Säkrare uttag och elapparater
El är kort sagt en bekvämlighet, men kan också, om vi inte sköter den rätt, vara farlig.
Alltför ofta går högmod före olycksfall. De flesta tänker aldrig på att det kan hända olyckor med el. El är något som alltid finns när man trycker på knappen. El gör det möjligt att ha ljus inne när det är mörkt ute, att på ett enkelt sätt koka och steka mat och att tvätta och diska.
En farlig situation skapas tex om man kopplar in sig själv mellan nät och jord. "Nätet" kan vara en lampa eller apparat som blivit spänningsförande på grund av fel. "Jord" är både marken som vi står på och allt som står i förbindelse med marken, t ex rörledningar, värmeledningar, diskbänkar och fuktiga golv av betong. Med andra ord, om man tar i en felaktig elapparat, som har spänning i höljet, är situationen inte livsfarlig förrän man samtidigt kommer i kontakt med "jord".
Skyddsjordning
Vi är sedan länge vana vid att ha jordade uttag i kök, källare, garage och utomhus. Nu ska vi det också i övriga utrymmen, som t ex vardagsrum och sovrum. För att ytterligare höja elsäkerheten i våra bostäder infördes för några år sedan bestämmelser om skyddsjordade uttag i alla utrymmen i nya byggnader. Behöver man fler uttag i t ex ett vardagsrum, med en elinstallation gjord enligt de gamla föreskrifterna, ska också de nya uttagen vara ojordade. Man får aldrig blanda ojordat och jordat i samma utrymme. I offentlig miljö, inom vården, på kontor och i skolor är sedan länge alla uttag skyddsjordade. I varje fall om anläggningen är någorlunda modern.
I ett skyddsjordat uttag kan och får bara skyddsjordade eller dubbelisolerade apparater och lampor användas. Strykjärnet och kaffebryggaren, kylskåpet och tvättmaskinen är skyddsjordade. Det kan man se genom att stickproppen har jorddon av metall, och att sladden är tjockare än en vanlig lampsladd. En skyddsjordad apparat har en tredje ledare; skyddsledaren, som alltid är gröngul.
Skyddet verkar så, att om det blir ett fel på apparaten och höljet blir spänningssatt, leds den farliga strömmen bort via skyddsledaren till stickproppens jorddon, över i uttagets jorddon och vidare till gruppcentralen, där proppen går. Utan skyddsjordning kan strömmen ta genaste väg till jord via kroppen, om man samtidigt håller i t ex diskbänken eller radiatorn.
Dubbelisolering och skyddsklenspänning
Många lampor, elvisp, matberedare, radio, TV och rakapparat är dubbelisolerade. Här ligger de elektriska delarna i dubbla lager av plast på sådant sätt att de inte ska kunna bli spänningssatta vid eventuella fel. Stickproppen är en platt pågjuten s k europropp, som också passar i jordade uttag. På apparater med högre effekt, t ex dammsugare, hårtork och vissa borrmaskiner, är principen densamma. På de apparaterna är stickproppen rund och kraftig och passar också i det jordade uttaget. På dubbelisolerade apparaters märkplåt finns dubbelkvadratmärket.
Ett tredje skydd är skyddsklenspänning. Sådan åstadkoms genom att en särskild skyddstransformator sänker spänningen, så den blir ofarlig. Det är vanligt när det gäller leksaker och vissa lampor där spänningen får vara högst 25 volt.
Saknar elapparaten extra skydd?
Flertalet av dagens elapparater har fast monterad sladd samt stickpropp som passar såväl i skyddsjordade som i ojordade uttag. Apparaterna är antingen skyddsjordade eller dubbelisolerade. Exempel är rakapparater, dammsugare och radioapparater.
Äldre elapparater och en del lampor saknar detta extra skydd. Sedan 1995 får sådana apparater inte säljas i Sverige. De är enbart säkra att använda i rum där risken för elolyckor är liten, som sovrum och vardagsrum. I och med det har de vid tillverkningen fått helt runda stickproppar avsedda för ojordade uttag. I rum med större risk för elolyckor är alla uttag jordade, och där går det inte att använda de runda stickpropparna. Det är förbjudet att byta en vanlig rund stickpropp mot en jordad, för att apparaten ska kunna anslutas till ett jordat uttag.
Jordfelsbrytare
En jordfelsbrytare är en automatisk strömbrytare, som kan kopplas in vid gruppcentralen eller finnas inbyggd i speciella uttag. Vid minsta fel på en elsladd eller apparat, som gör att ström läcker ut till jord, stängs strömmen av så snabbt, att man knappt hinner märka att man fått en stöt. Jordfelsbrytaren kan också skydda mot bränder som uppstår genom små felströmmar under lång tid. Det är viktigt att testa sin jordfelsbrytare minst ett par gånger per år för att vara säker på att den fungerar perfekt.
En jordfelsbrytare monterad vid elcentralen kan skydda hela eller delar av anläggningen i huset. Vid arbeten med elapparater utomhus ger ett sladduttag med inbyggd jordfelsbrytare ett extra skydd.
Våtrum
I utrymmen med fukt, t ex i bad- och duschrum, gäller särskilt stränga säkerhetskrav, eftersom fukten i kombination med jordförbundna föremål ökar risken för olyckor. Uttag som finns i badrum är märkta "Endast för rakapparat". De kan också användas för eltandborstar, men inte till hårtorkar m m. Att vara klurig och ansluta hårtorken i hallen och stå framför tvättfatet är mycket olämpligt. Om det uppstår ett elfel kan torken bli livsfarlig att hålla i.
Numera finns bestämmelser, som tillåter skyddsjordade vägguttag för 230 (220) V inne i badrum, förutsatt att de är skyddade av en jordfelsbrytare. En sådan bryter strömmen mycket snabbt om det blir elfel. I den mån man har ett sådan uttag är det tillåtet att ansluta hårtork och andra apparater som man håller i handen. Dammsugare får användas om golvet är torrt.
Redaktionen rekommenderar
Tre brandskydd som räddar liv!
Säkerhet Rätt brandskydd kan göra all skillnad i världen om olyckan är framme. Vi i Villas Björn Christiernsson väljer ut tre viktiga inköp som kan rädda hemmet.
Dödsfarorna i hemmet
Säkerhet Hur barnsäkrar jag hemmet bäst, undrar en läsare. Här är expertens svar!
Insidertipsen som stoppar tjuven!
Säkerhet Anders Adali är exkriminell och vet allt om hur inbrottstjuvar tänker. Vi i Villa bad honom ge oss lite inside-information – så att vi kan överlista...
Sotning och brandskyddskontroll – så funkar det
Säkerhet Har du koll på hur ofta din skorsten ska sotas och vad som händer om det inte görs på rätt sätt? Vi i Villa har svaren!
Dags för fönsterlås!
Säkerhet Vad ska jag tänka på om jag vill montera fönsterlås? Här är expertens svar.
Så skyddar du villan
Säkerhet Antalet anmälda villainbrott i Sverige har ökat med över 30 procent de senaste fyra åren. För att minska risken spelar det stor roll hur du själv agerar...
Säkra postlådor ska stoppa brevtjuv
Säkerhet Lås i förkromat stål, fiskskydd, speciella paketlådor. Tillverkarna utvecklar de säkra postlådorna för villaägare allt mer. Men kan de kallas säkra?
Håll tjuven borta
Säkerhet Det är under juli och december då många villor lämnas tomma som de allra flesta inbrotten sker, men det finns saker att göra för att avskräcka tjuven.
Så får du ett säkrare hem
Säkerhet Hemmet är vår lugna vrå och vår trygghet. Men hemmet är också en plats där vi utsätts för många faror. Allt från eldsvådor till fallolyckor och brännska...