Annons
Foto: Istockphoto

Mossa på taket – här är allt du behöver veta

Tak

Har du mossa på taket? Mossa på taket kan förhindra takets funktion och förstöra dina betongpannor. Decatak berättar mer om varför mossa är viktigt att ta bort.

Av: Sara Åhlström, 17 mars 2017

Har det börjat växa mossa på ditt tak? Att ha mossa på taket kan skapa besvär för dig som husägare – dels så blir taket lättare fuktigt efter regn och snö, och sedan kan mossan börja växa in i betongpannorna, vilket gör att fukten hamnar även där. När det sedan blir minusgrader och frost ute kan mossan göra hål och spränga betongpannan.

Det bästa du kan göra är att börja ta bort mossan så fort du ser den, annars kommer mossan bara att växa, problemet att bli värre och reparationskostnaderna högre. Decatak kommer med tips och råd.

 

Därför blir det mossa på taket

Det finns många olika orsaker till varför det kan börja växa mossa på taket. Ligger ditt hus i ett skogsområde bland många träd kan det lättare växa mossa på taket. Vilken vinkel ditt tak har, om det finns en beläggning på takpannorna och huruvida taket är isolerat ordentligt från insidan är andra faktorer som avgör om det lättare kan växa mossa på taket.

 

Riskfaktorer för att det ska växa mossa på taket

  • Ligger ditt tak i skuggan? Mossa gillar inte sol, så ligger taket i skuggan bör du hålla extra koll.
  • Ett tak utan beläggning släpper igenom mycket fukt – är pannorna fuktiga under en längre tid så ökar risken för att mossa ska börja växa.
  • Mossan växer gärna i en fuktig miljö, därför är det generellt på norrsidan av taket som mossa först börjar växa. Speciellt på underkanten av takpannorna kan det börja växa mossa eftersom solens strålar inte når fram dit.
  • Takets lutning kan avgöra om det börjar växa mossa eller inte. På branta tak är det oftast mindre mossa eftersom regnet lättare och snabbare rinner ner än på ett tak med låg lutning.

 

Så växer mossa på taket

Allt som ramlar och fastnar på taket, till exempel löv, fågelspillning, frön från träd och pollen, blir till slut gödning – och på så sätt kan mossan börja växa på och efter en längre tid in i takpannorna.

 

Så tar du bort mossan på taket

  • Använd en takskrapa och skrapa bort mossan. Tänk på att använda säkerhetsutrustning om du själv går upp på taket.
  • Gör en mossbehandling om du har lertegelpannor, om du har ett nytt tak med bra glidyta eller om dina betongpannor är behandlade. Ett medel sprutas på taket och tar bort mossan – resultatet blir ett fint och rent tak. Här kan du läsa mer om en mossbehandling.
  • Mossbehandling är dock inte att rekommendera för gamla betongpannor som redan har förlorat sin goda avledningsförmåga i och med att ytskiktet blivit slitet. I detta fall kan en takbehandling hjälpa. Decatak erbjuder en komplett takbehandling, lär mer här om hur betongpannorna kan få tillbaka sitt goda ytskikt.

 

 

 

Sara Åhlström
17 mars 2017 Sara Åhlström
Annons
Annons
Mer om Tak

Byta eller tvätta taket?

Tak När är det dags att lägga nytt tak och hur tar man hand om det på bästa sätt? Så här får du husets mössa att hålla längre.

Annons

Så tvättar du taket – 7 frågor och svar

Tak När ska man tvätta hustaket och hur ofta bör man tvätta det? Decatak svarar på 7 vanliga frågor.

Fixarhandboken: sköta och kontrollera tak

Tak Checklista med tips och råd för att kontrollera ditt tak, skorsten, vind och takavvattning – något som bör ses över varje år.

3 expertsvar om mossa på taket

Tak Mycket mossa på taket absorberar fukt som kan ta sig in under takpannorna. Är du orolig över mossan på ditt tak? Läs vår Bygg & fixa- expert Roger Nyströms svar på hur mycket energi du ska lägga på mossbekämpning

Snöregler för villaägaren

Tak Trottoaren, tomten, taket... Vad har man egentligen för skyldigheter som villaägare när det gäller snöröjning på vintern, och vad händer om man inte...

I samarbete med Ruukki

Världens första solvärmetak för villor

Tak Ruukki lanserar det första integrerade solvärmetaket för villor. De integrerade solfångarna förenklar skötsel och ger bättre hållbarhet och design.

Inreda övervåningen - del 3, Innertak, väggar och badrumsgolv

Tak I vår serie om att inreda en övervåning har vi nu kommit till sista avsnittet. Det värsta arbetet är gjort. Isoleringen är klar, golv och avlopp ligger på plats. Nu återstår framför allt innertak och väggar.

Handla tillsammans- och få både bättre pris och service

Tak I den här artikeln får du möta grannar som slagit sig samman och gjort inköp tillsammans.

Ledare: Vad lärde vintern dig?

Tak Vi är många som har fått en tuff läxa inför nästa år.