Christer Karlsson ger sina bästa tips för att slippa påhälsning av tjuven.
Christer Karlsson ger sina bästa tips för att slippa påhälsning av tjuven.

Undvik inbrott! - intervju med före detta inbrottstjuv

Säkerhet

Åtta av tio bostadsinbrott sker i villor - och kurvan pekar bara uppåt. Förra året ökade villainbrotten med 19 procent. Men det går att skydda sig genom att försvåra för tjuven. Det menar Christer Karlsson, före detta inbrottstjuv med 5 000 villainbrott, 54 domar och 30 år bakom lås och bom i bagaget.

Av: Maria Zaitzewsky Rundgren, viivilla.se februari 2013, 15 februari 2013

Efter ett helt liv som professionell inbrottstjuv vet Christer vad han talar om. 1997 åkte han fast för sista gången. I dag lever han drogfritt och hederligt och försöker bidra till minskad brottslighet genom sin roll som förbundsordförande för KRIS, Kriminellas Revansch i Samhället.

För Christer handlade inte villainbrotten bara om att snabbt stjäla ihop pengar till drogerna. Det handlade lika mycket om kicken och spänningen. Han beskriver sig som ett proffs på det han gjorde.

-För mig var det ett jobb som vilket som helst. Jag var rätt cool och kunde, om jag såg att husägarna var bortresta, till och med ställa mig och steka ägg. Det fanns knappast någon situation jag inte trodde mig kunna hantera, säger Christer, som minns några - i efterhand dråpliga - incidenter. Som den där gången när polisen kom och han och hans kompanjon lyckades komma undan genom att kompanjonen snabbt klädde ut sig till tjej. De slank förbi som ett ”kärlekspar”.

Christers inbrottsturnéer löpte genom hela landet. Han spanade ofta in ett villaområde en tid för att kartlägga folks vanor innan han slog till. För att försäkra sig om att ingen var hemma klädde han sig gärna i blåkläder eller låtsades sälja lotter och ringde på dörren. Öppnade någon hade hans en bra förklaring till hands. Det var nästan aldrig någon som fattade misstankar. Var ingen hemma var det bara att bryta sig in med en kofot.

Annons

-Stora och dyrbara villor är förstås mest attraktiva, eftersom de förmodas innehålla fler värdefulla saker. Å andra sidan är lyxvillor nästan alltid larmade och ofta har man god grannsamverkan i området, vilket försvårar för tjuven, säger Christer och konstaterar att de gynnsammaste förutsättningarna ur inbrottstjuvens perspektiv är ett olarmat, ensligt beläget hus, eller en villa med insynsskyddad baksida mot skog. Ligger det värdesaker synliga ökar motivationen att gå in, för det kan ju betyda att där finns ännu mer. Altandörren är ofta den enklaste vägen in, den är i allmänhet husets svagaste länk. Trettio sekunder tar det att bryta sig in den vägen med en kofot. Därefter tar det ungefär tre minuter att snabbt söka igenom huset. På den tiden hinner tjuven rota igenom lådor och skåp, där de flesta förvarar kontanter och smycken - som ju är de byten som tjuven helst vill åt. Kameror och större elektronikprylar är mindre attraktiva eftersom de inbringar ganska låga summor på svarta marknaden.

-Men såg jag att det fanns fina tavlor och konstföremål tog jag dem också. Efter ett tag lär man sig känna igen värdefull konst. Även vapen och dyr sprit är stöldbegärligt, säger Christer och fortsätter;

-De flesta gömmer sina värdesaker på ganska uppenbara ställen, som i underklädeslådor i sovrummet. Men en gång hittade jag smycken i frysen. Och en annan gång fann jag 100 000 i kontanter i ett stort karamellager i ett garage. Men då hade jag förstås gott om tid att leta, eftersom ägarna var bortresta.

På de tre till tio minuter som ett inbrott ofta tar hinner knappast polis eller väktare till brottsplatsen, varför tjuven sällan tas på bar gärning. Däremot är larmet stressande. Så ett larm har ändå alltid en avskräckande effekt, menar Christer. Liksom en hund.

