Annons
Foto: Istockphoto

Håll koll på ditt tak – här är 6 smarta tips

Tak

Hur ofta ska jag göra rent taket och vad gör jag om jag upptäcker en sprucken tegelpanna? Decatak kommer med 6 smarta tips. 

Av: Sara Åhlström, 27 april 2017

Hur underhåller du ditt tak på rätt sätt? Decatak kommer med sina bästa tips. 

1. Då ska du rengöra taket

Den bästa tiden för att rengöra taket är så tidigt som möjligt när du upptäcker mossa på taket. Det här gäller när du har nylagda eller behandlade pannor. Väntar du för länge med att rengöra taket så börjar mossan att växa genom pannorna, och då blir det svårt att tvätta taket själv. Mossan angriper och skadar pannornas beläggning, vilket leder till att du måste lägga en ny beläggning också.

2. Ta bort mossan med mossmedel

Har du fått mossa på taket? När mossan börjar bli synlig ska du tvätta eller lägga mossmedel på taket. Då kommer mossan inte kunna växa fast på pannorna. Om mossan inte sitter så djupt i takpannorna så räcker det oftast att du tvättar bort mossan med en högtryckstvätt på 150 bar.

3. Tänk på säkerheten 

Om du vill tvätta taket själv så är det viktigt att tänka på säkerheten. Se till att använda en fallskyddsutrustning.

4. Byt takpannor med sprickor

Har du upptäckt en spricka i takpanna är det dags att byta den. Har du ingen reservpanna liggandes? Ett tips för att laga pannan temporärt  pannan liggandes är ett tips att laga n tegelpanna? är att använda en speciell tätningsmassa som heter Quick Bond.

5. Byt underlaget

Om underlaget är dåligt så måste du byta hela underlaget. Räkna med att ditt tak har en livslängd på 50-60 år om du underhåller ditt tak på rätt sätt.

6.  Skillnad på lertegel och betongpannor

Har du lertegel? Då ska du inte tvätta och behandla pannorna eftersom lertegel är tunnare och känsligare än betongpannor. Det är alltså inte tillämpligt att gå på lertegeltak då kan de gå sönder. Däremot är gamla betongpannor ideal för en färgbehandling om du till exempel vill förnya pannorna med lite färg.

Har du gamla betongpannor som behöver förnyas? Då kan du tvätta och måla pannorna så blir som nya igen. På det sättet sparar du mycket pengar i jämförelse med ett helt takbyte. Ett extra plus i kanten är att du slipper ha en byggarbetsplats i trädgården i flera veckor!

Sara Åhlström
27 april 2017 Sara Åhlström
Annons
Annons
Mer om Tak

Byta eller tvätta taket?

Tak När är det dags att lägga nytt tak och hur tar man hand om det på bästa sätt? Så här får du husets mössa att hålla längre.

Annons

Så tvättar du taket – 7 frågor och svar

Tak När ska man tvätta hustaket och hur ofta bör man tvätta det? Decatak svarar på 7 vanliga frågor.

Annons

Mossa på taket – här är allt du behöver veta

Tak Har du mossa på taket? Mossa på taket kan förhindra takets funktion och förstöra dina betongpannor. Decatak berättar mer om varför mossa är viktigt att...

3 expertsvar om mossa på taket

Tak Mycket mossa på taket absorberar fukt som kan ta sig in under takpannorna. Är du orolig över mossan på ditt tak? Läs vår Bygg & fixa- expert Roger Nyströms svar på hur mycket energi du ska lägga på mossbekämpning

Snöregler för villaägaren

Tak Trottoaren, tomten, taket... Vad har man egentligen för skyldigheter som villaägare när det gäller snöröjning på vintern, och vad händer om man inte...

I samarbete med Ruukki

Världens första solvärmetak för villor

Tak Ruukki lanserar det första integrerade solvärmetaket för villor. De integrerade solfångarna förenklar skötsel och ger bättre hållbarhet och design.

Inreda övervåningen - del 3, Innertak, väggar och badrumsgolv

Tak I vår serie om att inreda en övervåning har vi nu kommit till sista avsnittet. Det värsta arbetet är gjort. Isoleringen är klar, golv och avlopp ligger på plats. Nu återstår framför allt innertak och väggar.

Handla tillsammans- och få både bättre pris och service

Tak I den här artikeln får du möta grannar som slagit sig samman och gjort inköp tillsammans.

Ledare: Vad lärde vintern dig?

Tak Vi är många som har fått en tuff läxa inför nästa år.