Annons
Kvarglömda stearinljus är en vanlig brandorsak. Se till att den som tänt ljusen också ansvarar för att släcka dem. Foto: Fotoakuten
Kvarglömda stearinljus är en vanlig brandorsak. Se till att den som tänt ljusen också ansvarar för att släcka dem. Foto: Fotoakuten

Så får du ett säkrare hem

Säkerhet

Hemmet är vår lugna vrå och vår trygghet. Men hemmet är också en plats där vi utsätts för många faror. Allt från eldsvådor till fallolyckor och brännskador. Inte minst våra yngsta och äldsta familjemedlemmar är särskilt utsatta för risker. Därför gäller det att säkra sitt hem så att alla kan känna sig trygga där.

Av: Karin Cedronius, viivilla.se december 2010, 25 oktober 2010

17 bostadsbränder per dygn, 6000 bränder per år och därtill ett stort mörkertal för orapporterade bostadsbränder. Siffrorna talar sitt tydliga språk. Värst av alla månader är förstås stearinljusens december då alltför många levande ljus glöms bort och orsakar eldsvådor i svenska hem. Enligt preliminära siffror från Brandskyddsföreningen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har 69 personer omkommit i bränder i Sverige under första halvåret 2010. Det är den högsta siffran sedan 2003, då 75 personer omkom.

Vi svenskar är dåliga på att skaffa brandskydd och släckredskap till våra bostäder. Bara 50 procent av alla svenska hushåll har någon form av släckredskap. Och även om något fler har brandvarnare så är det ändå allt för få, enligt Hans Andersson på Brandskyddsföreningen.

– Om man jämför med vårt grannland Norge så är deras motsvarade siffra för släckutrustning i hemmet 95 procent. Där är det lag på att alla hushåll ska vara utrustade med brandsläckare som är godkänd enligt norsk standard.

I Sverige har vi ingen motsvarande lag. Här säger lagen bara att husägaren ”i skälig omfattning ska hålla sig med utrustning för att släcka brand.”

Annons

– Det betyder egentligen bara att man måste ha någonting som kan släcka eld, till exempel en vattenslang eller liknande. Lagen är luddigt skriven och måste bli mer konkret för att få samma effekt som i Norge, tycker Hans Andersson.

Stor skillnad på släckare

Många nöjer sig med att köpa en brandsläckare och kanske en brandfilt, men vet inte att skillnaden på effekten mellan olika släckare är stor och påverkar hur snabbt och väl elden släcks. Sedan 2008 rekommenderar Brandskyddsföreningen att man har en sex kilos pulversläckare med minst effektivitetsklass 43A, 233B, C hemma.

– Pulversläckare är det mest effektiva släckmedlet, men den bör minst ha en släckeffekt på 43A. Lägre effekt än så rekommenderas inte, säger Hans Andersson och tillägger att man även bör kolla sin brandsläckare regelbundet, skaka om den ett par gånger per år och lämna in den på omladdning efter tio år.

Vad gör man då för att få ett så brandsäkert hem som möjligt? Börja med att gå igenom rum för rum hur det ser ut. Sätt upp brandvarnare, minst en på varje plan, men helst en i varje rum. Kolla regelbundet att batterierna funkar. I dag finns det trådlösa brandvarnare som är seriekopplade och skickar ut en radiosignal till varandra. Larmar en så larmar alla, oavsett våningsplan och placering.

– Sover man till exempel på övervåningen och det börjar brinna på källarplanet, kanske i tvättstugan, kan det dröja alltför länge innan man vaknar av brandvarnaren. Då är seriekopplade larm en bra försäkring, säger Hans Andersson.

Andra självklara råd är förstås att inte lämna levande ljus när man lämnar ett rum, att den som tänt ljusen också tar ansvar för att de släcks, att aldrig lämna hemmet med torktumlare, tvätt- eller diskmaskin på. Rengör fläktfiltret regelbundet och – om du bor i tvåvåningshus och sover på övervåningen – ta dig en funderare på hur du skulle komma ut om trappan blir övertänd.

– Jag rekommenderar även att man gemensamt i familjen bestämmer en uppsamlingsplats utomhus där alla samlas om man blir tvungen att lämna huset på grund av brand, säger Hans Andersson.

Fakta om släckeffekt

A står för brand i fasta material, huvudsakligen i organiska ämnen, till exempel trä, papper eller textilier.

B står för brand i vätskor.

C står för brand i gas.

