ANNONS

Så lätt kan ditt konto bli kapat

Säkerhet

Var och varannan svensk blippar idag sina småköp men tänker kanske inte på riskerna. Det är nämligen lika lätt för en tjuv att blippa av dig kortuppgifterna som för dig att snabbköpa en glass. Som tur är finns det enkla och billiga sätt att skydda sig på.

När Johan Welander studerade sitt kontoutdrag var det något som inte stämde. Det var visserligen bara en småsumma, runt 200 kronor, men han hade inget som helst minne av inköpet eller butiken ifråga.

– Flora.ru stod det. Jag tänkte först att jag varit och handlat lite blommor i en interflora butik - för det händer ju att man köper lite blommor då och då - men så slog det mig att det stod .ru efter företagsnamnet. Någon hade använt mina kortuppgifter för att köpa prylar på en rysk sajt.

Hans konto hade blivit kapat. Det värsta var inte pengarna, kontobedragarna kunde ju ha köpt något betydligt dyrare, utan känslan av att ha blivit utsatt för bedrägeri.

– Att någon, någonstans, kanske hade följt efter mig på stan, riktat in sig på just mig och skimmat mig på mina kortuppgifter utan att jag märkt något alls.

Ja, för kortbedrägerierna har ökat kraftigt i Sverige. Med ny teknik kommer nya risker.

Idag är Johan Welander ägare till företaget ScanBlocker som har specialiserat sig på skyddskort mot trådlösa kontobedrägerier. Det är bedrägerier där någon snabbt och enkelt närmar sig dig på gatan och stjäl dina kortuppgifter med hjälp av en trådlös avläsare. Kontouppgifterna kan sedan säljas vidare eller användas av tjuven själv för inköp av produkter och tjänster på nätet.

Skimming-vår tids kontokortsbedrägeri

Den här nya tidens ficktjuveri kallas skimming. Ett bedrägeri som möjliggörs av dagens kontaktlösa kort designade för att kunden snabbt och enkelt ska kunna blippa sina småköp i butikerna istället för att använda pinkoder.

– Det är ju väldigt skönt och bekvämt att kunna blippa när man varje dag gör många kortköp, men det innebär också en risk som många inte tänker på, säger Johan Welander.

När kortet blippas skickas kontoinformationen över trådlöst från kortet till butikens avläsare och en summa dras. Det här innebär också att andra kan komma över ens kontoinformation relativt enkelt.

– Det räcker faktiskt med en vanlig mobil och lite programvara som vem som helst kan ladda ner gratis från nätet, säger Johan Welander.

Tjuven behöver sedan bara hålla mobilen i några sekunder mot offrets väska eller bakficka för att scanna av kortnummer, utgångsdatum och kortleverantör. Det finns också större och mer avancerade scannrar som kan läsa av kortuppgifter på flera meters håll. Här kan tjuvarna bara slå sig ner längs en vältrafikerad gågata och mjölka de förbipasserande på deras kontoinformation.

CVV-koden, säkerhetskoden som står på kortens baksida, kan däremot inte avläsas men behövs inte heller hos många av de utländska e-handelskedjorna.

Skyddskort mot trådlös avläsning

Ett enkelt och billigt sätt att skydda sig mot skimming är att använda sig av en störsändare. ScanBlocker® skyddskort ser ut som ett vanligt bankkort men innehåller istället för pengar teknik som skyddar de omgivande betalkorten mot trådlös avläsning.

ScanBlocker® skyddskort

  • Skyddar upp till 8 kort, eller 3 cm på varje sida.
  • Passar alla plånböcker, mobilskal och korthållare.
  • Påverkar inte funktionen hos övriga kort.
  • Kräver inget batteri.
  • 5 års garanti.
19 juni 2019
Annons
Annons
Mer om Säkerhet

Tre brandskydd som räddar liv!

Säkerhet Rätt brandskydd kan göra all skillnad i världen om olyckan är framme. Vi i Villas Björn Christiernsson väljer ut tre viktiga inköp som kan rädda hemmet.

Barnsäkra hemmet – 12 tips

Säkerhet Börjar din bebis att ta sig runt på egen hand? Eller behöver du hjälp med vad du ska tänka på när barnbarnen hälsar på? Lugn, vi har bästa tipsen på...

Dödsfarorna i hemmet

Säkerhet Hur barnsäkrar jag hemmet bäst, undrar en läsare. Här är expertens svar!

Insidertipsen som stoppar tjuven!

Säkerhet Anders Adali är exkriminell och vet allt om hur inbrottstjuvar tänker. Vi i Villa bad honom ge oss lite inside-information – så att vi kan överlista tjuven.

Sotning och brandskyddskontroll – så funkar det

Säkerhet Har du koll på hur ofta din skorsten ska sotas och vad som händer om det inte görs på rätt sätt? Vi i Villa har svaren!

Dags för fönsterlås!

Säkerhet Vad ska jag tänka på om jag vill montera fönsterlås? Här är expertens svar.

Så skyddar du villan

Säkerhet Antalet anmälda villainbrott i Sverige har ökat med över 30 procent de senaste fyra åren. För att minska risken spelar det stor roll hur du själv agerar. Tillhör du dem som basunerar ut på Facebook att du inte är hemma?

Säkra postlådor ska stoppa brevtjuv

Säkerhet Lås i förkromat stål, fiskskydd, speciella paketlådor. Tillverkarna utvecklar de säkra postlådorna för villaägare allt mer. Men kan de kallas säkra?

Så får du ett säkrare hem

Säkerhet Hemmet är vår lugna vrå och vår trygghet. Men hemmet är också en plats där vi utsätts för många faror. Allt från eldsvådor till fallolyckor och brännska...