättar mer om varför mossa är viktigt att...

3 expertsvar om mossa på taket

Tak Mycket mossa på taket absorberar fukt som kan ta sig in under takpannorna. Är du orolig över mossan på ditt tak? Läs vår Bygg & fixa- expert Roger Nyströms svar på hur mycket energi du ska lägga på mossbekämpning

Snöregler för villaägaren

Tak Trottoaren, tomten, taket... Vad har man egentligen för skyldigheter som villaägare när det gäller snöröjning på vintern, och vad händer om man inte...

I samarbete med Ruukki

Världens första solvärmetak för villor

Tak Ruukki lanserar det första integrerade solvärmetaket för villor. De integrerade solfångarna förenklar skötsel och ger bättre hållbarhet och design.

Inreda övervåningen - del 3, Innertak, väggar och badrumsgolv

Tak I vår serie om att inreda en övervåning har vi nu kommit till sista avsnittet. Det värsta arbetet är gjort. Isoleringen är klar, golv och avlopp ligger på plats. Nu återstår framför allt innertak och väggar.

Handla tillsammans- och få både bättre pris och service

Tak I den här artikeln får du möta grannar som slagit sig samman och gjort inköp tillsammans.

Ledare: Vad lärde vintern dig?

Tak Vi är många som har fått en tuff läxa inför nästa år.