Ett provbål för A-klassificering består av trästavar, och ett provbål för B-klassificering består av en blandning av vatten och heptan. Ju lägre siffra desto mindre bål klarar släckaren av.


 

Vill du matcha din brandsläckare med övriga inredningen? Nu finns snygga, designade brandsläckare i både svart och vitt från Housegard med marknadens högsta släckeffekt, 55 A. Pris ca 800 kronor. Finns att köpa hos bland andra Clas Ohlson, Bygghemma och St George säkerhetsbutik på nätet. Foto: Housegard.

 

 


 

 

 

 

 

 

  

Cool, designad säkerhet. De här brandfiltarna i snygga fodral med 10-gruppens klassiska mönster kommer från FireInvent. Brandfilten är 120x120 cm och funkar bra som släckningsredskap vid mindre bränder i hemmet. Finns att köpa på www.fireinvent.se samt flertalet byggvaruhus och vissa möblerbutiker. Pris: 399 kronor.

 I dag finns det seriekopplade brandvarnare som skickar ut en radiosignal till varandra så att alla varnare larmar om en av dem går i gång. Housegards trådlösa brandvarnare i tvåpack kostar cirka 350-400 kronor.

Några råd för att höja brandskyddet hemma

• Skaffa en fungerande brandvarnare. Det är en billig livförsäkring. Ta för vana att byta batteri en gång per år.

• Se till att du har en fungerande brandsläckare hemma, med minst effektivitetsklass 43A 233B, C.

• Lämna aldrig ett rum med levande ljus. Använd gärna ljusstakar av porslin, plåt eller annat brandtåligt material. Skippa ljusmanschetterna.

• Gå aldrig från köket med något som kokar på spisen.

• Kolla att dina glödlampor har rätt watt-tal och att klämlampor sitter stadigt och inte ramlar ner.

• Byt ut trasiga elapparater direkt och låt inte torktumlare eller tvättmaskin stå på när du lämnar hemmet eller sover.

Källa: www.brandskyddsforeningen.se

Barnsäkert hemma

Säkerhet handlar inte bara om att förhindra brand och släcka eld. Har man yngre familjemedlemmar lurar många andra faror hemma. Faktum är att hälften av alla barnolycksfall sker i hemmet eller bostadsområdet. Och den farligaste platsen är köket. Här finns varma spisplattor, skållheta vattenkokare, giftiga rengöringsmedel och andra potentiella faror. Även fallolyckor är vanliga bland små barn som gillar att klättra upp på bord och bokhyllor.

– Risk- och skadescenariot förändras allteftersom barnet växer. Därför gäller det hela tiden att ligga steget före och säkra hemmet i god tid, säger Lilian Carleson, medicinsk rådgivare på Röda Korset.

För de allra yngsta handlar det framför allt om att säkra trappor med trappgrindar, låsa lådor, skåp och fönster med spärrar, ha dörrstopp och spisskydd. Glöm inte heller att låsa in farliga kemikalier och mediciner där barnet inte kan nå dem.

– Men missa inte att även ha koll när du är på besök hos andra eller, om du får besök hemma, till exempel av en äldre släkting som förvarar mediciner i handväskan som ställs på golvet, säger Lilian Carleson.

Brännskador vanliga

En av de vanligaste och värsta skadorna är brännskador. Därför är en spärr på ugnsluckan och kastrullskydd viktigt, men även att man aldrig dricker något hett med barnet i famnen.

I sovrummet lurar andra faror. Lämna till exempel aldrig ett litet barn på sängen eller skötbordet, även om det aldrig har vänt sig förut. Någon gång är ju alltid den första.

– Lämna heller aldrig barnet utan tillsyn i badkaret. Ett litet barn kan drunkna på bara tio centimeters djup, säger Lilian Carleson och tillägger:

– Gå gärna en rond hemma där du, rum för rum, inventerar var farorna finns och vad du behöver åtgärda. Tänk på hur högt barnet kan nå, om det finns klättervänliga möbler och liknande. Gör det gärna med ett halvårs mellanrum så ligger du alltid steget före barnets utveckling.


 

Köket är ett av de farligaste rummen för våra yngsta familjemedlemmar. Här finns varma spisar, skållheta vattenkokare och vassa knivar. Ett bra kastrullskydd och lådspärrar minskar en hel del risker. På bilden Patrull kastrullskydd från IKEA, 179 kronor. Foto: Ikea.

 

Läs även:

Koll på nya tekniken!

Trådlösa högtalare, 3D-teve, surfplattor… Nya produkter och lösningar för hemma-underhållningen lanseras hela tiden och varje val leder till ytterliga...

