Låsa, larma, resa!

Nu stundar semestertider. Dags att se över hur inbrottssäkert huset är.



Det sker ungefär 17 000 bostadsinbrott per år i Sverige. Störst risk att utsättas för inbrott har villor i storstadsregionerna. De flesta experter är eniga om att ett inbrottslarm minskar risken för inbrott.

– Men ett larm är knappast ett fullgott skydd. Det krävs också bra lås på dörrar och fönster och gärna också en fungerande grannsamverkan, säger Jan-Peter Alm, säkerhetsinformatör på Svenska Stöldskyddsföreningen.

Men ska du köpa ett larm finns det lite att tänka på. Här tipsar Anders Gustavsson på Swelarm om vad man bör tänka på när man ska köpa larm.

Tänk på detta när du väljer larm!

  • Välj ett godkänt larm. Idag finns ungefär 200 olika sorters trådlösa larm på marknaden, endast fem larmfabrikat av dessa är godkända av SSF, Svenska Stöldskyddsföreningen och certifierade av SBSC, Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering.
  • Välj larmleverantör. Kontrollera att den leverantör du anlitar är en certifierad anläggarfirma, detta kan du också kolla på SSF; Svenska Stöldskyddsföreningen.
  • Leverantören bör vara medlem i Swelarm, som är branschorganisation för larmföretagen. Det ger en större säkerhet vid problem och du som konsument har ett extraskydd om företaget är anslutet till Swelarm.
  • Var en noggrann kund. Läs på om vad som gäller. Kolla avtalen. Ta reda på vad som finns och vad du behöver ha. Jämför priser. Tänk på att det som gäller är det som står i avtalet och inte det som säljaren säger. Glöm inte att jämföra månadskostnaden och eventuella tilläggskostnader.
  • Köp inte larm av dörrknackare! Ta själv kontakt med godkända larmföretag och begär in offerter.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar