Efterlevnadsskydd – Låt bostaden vara din trygghet

Alltför många som har äger sin bostad saknar försäkringsskydd när det gäller lånen, det visar Nordeas TEMO-undersökning. Att ha ett bra efterlevandeskydd är viktigt, men det gäller att välja rätt så att det inte får oönskade konsekvenser.


Bland samtliga som äger sin bostad är det endast 46 procent som uppger att det har ett bolåneskydd. I storstäderna är det ännu färre, vilket kan förklaras av att antalet singelhushåll är vanligare på dessa ställen. I glesbygd värderar man däremot tryggheten högt och hela 66 procent säger att de har ett bolåneskydd.

Det finns olika försäkringslösningar när det gäller bolån. Grupplivförsäkring som faller ut med ett belopp eller bolåneskydd som betalar av direkt på lånet.

Bolåneskydd är tänkt som ett skydd, men det kan få oönskade konsekvenser för sambor och makar med särkullbarn. Genom att bolåneskyddet betalar tillbaka lånet helt eller delvis, betyder det att lånen minskar och att bostadens värde därigenom ökar. Då blir det även dyrare för efterlevande sambo/maka/make att lösa ut eventuella arvingar.

Har man istället en grupplivförsäkring men den efterlevande sambon som förmånstagare, blir situationen en annan. Summan betalas ut till efterlevande som kan använda pengarna hur han eller hon vill. Därigenom minskas inte låneskulden på bostaden vid bodelningen.
Glöm inte bort att sambor saknar arvsrätt efter varandra. Är ni sambo skriv därför ett testamente eller gift er.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar