Undvik inbrott i ditt hus – här är bästa tipsen
Före detta grovt kriminelle Johan Viktor ger sina bästa tips för att undvika inbrott. Foto: Istockphoto

Skydda ditt hus mot inbrott – tipsen du inte kan vara utan

Säkerhet

Vilken ingång är den största inbrottsrisken och vad kan man själv göra för att skydda sitt hus? Johan Viktor, före detta grovt kriminell och aktuell i tv-programmet ”Stoppa tjuven” ger dig sina värdefulla råd.

Av: Emelie Åberg, 11 februari 2015

Kan en entrélampa med rörelsevakt skrämma bort inbrottstjuvar? Enligt Johan Viktor, före detta grovt kriminell, idag föreläsare, klientcoach och en av experterna i TV-programmet ”Stoppa tjuven”, är just utebelysning med rörelsedetektor ett enkelt knep.

– Att hamna mitt i ett ljus från en utelampa är något av det värsta en inbrottstjuv kan tänka sig. Det är en väldigt enkel sak som kan vara avgörande. Jag säger inte att det är säkert att det stoppar tjuven, men att göra det så obekvämt och jobbigt som möjligt att ta sig in osedd kan göra så att du antingen fördröjer tjuven eller får personen att gå någon annanstans.

Vad kan man mer göra för att säkra huset?

– Se över alla ingångarna i huset. Jag har sett så många hus som har påkostade säkerhetsdörrar, men sedan gör många misstaget att de glömmer bort fönsterlås eller brytskydd till altandörren – då kan man praktiskt taget bryta upp dem med en smörkniv, säger Johan Viktor.

Annons

– Många lägger väldigt mycket pengar på att renovera kök eller badrum, men tänker inte alls på dörrar, fönster och lås – för det är inte lika roligt att lägga pengar på något som inte ”syns”. Ändå är det märkligt att man lägger 40 000 kronor på att renovera köket, men att huset inte har ett enda ordentligt lås.

Hur viktigt är larm och larmetiketter?

– Larmetiketter är viktigt att sätta upp, men många inbrottstjuvar är väl medvetna om att alla som har etiketter inte har larm. Det allra bästa är att ha två larm: ett ordentligt tyst larm och ett enklare larm som inbrottstjuven får för sig går att klippa av – samtidigt som det tysta larmet går. Få inbrottstjuvar tar sig tiden att leta efter ett andra larm, säger Johan Viktor.

Vilket är det vanligaste misstaget många gör?

– Det är helt idiotiskt – men nästan alla människor har direkt innanför ytterdörren en skål, låda eller nyckelskåp med extranycklar, förrådsnycklar, bilnycklar. När man sedan fortsätter in i köket har 99 procent en större kökslåda där man förvarar pengar, pass, kontokort och andra ekonomiska handlingar. Ha lite mer fantasi! Du har ett helt hus med platser att gömma saker på. Tänk att om det är jobbigt för dig själv att hämta grejerna så blir det jobbigt för tjuven att hitta dem, säger Johan Viktor.

Ska man plocka undan saker som ligger synligt i fönstren?

– Fönster är som ett skyltfönster in i ditt hem. Om du vill visa upp hur mycket fina saker du har så gör det – men se då till att ha ett ordentligt skydd. En tjuv som rekar ser ofta i fönstren om det är värt att gå in eller inte.  Att ha lite saker framme kan göra att det ser mer ointressant ut för tjuven.

Är hund ett bra skydd mot inbrottstjuvar?

– Hundar avskräcker absolut – det spelar ingen roll om det är en stor eller liten hund. Hundar är jobbiga för tjuven.

Ska man byta lås när man flyttar till ett nytt hus?

– Jag tycker det. Jag skulle aldrig någonsin flytta in i ett hus utan att byta lås. Jag tror att det är ganska vanligt att nycklar cirkulerar i orätta händer. Varför ska man ens riskera att någon kan ta sig in?

Hur viktigt är grannsamverkan?

