Se över brandvarnaren – dags för batteribytardag

Har du en brandvarnare hemma? Om inte - skaffa en - och om - tänk på att batterierna måste bytas åtminstone en gång om året!


Kanske så många som var femte brandvarnare är ur funktion. Det beror då i allmänhet på att batteriet är för gammalt eller att brandvarnaren är nedsmutsad.

I Norge har man redan genomfört ett allmänt krav på installation av brandvarnare, och där har man också en s k batteribytardag inskriven i almanackan. Den dagen brukar mer än hälften av alla brandvarnarbatterier bytas ut mot nya, och publiciteten kring den fungerar också som väckarklocka för dem som fortfarande inte installerat någon brandvarnare.

Ett liknande initiativ i Sverige vore välkommet, säger Jan Haenel, informationschef på Stockholms Brandförsvar. En brandvarnare borde vara en självklarhet i alla hem, liksom det är på arbetsplatser.

Det är en billig och effektiv livräddare, som inte kräver någon kunskap för att man ska kunna installera den. Allt man behöver göra är att ladda den med batterier och hänga upp den på lämplig plats. Det finns redan brandvarnare i nästan alla småhus, men som sagt – det gäller att de är funktionsdugliga när det gäller.

Tänk på det här!

Kontrollera regelbundet att brandvarnaren fungerar.

Byt batteri en gång om året – skriv gärna in en dag i almanackan.

Se till att signalen hörs i alla sovrum – det finns sammankopplingsbara brandvarnare, där även den som är längst från rökkällan ger signal.

Sätt upp en brandvarnare på varje plan i bostaden.

Placera dem uppe i taket, inte på väggen, och så dammfritt som möjligt.

Låt dem sitta minst 50 cm från närmaste vägg.

Undvik placeringar vid eller i kök och våtrum – risk för fellarm!

Snart kommer årets mörkaste tid, och vi tänder mer ljus än någonsin.

Nyårsfyrverkerier ökar också brandfaran kraftigt, så se till att du i tid har den ”livförsäkring” en fungerande brandvarnare innebär. Du kan köpa den för ca hundralappen i butikerna.

Den radioaktiva strålkällan i brandvarnaren behöver inte bytas – strålkällan har en halveringstid på 450 år! Men en brandvarnare bör inte användas mer än tio år, eftersom elektroniken försämras, framförallt i dammiga miljöer.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar