Så semestersäkrar du huset

Orolig för inbrott under semestern? Lura tjuven med halvdruckna kaffekoppar och ostädad tomt.


Även om antalet villainbrott har minskat på senare tid drabbas trots allt runt 12 000 husägare varje år. Men nuförtiden sker de flesta villainbrott på vintern.

– De mörka månaderna är numera de värst drabbade ur bostadsinbrottssynpunkt. För sju-åtta år sedan var det alltid toppar på somrarna, men så är det inte nu längre, berättar Jan-Peter Alm på Svenska Stöldskyddsföreningen (SSF).

– Man kan lite raljerande säga att de flesta inbrott sker klockan tio på förmiddagen när det är dags för fikarasten på jobbet.

Att skaffa villalarm ger en trygghetskänsla, men du riskerar ändå att få inbrott. Och kostnaderna drar lätt iväg.

Faktum är att grannsamverkan har mer effekt än larm, säger Jan-Peter Alm.

– Undersökningar visar på en minskad brottslighet med upp till 25 procent i områden med grannsamverkan.

Låt huset se bebott ut

Ett gammalt men effektivt knep är att försöka få huset att se bebott ut när du är bortrest. Skaffa timer till lampor och radio, be grannarna ta posten och skotta snö – människor i rörelse är en bra brottsförebyggande åtgärd. Skaffa bra belysning, gärna rörelsevakt.

Städa inte trädgården innan du reser bort! Låt vattenslangen ligga kvar på gräsmattan. Lämna en halvdrucken kaffekopp på uteplatsen. Låt kläder hänga kvar ute på tork, tipsar Jan-Peter Alm.

Och tänk på att stora buskar framför altandörren ger skydd åt tjuven.

En tjuv tar sig i allmänhet in på någon minut. Är det egentligen någon mening med dyra lås och larm?

– Man köper sig tid med ett bra lås. Det avskräcker samtidigt tjuven från att välja just ditt hus.

Jan-Peter Alm på Svenska Stöldskyddsföreningen.

Skaffa bra lås och försegla fönster

I första hand väljer tjuvar avsides belägna hus med dåliga lås. Så satsa på bra och godkända lås. Välj lås som gör det lika svårt att komma ut som att komma in. Och se till att alla fönster och fönsterdörrar i markplan är låsbara på insidan.

Fönstren, särskilt fönsterdörrar/altandörrar, är nämligen husets svaga punkt. 80 procent av inbrotten i markplan sker just genom fönster och fönsterdörrar. Det vanligaste är att fönstret bryts upp. Det är ovanligt att tjuvar slår sönder fönster och kryper in, eftersom de riskerar att skära sig.

– Vissa fönsterkonstruktioner är ett problem. Treglasfönster sitter ofta ihop i en kassett med en list omkring. Denna list kan tjuven enkelt peta bort med en skruvmejsel.

Åtgärda genom att försegla fönstret. Limma och skruva fast listerna.

Lås om dig

Jan-Peter Alm råder även att låsa om dig även när du är hemma. Medan du är ute på baksidan kan en tjuv annars obemärkt ta sig in genom entrén på framsidan – och snabbt rafsa åt sig plånbok, bilnycklar och annat som brukar förvaras i hallen.

Inbrottslarm gör det inte svårare för tjuven att ta sig in, men ökar risken för upptäckt. En bov som väljer mellan två hus föredrar det olarmade, berättar Jan-Peter Alm. Du blir dessutom väckt och förvarnad om någon tar sig in.

Många inbrottslarm kan kompletteras med brand- och gaslarm, kamera, överfallslarm och så vidare. Inför köpet, fråga dig vad du vill ska hända när larmet går. Ska det tjuta så att grannarna reagerar och kan ta signalement på tjuven? Vill du dessutom ha larmet koppplat till din mobiltelefon eller till en larmcentral med väktarutryckning?

– Man ska inte tro att en väktare normalt hinner fram innan tjuven lämnat bostaden. Ett inbrott tar bara ett par minuter. Men om du inte är hemma kan väktaren säkra huset, kontakta glasmästare och se till att nya fönster kommer på plats.

Dekaler som visar att inventarierna är stöldskyddsmärkta har – liksom galler och andra mekaniska skydd – också en avskräckande inverkan.

Försäkringsbolagens krav på inbrottsskydd i bostäder beror dels på vilket värde du har försäkrar för, dels på var du bor. Grundkravet är att du har låst.

I storstadsområdena krävs att man har lås godkända av Svenska stöldskyddsföreningen. I vissa fall krävs även larm. Vad gäller fönster är grundregeln att de är stängda.

Skydda nycklarna genom SSF:s nyckelbricka.

Detta kan du göra:

– Starta ett grannsamverkansprojekt. Stäm av intresset hos grannarna, prata med polisen och försäkringsbolag. Läs mer på www.samverkanmotbrott.se/grannsamverkan eller www.stoldskyddsforeningen.se. Följs direktiven får du och grannarna skyltar att sätta upp i området med texten ”Samverkan mot brott”.

– Märk stöldbegärlig egendom! Låna gratis märkutrustning hos polisen eller ditt försäkringsbolag (Operation Märkning). Eller beställ SFF:s märkbox på www.stoldskyddsforeningen.se.

– Dokumentera dina ägodelar! Gör en skriftlig förteckning och fotografera eller videofilma.

– Skydda dina nycklar! Skaffa Svenska Stöldskyddsföreningens (SSF) nyckelbricka. Endast polisen kan härleda borttappade nycklar till dig.

– Se upp för oseriösa låssmedsföretag! Välj en auktoriserad låssmed. Kolla upp företaget hos Sveriges Låssmedsmästares Riksförbund, 08-721 40 55.

– Vid installation av inbrottslarm, välj en SSF-certifierad larminstallatör. Ring SSF:s kostnadsfria rådgivning, 08-783 75 33 eller se www.stoldskyddsforeningen.se


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar