Vad som blev kvar av en villa efter en brand orsakad av ett elfel.
Vad som blev kvar av en villa efter en brand orsakad av ett elfel. Foto: Michael Steen

Stora risker med egenkopplad el

Säkerhet

Varning för starka bilder! Att man tycker sig veta hur man gör är inte samma sak som att man bör göra det. Många privatpersoner väljer att göra enklare elinstallationer på egen hand men det som vid första anblicken ser ut att funka fint kan bli en dödsfälla.

Av: Redaktionen, viivilla.se, juli 2013, samtliga bilder: Michael Steen, 03 juli 2013

Ful-el har blivit ett samlingsnamn för elinstallationer utförda av en icke behörig elektriker, exempelvis privatpersoner eller obehöriga yrkesmän. Vi har talat med besiktningsingenjör och brandutredare Michael Steen, som menar att det händer att svenska villaägaren anlitar snickaren för att göra även elarbetet. Han påpekar också att ett stort problem är att riskerna med felaktigt dragen el är osynliga fram till dess att det händer något och att många tycker att det enda måttet på om elen fungerar är att lampan lyser, att tvättmaskinen tvättar och att ugnen blir varm.

– Tyvärr lägger jag nog omkring 70 procent av min arbetstid på brandutredningar och en hel del av de bränder som sker i villor beror på elektriska fel som uppstått på grund av ”hemmasnickrade” elinstallationer, berättar Michael. Han menar också att allvarliga olyckor och ibland till och med dödsolyckor med felaktigt kopplad el utan att brand är inbladad, exempelvis då personer får elchocker genom kroppen.

Vi frågade honom vilka de vanligaste felen han stöter på under sina besiktningar och utredningar.

Annons

Läs mer: "Vår kompis drog om all el hemma"

Installera infällda spotlights

– Att själv installera infällda spotlights är mycket populärt i Sverige. Tyvärr är det också något som hemmafixaren ofta gör fel och som därför orsakar brand. Infällda spotlights ska ha ett ventilerat utrymme ovanför så att värmen har någonstans att ta vägen. Exakt hur det ska se ut beror lite på vad man har för tak men borrar man rakt upp i en träregel så har värmen ingenstans att ta vägen. Ju torrare det blir desto mer lättantändligt blir det och till slut räcker det med värmen från lampan för att det ska ta eld. En av de besvärliga sakerna med den här typen av problem är att det kan dröja år innan det tar eld och under den tiden kan ju huset hunnit byta ägare, särskilt eftersom en sådan renovering är vanlig att göra just inför en försäljning, berättar Michael.

 

Blanda jordat och ojordat

-När man flyttar från ett gammalt till ett nytt hus eller renoverar och byter ut elen har man plötsligt en massa stickkontakter som inte passar i uttagen. Många löser det med att byta ut kontakterna i exempelvis en grenkontakt eller på en lampsladd till jordade men det är en farlig lösning. Det räcker inte att kontakten är jordad om inte anslutningen också är det så om det blir något fel löser inte säkringen ut och lampan (exempelvis) blir strömförande och kan vara direkt livsfarlig att ta i, berättar Michael.

 

Gjort om kopplingsdosa till stickuttag

-Det här problemet kan uppstå när man köper en ny spis med stickkontakt och den gamla fick el från en kopplingsdosa. Ibland går det att göra om en kopplingsdosa till ett stickuttag men inte om det finns för få ledare, som i fallet på bilden. Där fanns det en inkommande ledning för lite (nollan) och då löste man det genom att helt enkelt använda jordningen som nolla i stället och på så sätt försvann jordningen. Just det här fallet resulterade i att hela spisen blev strömförande, berättar Michael.

Läs mer: Så sänker du elnotan

Sladdström i badrummet

-El dragen med ojordade sladdar till apparater som inte har tillräckligt skydd mot fukt för att användas i badrum, och ojordade uttag ska absolut inte finnas i en miljö som badrummet. Då behöver det inte ens bli något fel på apparaterna för att de ska bli strömförande. Det är alltså inte att rekommendera att dra in en ojordad förlängningssladd i badrummet för att få ström till någon apparat, berättar Michael.

 

Feldimensionerade kablar

-Detta är något som många inte tänker på; att en klen kabel som utsätts för alltför hög belastning till slut kan börja brinna. Risker med detta uppstår främst om man samlar mycket saker som drar mycket ström på samma ledning. Exempel på produkter som man kanske inte tänker på drar mycket ström, är sådant som genererar värme; kaffebryggare, brödrost, vattenkokare, strykjärn och liknande. Ett exempel jag har stött på var en kille som kopplade in en tvättmaskin och en torktumlare till en ledning han hade dragit fram själv och hade problem med att proppen löste ut hela tiden för att det blev för hög belastning. För att få det att fungera satte han helt enkelt i en större propp och det resulterade i att belastningen gjorde så att ledningen tog eld. I fallet på de nedre bilden hade man dragit el från stickkontakten ut på ett uterum på andra sidan väggen och där hade man monterat en infravärmare. I det här fallet var det bara rena turen att elden, som bröt ut mitt i natten, inte spridit sig till exempelvis det draperi som hängde på andra sidan i dörröppningen, berättar Michael.