– Larm i all ära – men medvetenhet och grannsamverkan är väldigt viktigt. Om du vet med dig att dina grannar har åkt på semester och det står någon på deras tomt – gå ut och säg hej och fråga vad de gör där. Många gånger ser inte tjuven ut som man har tänkt sig, utan kan vara utklädd till glasmästare eller i byggkläder – det provade vi i programmet (”Stoppa tjuven”, reds. anm) och så länge jag var hel och ren ställde grannarna inga frågor alls.

Vad ska man tänka på när man reser bort?

– Be grannen tömma brevlådan, skotta eller klippa gräset så att det ser ut som att någon är hemma. På vintern är det särskilt viktigt då ligorna direkt kan se om någon är hemma eller inte. På sommaren tittar de mer på andra signaler och kan till och med ställa ett paket på din veranda för att se om någon tagit in det – om inte så vet de att du inte är hemma.

Johan Viktors 5 bästa tips för att inbrottskydda ditt hus:

  • Grannsamverkan är avgörande. Ifrågasätt och prata med människor du inte känner igen.
  • Lägg inte värdesaker synligt – det lockar tjuven att gå in. Finns det inget intressant framme går tjuven förmodligen någon annanstans.
  • Se över låsen på dörrar och fönster och säkra ALLA ingångar i hemmet.
  • Förlita dig inte till 100% på ett larm. Var medveten och tänk på småsaker.
  • Tänk på var du förvarar saker hemma. Ha inte kontokort och pass i lådor – det finns enkla och billiga värdeskåp. Om det är jobbigt för dig själv att hitta passen så är det jobbigt för tjuven med.

 

Foto: TV3/Peter Alendal

Om Johan Viktor

Ålder: 47 år

Bakgrund: Tidigare grovt kriminell som bland annat dömts till 13 år i fängelse för grovt narkotikabrott.

Yrke: Föreläsare och klientcoach på Fryshuset. Hjälper avhoppade gängkriminella till ett brottsfritt liv.

Aktuell: Som en av experterna i TV-programmet ”Stoppa tjuven” (TV3), där tidigare grovt kriminella visar hur lätt tjuvarna kan arbeta och vad man kan göra för att hindra dem.

Emelie Åberg
11 februari 2015 Emelie Åberg
Annons
Annons
Mer om Säkerhet

Så skyddar du dig och huset mot åska

Säkerhet Vet du vad du ska göra när åskan går? Och hur du kan skydda huset och känslig elektronik? Vi ger dig bästa tipsen – och reder ut några vanliga myter om åska.

Tre brandskydd som räddar liv!

Säkerhet Rätt brandskydd kan göra all skillnad i världen om olyckan är framme. Vi i Villas Björn Christiernsson väljer ut tre viktiga inköp som kan rädda hemmet.

Dödsfarorna i hemmet

Säkerhet Hur barnsäkrar jag hemmet bäst, undrar en läsare. Här är expertens svar!

Insidertipsen som stoppar tjuven!

Säkerhet Anders Adali är exkriminell och vet allt om hur inbrottstjuvar tänker. Vi i Villa bad honom ge oss lite inside-information – så att vi kan överlista tjuven.

Sotning och brandskyddskontroll – så funkar det

Säkerhet Har du koll på hur ofta din skorsten ska sotas och vad som händer om det inte görs på rätt sätt? Vi i Villa har svaren!

Dags för fönsterlås!

Säkerhet Vad ska jag tänka på om jag vill montera fönsterlås? Här är expertens svar.

Så skyddar du villan

Säkerhet Antalet anmälda villainbrott i Sverige har ökat med över 30 procent de senaste fyra åren. För att minska risken spelar det stor roll hur du själv agerar. Tillhör du dem som basunerar ut på Facebook att du inte är hemma?

Säkra postlådor ska stoppa brevtjuv

Säkerhet Lås i förkromat stål, fiskskydd, speciella paketlådor. Tillverkarna utvecklar de säkra postlådorna för villaägare allt mer. Men kan de kallas säkra?

Så får du ett säkrare hem

Säkerhet Hemmet är vår lugna vrå och vår trygghet. Men hemmet är också en plats där vi utsätts för många faror. Allt från eldsvådor till fallolyckor och brännska...