Foto: iStockphoto

Expertens tips: "När du vet varför du vill ha ett staket blir det enklare att välja rätt"

Bygg

Nu börjar vi vistas mer utomhus på vår tomt. Du kanske redan har ett staket som avgränsar din tomt eller går i planer på att skaffa ett. Niklas Jansson ger sina bästa staket-tips.

Av: Harald Nylund, 16 april 2019

 

Varför ska man skaffa ett staket?

– Man ska börja med att fråga sig vad syftet med staketet ska vara. Vill man ha ett fint staket runt tomten av rent estetiska skäl, för att det är snyggt, och för att markera var tomtgränsen går någonstans eller vill man ha ett staket för att försvåra för djur att ta sig in på tomten?, säger Niklas Jansson, projektledare Byggmax. 

 

Annons

Vad ska man mer tänka på? 

– Jag tycker man ska välja ett staket som passar in i området och omgivningen där man bor. Om man utgår från hur huset ser ut och hur omgivningen ser ut, när man väljer utseende på staketet, blir det enklare att få ihop en snygg helhet.

 

Varför är det viktigt med bra markförhållanden?

– När man bestämt sig för vad syftet med staket ska vara så ska man ta reda på vilka markförhållanden man har på tomten. Detta är avgörande för själva arbetsinsatsen och för vilken typ av infästning av staket man ska ha, säger Niklas. Det kanske finns berg eller mycket sten som man måste borra i för att kunna sätta infästningen. 

 

Hur djupt ska man gräva?

– Det beror på var i landet man bor någonstans. I Norrbotten exempelvis måste du gräva djupare för att komma ner på frostfri mark. I Skåne, däremot, behöver du inte komma ner riktigt lika djupt. Räkna med att du kan komma att behöva gräva 70 centimeter ner i jorden för att komma tillräckligt djupt. En tomt som är svår att gräva i kräver mer arbete och det är lättare att gräva i jord där markförhållandena är bra. Jag tycker man ska använda sig av färdiggjutna betongplintar. 

 

Vilket material är populärast? 

– Tryckimpregnerat virke är det allra vanligaste. Det finns även komposit, galvat eller målat metallstängsel för inramning av tomten. Ett tryckimpregnerat trä har bra hållbarhet. Har du ett nytt tryckimpregnerat trä ska du vänta åtminstone två säsonger innan du målar det, så att det får torka ordentligt. 

 

Hur nära grannens tomtgräns får jag montera staketet?

– Står staketet närmare än fyra och en halv meter från tomtgränsen behöver du ha grannens godkännande. 

 

Skriftligt eller muntligt?

– Skriftligt, tycker jag. Det kan alltid uppstå situationer när man behöver ha det skriftligt. 

 

Hur högt får staketet vara?

– Ska du ha ett staket som är högre än 180 centimeter krävs bygglov. Oftast finns information på kommunernas respektive hemsidor. Mitt tips är att du alltid tar kontakt med byggnadsnämnden i din hemkommun och frågar vilka regler som gäller för staket just där du bor. Du kan också läsa mer hos Boverket.

 

Hur vet jag vilket staket jag ska välja?

– Val av staket beror på syfte, säger Niklas. I vissa delar av landet har vi ju problem med vildsvin och rådjur som tar sig in på våra tomter och äter upp våra blommor och blad. Ska syftet med staketet vara att hålla djuren borta ska man välja ett staket som är något högre och tätare. Väljer du ett glesare krysstaket, exempelvis, kan det vara lättare för djuren att ta sig in på tomten. Ett tätare staket med stående ribbor försvårar för djuren att ta sig in på tomten.

 

Vilka är vanliga?

– De klassiska varianterna för avgränsning av tomten är krysstaket och stående ribbstaket med överliggare. 

 

 

Foto: iStockphoto

 

Hur vet jag var jag ska montera upp staketet någonstans?

– Utgå alltid från hur markritningen eller tomtritningen ser ut innan du beslutar dig för var du ska montera upp staketet någonstans. Det är inte bra om det finns dragna rör för avlopp eller elkablar där du ska sätta upp staketet. Du ska gräva ner drygt 70 centimeter under jord och då är det inte alls kul om du precis råkar pricka en installation eller matning. 

 

Niklas 4 bästa stakettips:

  • Har du ett tydligt syfte blir det enklare att välja rätt staket för ändamålet.
  • Tänk på husets karaktär och områdets karaktär när du väljer hur staketet ska se ut.
  • Prova att gräva på några ställen så att du får en känsla av vilka markförhållanden som råder. 
  • Att olja in staketet med träolja ökar dess livslängd.

 

Niklas Jansson, projektledare etablering Byggmax
Foto: news.cision.com

 

16 april 2019 Harald Nylund
Annons
Annons
Mer om Bygg

Extremväder: Regn – så förebygger du skador vid översvämning!

Bygg Översvämningar blir allt vanligare i takt med klimatförändringarna. Här listar vi 10 tips på vad du kan göra för att skydda huset.

Annons

Så hittar du rätt markis

Bygg En markis kan höja trivselkänslan på vilken terrass, uteplats eller balkong som helst. Med en markis som skyddar mot solen och visst duggregn samt...

Fusket är utbrett: ”Lurad av hantverkare”

Bygg Fusket i byggbranschen är stort. Kunder lämnas med iskalla vardagsrum, sneda köksgolv och läckande badrum. – Jag är chockad över hur skrupelfria människ...

Annons

Håll takmossan borta med vaxbehandling

Bygg Takexperterna Decatak förespråkar behandling istället för att lägga pengar på ett nytt tak. Med rätt behandling håller tak betydligt längre än många tror, och en vaxbehandling håller fukt och mossa borta i många år framöver.

Vacker havsutsikt från altanen.
Sponsrad

Så väljer du rätt räcke!

Bygg Börja med att fundera på vilka funktioner ditt räcke ska fylla. Ska räcket skydda mot fallrisk vid trappa, balkong, altan eller pool, eller fungera som...

Annons

Så bygger du trädäck på betongplattor

Bygg Att bygga en altan kan öppna upp för fantastiska möjligheter. Långa sommarkvällar på ett stabilt trädäck, där du kan grilla, äta, sola, slappna av och...

Experten: "Din golvbrunn kan vara felmonterad"

Bygg Golvbrunnar som sitter fel är vanligare än man kan tro – och kan leda till stora och kostsamma skador. Så här kontrollerar du om din brunn är rätt monterad.

Annons

Takexperterna tipsar — så rengör du ditt tak på rätt sätt

Bygg Decatak är ledande på marknaden inom renovering och omhändertagande av gamla tegel- och betongtak, och har verkat inom Sverige i över 12 år. De lyfter...

"Hjälp, färgen flagnar!"

Bygg Efter tre år flagnar färgen på huset i stora sjok. Vad beror det på och hur kommer vi tillrätta med problemet, undrar Vi i Villas läsare. Läs vår expert...