Foto: Istockphoto

Söka bygglov – 10 tips!

Bygg

Var noggrann när du ska söka bygglov så får du besked snabbare. Vår expert Johan Grufman tipsar om vad du bör tänka på för att det ska bli rätt.

1. Kolla upp om det du vill göra är bygglovspliktigt, anmälningspliktigt eller befriat från lov och anmälningsplikt. Kontakta Byggnadsnämnden om du är osäker.

2. Ta reda på vad detaljplanen reglerar så att du vet att ditt tilltänkta ärende är möjligt. Detaljplanen hittar du hos din kommun.

3. Om det är en bygglovspliktig åtgärd som du avser att utföra, se till att ta med alla tänkta åtgärder som du planerar inom de närmaste fem åren i samma lov, så sparar du kostnader för ritningar etcetera.

Annons

4. Avser du väsentliga förändringar i markhöjd så tänk på att ange höjden och rita de marklinjer som du önskar i bygg/marklovet.

5. Om du vill bygga närmare tomtgränsen än vad som tillåts i detaljplanen bör du prata med grannarna innan ansökan skickas in – då brukar det gå smidigare.

6. På blanketten för bygglov anger du vilka material och kulörer du planerar att använda utvändigt, så nära det tilltänkta som möjligt. Sök på NCS-koder om det efterfrågas på blanketten.

7. Behövs kontrollansvarig eller inte? Hör med aktuell kommun om det krävs med avseende på storlek på den åtgärd som du avser utföra.

8. Kontrollera på aktuell kommuns hemsida vad som behöver lämnas in med din bygglovsansökan. Vid osäkerhet, ta kontakt med kommunen. Det kan exempelvis vara ritningar på fasader, sektion, planritning och situationsplan. Situationsplan är tomtritning med byggnationer inritade. Du kan även behöva lämna in markplaneringsritning (nybyggnadskarta eller förenklad nybyggnadskarta), färdigställandeskyddsförsäkring, konstruktionshandlingar, energibalansberäkning, U-värdesberäkning, geoteknisk undersöknings-utlåtande och ibland ventilationsritningar/beräkningar.

9. Konstruktionshandlingar är ofta en fråga om vilken omfattning. I de flesta fall kan det summeras som en teknisk sektion, takstolsberäkning och grundkonstruktion. Men här är viktigt att lämna in det som efterfrågas.

10. Om handlingarna är kompletta så har kommunen tio veckor på sig för bedömning. Saknas något så startar tidräkningen om från kompletteringen, så var noggrann för att inte förlora viktig tid.

Tänk på! 

Du som låter bygga är alltid byggherre och därmed ansvarig för det som sker med din fastighet.

Johan Grufman, grundare och delägare av Bygg- ingenjörsbyrån Norden.

31 maj 2018
Annons
Mer om Bygg
Nyklippt gräs, biluppfart och attefallsgarage 24 M1. Foto: sorselestugan.se
Sponsrad

Garage som är busenkla att montera ihop

Bygg Du behöver inte vara byggmästare eller handyman för att bygga ihop garagen alldeles på egen hand. De är lättmonterade och man klarar själv att fullföra bygget från start till mål.

Foto: Hornbach
Sponsrad

Verkstaden som gör dig till proffs!

Bygg Ju mer ordning och reda du har i verkstaden, desto enklare blir det att genast hitta det du söker. Bra förvarningssystem och arbetshöjd är två viktiga...

Annons

Så hittar du rätt markis

Bygg En markis kan höja trivselkänslan på vilken terrass, uteplats eller balkong som helst. Med en markis som skyddar mot solen och visst duggregn samt...

Medlems-
innehåll

"Hur väljer jag rätt färg?"

Bygg Vad finns det för färger och hur tar jag reda på vilken typ av färg jag har på fasaden idag? Det undrar en läsare som har planer på att måla om villan. Vår expert berättar om olika färgval. 

Annons

Håll takmossan borta med vaxbehandling

Bygg Takexperterna Decatak förespråkar behandling istället för att lägga pengar på ett nytt tak. Med rätt behandling håller tak betydligt längre än många...

Sponsrad

Attefallshus - 8 användbara tips

Bygg Attefallshus finns i många modeller för att du ska hitta huset som passar dig och ditt behov. Här hittar du fler anledningar att slå till.

Annons

Så bygger du trädäck på betongplattor

Bygg Att bygga en altan kan öppna upp för fantastiska möjligheter. Långa sommarkvällar på ett stabilt trädäck, där du kan grilla, äta, sola, slappna av och njuta av den hemtrevliga förlängningen av huset tillsammans med vänner och familj, är en riktig ynnest.

Medlems-
innehåll

Experten: "Din golvbrunn kan vara felmonterad"

Bygg Golvbrunnar som sitter fel är vanligare än man kan tro – och kan leda till stora och kostsamma skador. Så här kontrollerar du om din brunn är...

Annons

Så förlänger du livslängden på ditt tak – utan att byta ut det

Bygg I många fall behöver du inte lägga ett helt nytt tak. Nyproducerade takpannor har inte den kvalitet som gamla pannor besitter, så var istället rädd om...