 

Ojordat i köket

-Ett ojordat uttag i köket kan vara förödande. Säg att du kopplat in en brödrost som står på en diskbänk till ett sådant uttag och det blir fel på brödrosten så bryter inte säkringen och brödrostens hölje riskerar att bli strömförande. Tar du då i brödrosten och diskbänken samtidigt kan du få en riktig elchock. Man ska därför aldrig blanda ojordade uttag med jordade i samma utrymme. I det här fallet så var uttaget ojordat men diskbänken jordad via vattenledningarna, berättar Michael.

Läs mer: Så sparar villaägare på el

Strömstöld                                                       

-Den här bilden kommer från en kreativ hemmafixare som kopplat sig förbi elmätaren vilket ju visserligen resulterade i en mycket låg elräkning men det här är ett typexempel på något som kan en del om el och därför kan utföra en sådan här koppling. Men han kunde inte tillräckligt om säkerheten och därför tog det också eld i huset. Den här typen av kopplingar kan, förutom till olika allvarliga olyckor, leda till åtal då energibolagen ser mycket allvarligt på elstöld, berättar Michael.

 

Michael Steen är besiktningsingenjör och brandutredare med stor erfarenhet från villor där brand och andra allvarliga olyckor skett på grund av felaktigt kopplad el.

 

Hur vet man att en elektriker är behörig?


Frågan är egentligen felställd som lagstiftningen ser ut idag. Det viktiga är att din elektriker är behörig installatör eller att företaget denne jobbar för har någon med behörighet. Behörigheten är knutet till en individ, som ofta finns på företagets kontor, och som är ansvarig för den el företagets elektriker drar. Detta innebär att en vanlig elektriker (utan den extra utbildning som ger behörighet) i dagsläget inte får utföra elarbeten på sin fritid, inte ens i sin egen bostad. Ibland så är dock elektrikern och den behöriga installatören samma person.

-Det finns dock förslag på att införa en elektrikerlegitimation, som skulle underlätta för konsumenterna att veta om hantverkaren är behörig eller inte, men vi är inte där ännu, berättar Michael Steen. Under rubriken Hitta din elektriker på www.eio.se kan du hitta en bra och seriös firma som gått igenom branschorganisationens kontroll.

03 juli 2013 Redaktionen, viivilla.se, juli 2013, samtliga bilder: Michael Steen
Annons
Annons
Mer om Säkerhet

Så skyddar du dig och huset mot åska

Säkerhet Vet du vad du ska göra när åskan går? Och hur du kan skydda huset och känslig elektronik? Vi ger dig bästa tipsen – och reder ut några vanliga myter om åska.

Tre brandskydd som räddar liv!

Säkerhet Rätt brandskydd kan göra all skillnad i världen om olyckan är framme. Vi i Villas Björn Christiernsson väljer ut tre viktiga inköp som kan rädda hemmet.

Dödsfarorna i hemmet

Säkerhet Hur barnsäkrar jag hemmet bäst, undrar en läsare. Här är expertens svar!

Insidertipsen som stoppar tjuven!

Säkerhet Anders Adali är exkriminell och vet allt om hur inbrottstjuvar tänker. Vi i Villa bad honom ge oss lite inside-information – så att vi kan överlista tjuven.

Sotning och brandskyddskontroll – så funkar det

Säkerhet Har du koll på hur ofta din skorsten ska sotas och vad som händer om det inte görs på rätt sätt? Vi i Villa har svaren!

Dags för fönsterlås!

Säkerhet Vad ska jag tänka på om jag vill montera fönsterlås? Här är expertens svar.

Så skyddar du villan

Säkerhet Antalet anmälda villainbrott i Sverige har ökat med över 30 procent de senaste fyra åren. För att minska risken spelar det stor roll hur du själv agerar. Tillhör du dem som basunerar ut på Facebook att du inte är hemma?

Säkra postlådor ska stoppa brevtjuv

Säkerhet Lås i förkromat stål, fiskskydd, speciella paketlådor. Tillverkarna utvecklar de säkra postlådorna för villaägare allt mer. Men kan de kallas säkra?

Så får du ett säkrare hem

Säkerhet Hemmet är vår lugna vrå och vår trygghet. Men hemmet är också en plats där vi utsätts för många faror. Allt från eldsvådor till fallolyckor och brännska...