  

Att gå i strumplästen i en hal trappa är farligt. Med ett halkskydd minskar risken att ramla och göra sig illa. Patrull halkskydd från IKEA kommer på rulle och kostar 45 kronor. Foto: Ikea.

Säkert för våra äldre

Precis som våra yngsta familjemedlemmar är även äldre personer utsatta för risker i hemmet. Enligt en rapport från Statens folkhälsoinstitut dör i snitt fler än tre personer över 65 år varje dag i Sverige till följd av fallolyckor. Många av dessa olyckor kan undvikas.

– Genom att fästa upp lösa sladdar och andra föremål från golvet minskar risken att snava. Ta bort mattor, eller använd halkskydd, så minskar också risken att falla, säger Inger Mörk på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap .

En annan enkel åtgärd är att ha på sig en innesko som sitter stadigt på foten för att undvika att ramla när benen blir lite ostadigare och synen sämre. Bra belysning är också viktigt, en nattlampa kan till exempel vara till god hjälp om man måste upp på toaletten nattetid.

– Badrummet är också en risk för äldre. Ha gärna en halkmatta i duschen eller badkaret, ett handtag på väggen som förenklar att komma i och ur karet och gärna en sittpall i duschen, säger Inger Mörk.

Om minnet tryter kan det vara bra att ha en timer på spisen för att slippa brandrisken av en bortglömd spisplatta. Byt gärna ut de vanliga stearinljusen mot värmeljus, eller ännu hellre elljus. Slutligen är ett bra råd att sålla lite bland möblerna. Många äldre har flyttat från stort till mindre men kanske inte rensat i möblemanget. Och för mycket möbler utgör en snubbel- och fallrisk.

Många gånger är det anhöriga som får hjälpa sina äldre att göra hemmet säkrare. Inger Mörks råd är då att gå varligt fram, men ändå vara uppmärksam på de faror som finns och åtgärda dem.

– Erbjud din hjälp och gå gärna en riskrond hemma hos din släkting, men klampa inte in och kör över. Det är ändå någons hem och det gäller att ta det varligt.


 

En lös mattkant är en stor halkrisk för både gammal och ung. Lägg ett glidskydd under, eller om du är äldre, ta bort mattan helt och hållet. På bilden Stopp mattglidskydd 19 kronor från Ikea. Foto: Ikea.

 

 

 


Köpinformation:

www.fireinvent.se  08-235010

www.housegard.com 031-799 16 00

www.ikea.se

25 oktober 2010 Karin Cedronius, viivilla.se december 2010
Annons
Annons
Mer om Säkerhet

Så skyddar du dig och huset mot åska

Säkerhet Vet du vad du ska göra när åskan går? Och hur du kan skydda huset och känslig elektronik? Vi ger dig bästa tipsen – och reder ut några vanliga myter om åska.

Tre brandskydd som räddar liv!

Säkerhet Rätt brandskydd kan göra all skillnad i världen om olyckan är framme. Vi i Villas Björn Christiernsson väljer ut tre viktiga inköp som kan rädda hemmet.

Dödsfarorna i hemmet

Säkerhet Hur barnsäkrar jag hemmet bäst, undrar en läsare. Här är expertens svar!

Insidertipsen som stoppar tjuven!

Säkerhet Anders Adali är exkriminell och vet allt om hur inbrottstjuvar tänker. Vi i Villa bad honom ge oss lite inside-information – så att vi kan överlista tjuven.

Sotning och brandskyddskontroll – så funkar det

Säkerhet Har du koll på hur ofta din skorsten ska sotas och vad som händer om det inte görs på rätt sätt? Vi i Villa har svaren!

Dags för fönsterlås!

Säkerhet Vad ska jag tänka på om jag vill montera fönsterlås? Här är expertens svar.

Så skyddar du villan

Säkerhet Antalet anmälda villainbrott i Sverige har ökat med över 30 procent de senaste fyra åren. För att minska risken spelar det stor roll hur du själv agerar. Tillhör du dem som basunerar ut på Facebook att du inte är hemma?

Säkra postlådor ska stoppa brevtjuv

Säkerhet Lås i förkromat stål, fiskskydd, speciella paketlådor. Tillverkarna utvecklar de säkra postlådorna för villaägare allt mer. Men kan de kallas säkra?

Håll tjuven borta

Säkerhet Det är under juli och december då många villor lämnas tomma som de allra flesta inbrotten sker, men det finns saker att göra för att avskräcka tjuven.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]