Foto: Istockphoto

Sotning och brandskyddskontroll – så funkar det

Säkerhet

Har du koll på hur ofta din skorsten ska sotas och vad som händer om det inte görs på rätt sätt? Vi i Villa har svaren!

Av: Anja Källstedt, 01 september 2017

Det är viktigt att din skorsten sotas regelbundet eftersom det bildas beläggningar i den när du eldar. Om du inte tar hand om din skorsten kan det börja brinna. 

– Oavsett hur bra ved du har bildas sotprodukter, säger Jan Tomtin, brandinspektör.

Hur ofta bör det sotas?

– Det beror på hur ofta du eldar. Det finns olika frister som myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har tagit fram när det gäller sotning. Om du bor i villa och enbart eldar någon gång då och då, rekommenderar de att du sotar vart tredje år. 

Annons

Ska jag själv hålla reda på hur ofta jag måste sota?

– Ja. Allmänna råd och föreskrifter för vad som gäller för lokaleldstäder hittar du på Msb.se. Sök på MSBFS 2014:6.

Om jag inte vet när det är dags att sota – hur gör jag då?

– Gå in på din kommuns hemsida och läs vad som gäller där du bor, eller kontakta brandförsvaret så hänvisar de till vilken sotarmästare de har avtal med. Det enklaste är att därefter kontakta sotarföretaget där du får de senaste uppgifterna för din fastighet. 

 

Läs även: Så brandsäkrar du hemmet

 

Vad innebär en brandskyddskontroll?

– Villaägare har tre valmöjligheter när det gäller sotning: att låta kommunens sotare utföra sotningen, att anlita en annan behörig sotare som har rätt kvalifikationer, eller att sota själv. De två sista alternativen kan man välja om man söker dispens hos brandförsvaret först. I lagstiftningen står det att kommunen ansvarar för att sotningen utförs, och då tecknar vi avtal med sotaren. Men om du som fastighetsägare väljer att anlita en annan sotare eller att sota själv har vi ingen kontroll på det som görs. Ett sätt att kontrollera detta är att vi skickar ut en sotare som gör en brandskyddskontroll – alltså en okulär besiktning som innebär att vi tittar på om din anläggning är brandsäker och inte har några brister som kan leda till brand samt att vi får en indikation på om din sotning är bra gjord. Brandskyddskontrollen görs även fast det är kommunens sotare som utför rengöringen. 

Vad händer om jag inte får godkänt på brandskyddskontrollen?

– Om sotningen inte blir godkänd måste du åtgärda det, annars träder ett förbud för att använda eldstaden in.

 

Elda rätt

  • Ha så hög förbränning som möjligt, alltså torr ved och hög temperatur. Röken som kommer ur skorstenen ska vara så ljus som det bara går. 
  • Förvarar askan i något obrännbart, som en plåthink med lock. Ställ den på en plats där den inte har möjlighet att ta eld i något runtom.
  • Det finns regler för att byta ut eldstäder som är viktiga att följa. Kontakta Byggnadsnämnden för att se om de kräver en anmälan innan du köper en ny eldstad.
  • Ta även hem en sotare innan du börjar elda i din nya eldstad för att kontrollera att du har installerat den rätt.


Om Jan

Namn: Jan Tomtin.
Ålder: 55 år.
Bor: I Stockholm.
Gör: Är brandinspektör.

01 september 2017 Anja Källstedt
Annons
Annons
Mer om Säkerhet

Så skyddar du dig och huset mot åska

Säkerhet Vet du vad du ska göra när åskan går? Och hur du kan skydda huset och känslig elektronik? Vi ger dig bästa tipsen – och reder ut några vanliga myter om åska.

Tre brandskydd som räddar liv!

Säkerhet Rätt brandskydd kan göra all skillnad i världen om olyckan är framme. Vi i Villas Björn Christiernsson väljer ut tre viktiga inköp som kan rädda hemmet.

Dödsfarorna i hemmet

Säkerhet Hur barnsäkrar jag hemmet bäst, undrar en läsare. Här är expertens svar!

Insidertipsen som stoppar tjuven!

Säkerhet Anders Adali är exkriminell och vet allt om hur inbrottstjuvar tänker. Vi i Villa bad honom ge oss lite inside-information – så att vi kan överlista tjuven.

Dags för fönsterlås!

Säkerhet Vad ska jag tänka på om jag vill montera fönsterlås? Här är expertens svar.

Så skyddar du villan

Säkerhet Antalet anmälda villainbrott i Sverige har ökat med över 30 procent de senaste fyra åren. För att minska risken spelar det stor roll hur du själv agerar...

Säkra postlådor ska stoppa brevtjuv

Säkerhet Lås i förkromat stål, fiskskydd, speciella paketlådor. Tillverkarna utvecklar de säkra postlådorna för villaägare allt mer. Men kan de kallas säkra?

Håll tjuven borta

Säkerhet Det är under juli och december då många villor lämnas tomma som de allra flesta inbrotten sker, men det finns saker att göra för att avskräcka tjuven.

Så får du ett säkrare hem

Säkerhet Hemmet är vår lugna vrå och vår trygghet. Men hemmet är också en plats där vi utsätts för många faror. Allt från eldsvådor till fallolyckor och brännska...