Foto: Istockphoto

Söka bygglov – 10 tips!

Bygg

Var noggrann när du ska söka bygglov så får du besked snabbare. Vår expert Johan Grufman tipsar om vad du bör tänka på för att det ska bli rätt.

Av: Anja Källstedt, 31 maj 2018

1. Kolla upp om det du vill göra är bygglovspliktigt, anmälningspliktigt eller befriat från lov och anmälningsplikt. Kontakta Byggnadsnämnden om du är osäker.

2. Ta reda på vad detaljplanen reglerar så att du vet att ditt tilltänkta ärende är möjligt. Detaljplanen hittar du hos din kommun.

3. Om det är en bygglovspliktig åtgärd som du avser att utföra, se till att ta med alla tänkta åtgärder som du planerar inom de närmaste fem åren i samma lov, så sparar du kostnader för ritningar etcetera.

Annons

4. Avser du väsentliga förändringar i markhöjd så tänk på att ange höjden och rita de marklinjer som du önskar i bygg/marklovet.

5. Om du vill bygga närmare tomtgränsen än vad som tillåts i detaljplanen bör du prata med grannarna innan ansökan skickas in – då brukar det gå smidigare.

6. På blanketten för bygglov anger du vilka material och kulörer du planerar att använda utvändigt, så nära det tilltänkta som möjligt. Sök på NCS-koder om det efterfrågas på blanketten.

7. Behövs kontrollansvarig eller inte? Hör med aktuell kommun om det krävs med avseende på storlek på den åtgärd som du avser utföra.

8. Kontrollera på aktuell kommuns hemsida vad som behöver lämnas in med din bygglovsansökan. Vid osäkerhet, ta kontakt med kommunen. Det kan exempelvis vara ritningar på fasader, sektion, planritning och situationsplan. Situationsplan är tomtritning med byggnationer inritade. Du kan även behöva lämna in markplaneringsritning (nybyggnadskarta eller förenklad nybyggnadskarta), färdigställandeskyddsförsäkring, konstruktionshandlingar, energibalansberäkning, U-värdesberäkning, geoteknisk undersöknings-utlåtande och ibland ventilationsritningar/beräkningar.

9. Konstruktionshandlingar är ofta en fråga om vilken omfattning. I de flesta fall kan det summeras som en teknisk sektion, takstolsberäkning och grundkonstruktion. Men här är viktigt att lämna in det som efterfrågas.

10. Om handlingarna är kompletta så har kommunen tio veckor på sig för bedömning. Saknas något så startar tidräkningen om från kompletteringen, så var noggrann för att inte förlora viktig tid.

Tänk på! 

Du som låter bygga är alltid byggherre och därmed ansvarig för det som sker med din fastighet.

Johan Grufman, grundare och delägare av Bygg- ingenjörsbyrån Norden.

31 maj 2018 Anja Källstedt
Annons
Annons
Mer om Bygg
Annons

Så hittar du rätt markis

Bygg En markis kan höja trivselkänslan på vilken terrass, uteplats eller balkong som helst. Med en markis  som skyddar mot solen och visst duggregn samt ramar in kan det ge ett ordentligt lyft till din uteplats.

Fusket är utbrett: ”Lurad av hantverkare”

Bygg Fusket i byggbranschen är stort. Kunder lämnas med iskalla vardagsrum, sneda köksgolv och läckande badrum. – Jag är chockad över hur skrupelfria människ...

Expertens tips: "När du vet varför du vill ha ett staket blir det...

Bygg Nu börjar vi vistas mer utomhus på vår tomt. Du kanske redan har ett staket som avgränsar din tomt eller går i planer på att skaffa ett. Niklas Jansson...

Annons

Håll takmossan borta med vaxbehandling

Bygg Takexperterna Decatak förespråkar behandling istället för att lägga pengar på ett nytt tak. Med rätt behandling håller tak betydligt längre än många tror, och en vaxbehandling håller fukt och mossa borta i många år framöver.

Vacker havsutsikt från altanen.
Sponsrad

Så väljer du rätt räcke!

Bygg Börja med att fundera på vilka funktioner ditt räcke ska fylla. Ska räcket skydda mot fallrisk vid trappa, balkong, altan eller pool, eller fungera som...

Annons

Så bygger du trädäck på betongplattor

Bygg Att bygga en altan kan öppna upp för fantastiska möjligheter. Långa sommarkvällar på ett stabilt trädäck, där du kan grilla, äta, sola, slappna av och...

Experten: "Din golvbrunn kan vara felmonterad"

Bygg Golvbrunnar som sitter fel är vanligare än man kan tro – och kan leda till stora och kostsamma skador. Så här kontrollerar du om din brunn är rätt monterad.

Annons

Takexperterna tipsar — så rengör du ditt tak på rätt sätt

Bygg Decatak är ledande på marknaden inom renovering och omhändertagande av gamla tegel- och betongtak, och har verkat inom Sverige i över 12 år. De lyfter...

"Hjälp, färgen flagnar!"

Bygg Efter tre år flagnar färgen på huset i stora sjok. Vad beror det på och hur kommer vi tillrätta med problemet, undrar Vi i Villas läsare. Läs vår expert...