-Man vill ju undvika att skada någon och en ilsken hund kan man behöva slå till med kofoten, säger han, som några gånger har upptäckts av husägarna och vid något tillfälle blivit tvungen att hota sig ut efter att husägaren försökt stoppa honom.

-Man ska aldrig gå emot en tjuv, för man vet inte vad han är kapabel till. Det är bättre att avvakta och ringa polisen, tipsar Christer, som själv aldrig har skadat någon fysiskt under ett inbrott.

Statistik visar att flest villainbrott begås under hösten, där november står ut som den inbrottstätaste månaden. Men enligt Christer bryr sig tjuven inte om årstider. Bostadsinbrott sker inte bara i skydd av mörkret, utan även på vardagar, dagtid, sommar som vinter.

-Men visst är det ofta enklare att göra inbrott sommartid, då många reser på semester. Liksom på vintern. När snön faller kan ett hus utan fotspår och plogning avslöja att ägarna är bortresta, säger Christer.

För att minska risken för påhälsning av tjuven tycker Christer att det viktigaste är att skaffa ett bra larm, gärna med sirén på taket, att lägga sina värdesaker i bankfack, att skaffa bra lås till fönster och dörrar samt ha en god grannsamverkan.

Christers 5 tips för att undvika inbrott

1. Grannsamverkan! Berätta för grannarna när du reser bort.

2. Skaffa timer till belysningen för att ge sken av att du är hemma.

3. Låt någon regelbundet tömma brevlådan, skotta bort snön eller klippa gräset när du är bortrest.

4. Skaffa larm.

5. Låt inte värdesaker ligga framme. Ser tjuven smycken och pengar tänker han att det måste finnas ännu mer att hämta.

Fakta KRIS

KRIS (Kriminellas Revansch i Samhället) startades 1997 av Christer Karlsson. Grundidén i verksamheten var och är att medlemmar från KRIS möter upp den som friges efter ett fängelsestraff. Den som friges är motiverad för förändring och då ska KRIS finnas där som stöd och hjälp att komma på fötter och bli en del av samhället – utan droger och kriminalitet. i verksamheten

15 februari 2013 Maria Zaitzewsky Rundgren, viivilla.se februari 2013
Annons
Annons
Mer om Säkerhet

Så skyddar du dig och huset mot åska

Säkerhet Vet du vad du ska göra när åskan går? Och hur du kan skydda huset och känslig elektronik? Vi ger dig bästa tipsen – och reder ut några vanliga myter om åska.

Tre brandskydd som räddar liv!

Säkerhet Rätt brandskydd kan göra all skillnad i världen om olyckan är framme. Vi i Villas Björn Christiernsson väljer ut tre viktiga inköp som kan rädda hemmet.

Dödsfarorna i hemmet

Säkerhet Hur barnsäkrar jag hemmet bäst, undrar en läsare. Här är expertens svar!

Insidertipsen som stoppar tjuven!

Säkerhet Anders Adali är exkriminell och vet allt om hur inbrottstjuvar tänker. Vi i Villa bad honom ge oss lite inside-information – så att vi kan överlista tjuven.

Sotning och brandskyddskontroll – så funkar det

Säkerhet Har du koll på hur ofta din skorsten ska sotas och vad som händer om det inte görs på rätt sätt? Vi i Villa har svaren!

Dags för fönsterlås!

Säkerhet Vad ska jag tänka på om jag vill montera fönsterlås? Här är expertens svar.

Så skyddar du villan

Säkerhet Antalet anmälda villainbrott i Sverige har ökat med över 30 procent de senaste fyra åren. För att minska risken spelar det stor roll hur du själv agerar. Tillhör du dem som basunerar ut på Facebook att du inte är hemma?

Säkra postlådor ska stoppa brevtjuv

Säkerhet Lås i förkromat stål, fiskskydd, speciella paketlådor. Tillverkarna utvecklar de säkra postlådorna för villaägare allt mer. Men kan de kallas säkra?

Så får du ett säkrare hem

Säkerhet Hemmet är vår lugna vrå och vår trygghet. Men hemmet är också en plats där vi utsätts för många faror. Allt från eldsvådor till fallolyckor och brännska...