Foto: Istockphoto

"Vad är det som luktar?"

Bygg

Efter en källarombyggnad luktar det ruttet hö. Vad beror det på och vad ska vi göra åt det, undrar Vi i Villas läsare. Läs vår expert Ken Kennards svar här.

Vi har gjort en ombyggnad av vår 60 kvadratmeter stora källare i ett hus från 1938. Den har bilats ur och fyllts upp med makadam, betong, golvvärme och flytspackel.

Vi hade tur med att det inte fanns berg under, och att det inte var grundvatten den perioden. Alla ytterväggar fixades med puts och silikatfärg, och vanlig inomhusfärg till innerväggarna.

Men något har luktat starkt hela tiden, i ett av rummen påminner lukten om hö som ruttnat. Vi kan inte konstatera om det beror på silikatfärg eller fukt, men det luktar snarare hö och i vissa rum lite ammoniak eller starkare. Vi funderar på att ta hit Anticimex och även byggaren, men innan dess så vill jag förhöra mig om du känner till denna lukt?

Mia

Annons

Svar: Det här är tyvärr lite knepigt att svara på, jag har aldrig råkat ut för ”hölukt”. I de flesta fall där det förekommer avvikande lukt i källare är orsaken fukt. Har väggarna fuktisolerats utifrån?

Målningsbehandlingen är rätt utförd, så du måste prata med byggaren och kanske Anticimex eller ett annat företag som kan göra en djupare fuktundersökning. Tyvärr kostar det en del, senaste gången jag beställde en sådan tjänst var för åtta år sedan, för 5 000 kronor, men det kan vara enda lösningen.

Ken Kennard

23 april 2018
Annons
Annons
Mer om Bygg
Annons

Så hittar du rätt markis

Bygg En markis kan höja trivselkänslan på vilken terrass, uteplats eller balkong som helst. Med en markis  som skyddar mot solen och visst duggregn samt ramar in kan det ge ett ordentligt lyft till din uteplats.

Fusket är utbrett: ”Lurad av hantverkare”

Bygg Fusket i byggbranschen är stort. Kunder lämnas med iskalla vardagsrum, sneda köksgolv och läckande badrum. – Jag är chockad över hur skrupelfria människ...

Expertens tips: "När du vet varför du vill ha ett staket blir det...

Bygg Nu börjar vi vistas mer utomhus på vår tomt. Du kanske redan har ett staket som avgränsar din tomt eller går i planer på att skaffa ett. Niklas Jansson...

Annons

Håll takmossan borta med vaxbehandling

Bygg Takexperterna Decatak förespråkar behandling istället för att lägga pengar på ett nytt tak. Med rätt behandling håller tak betydligt längre än många tror, och en vaxbehandling håller fukt och mossa borta i många år framöver.

Vacker havsutsikt från altanen.
Sponsrad

Så väljer du rätt räcke!

Bygg Börja med att fundera på vilka funktioner ditt räcke ska fylla. Ska räcket skydda mot fallrisk vid trappa, balkong, altan eller pool, eller fungera som...

Annons

Så bygger du trädäck på betongplattor

Bygg Att bygga en altan kan öppna upp för fantastiska möjligheter. Långa sommarkvällar på ett stabilt trädäck, där du kan grilla, äta, sola, slappna av och...

Experten: "Din golvbrunn kan vara felmonterad"

Bygg Golvbrunnar som sitter fel är vanligare än man kan tro – och kan leda till stora och kostsamma skador. Så här kontrollerar du om din brunn är rätt monterad.

Annons

Takexperterna tipsar — så rengör du ditt tak på rätt sätt

Bygg Decatak är ledande på marknaden inom renovering och omhändertagande av gamla tegel- och betongtak, och har verkat inom Sverige i över 12 år. De lyfter...

"Hjälp, färgen flagnar!"

Bygg Efter tre år flagnar färgen på huset i stora sjok. Vad beror det på och hur kommer vi tillrätta med problemet, undrar Vi i Villas läsare. Läs vår expert...