Annons
Undvik inbrott i jul. Foto: Uselmann Foto Design.
Undvik inbrott i jul. Foto: Uselmann Foto Design.

Larma villan för ökad trygghet

Säkerhet

Dagarna kring och efter storhelger är mumma för inbrottstjuvarna. Många villaägare är bortresta hos släkt, vänner, sol- eller snösemester. Då kan det vara läge att larma huset.

Av: Fredrik Beckman, viivilla.se december -08, 25 november 2008
Juletider innebär inte bara presenter, högtiden innebär också att många reser bort. Antingen till släktingar eller längre semesterresor. Bra tillfällen för inbrottstjuvar, med andra ord.

Varje år anmäls omkring 1 000 inbrott i villor under december månad. Förra året innebar fler inbrott än genomsnittet, 2007 anmäldes 1 208 inbrott under julmånaden.

För att förhindra inbrott skaffar allt fler villaägare larm. Och på marknaden finns mycket att välja bland, från enkla som skränar för att skrämma bort tjuven till larm kopplade till någon av säkerhetsföretagens larmcentraler.

Larm, en del i säkerheten

Annons

Vilket man än väljer har larmet en viktig förebyggande funktion: att få tjuven att inte välja just ditt hus.

Men det är viktigt att du som villaägare inte enbart tänker på larm. Bostadslarmet är en del i en helhet med säkra lås, gärna kompletterat med grannsamverkan och bra fönster och dörrar.

När så beslutet att köpa larm är fattat måste du fundera på hur du ska larma huset. Exempel på frågeställningar är om det bara delar av huset som ska larmas, finns det husdjur, ska barn kunna hantera larmet, ska vissa delar av huset vara larmat när familjen är hemma, exempelvis nedervåningen på natten.


Jan-Peter Alm, säkerhets-rådgivare på Svenska Stöldskyddsföreningen betonar att man inte ska förlita sig enbart på ett larm, utan att helheten kring säkerheten är viktigt. Där är larm en del, bra dörrar och fönster, liksom grannsamverkan, är andra delar.

Stora prisskillnader på larm

Priserna på larm varierar. Från några hundralappar till 10 000 till 15 000 för att larma en större villa. Medelpriset för ett bra larm i ett genomsnittshus kostar kring 5 000 kronor.

- Det finns dåliga larm på marknaden. De för några hundralappar blir mer som en inbrottsvarning, inte ett fullskaligt larm, säger Jan-Peter Alm, säkerhetsrådgivare på Svenska Stöldskyddsföreningen.

Han varnar också för att lämna ut för mycket uppgifter till telefonförsäljare eller dörrknackare.

- Det kan vara boven som gör förberedelser.

Kolla flera lösningar

När det gäller larm så ser idag de flesta lösningar ganska lika ut - trådlösa larm dominerar. Tekniken har blivit billigare samtidigt som det är enkelt för en montör att sätta upp. Inga kablar behöver dras, vilket gör arbetet mycket kostnadseffektivt. Flera tillverkare uppger att en normalhändig person ska själv kunna sätta upp larmen.

För att få ett bra larm är det en bra idé att göra jämrelser mellan flera larm. Ta också ställning till om du bara vill att det ska tjuta eller om det till och med ska vara kopplat till en av säkerhetsföretagens larmcentraler.

Tänk dock på att även om du installerar ett larm som tjuter utan åtgärd så behöver du ha en plan för vad som ska hända när larmet går. Ska någon granne agera? Något måste hända, annars står larmet och låter, för du är ju inte hemma.


Anders Gustafsson är kanslichef på bransch-organisationen Swelarm. Han tycker att man ska göra en upphandling från flera aktörer innan man beslutar vilket larm man ska ha till villan.

Fyra stora aktörer

Runt om i landet finns många lokala säkerhetsföretag som erbjuder larmcentral och väktare. Dessutom finns de fyra stora aktörerna, som har över 90 procent av marknaden: Trygga Hem, Securitas, Sector Alarm och G4S

- Men naturligtvis kan du gå till en lokal aktör. Det viktiga är att du aldrig köper larm när någon knackar på dörren för att sälja. Larm är seriöst. Kolla upp ordentligt innan du köper, säger Anders Gustafsson, kanslichef på branschorganisationen Swelarm.

- Idag har villalarm blivit allt mer som mobilabonnemangen. Om du förbinder dig i exempelvis 36 månader mot en larmcentral så får du billigare priser.


Ett larmpaket med anslutning till Securitas Larmcentral kostar 2 990 kronor. Därefter betalar du 249 kronor per månad för tjänsterna, materialgaranti och utryckningar.

Sector Alarm har tagit fram ett paket som kostar 1 499 kronor att installera. Då måste du också teckna avtal om ”inre väktartjänst” som kostar 295 kronor per månad. I tjänsten ingår bland annat att larmet är kopplat till SOS Alarm.

Priser och larm

Larmcentral
Trygga Hem standardlösning för 1 ½-plansvilla med en entré. I larmet ingår också rökdetektor. Startkostnaden blir 3 350 kronor, varav larmet står för 1 975 kronor, plus 250 kronor per månad i abonnemangsavgift.

G4S har ett paket som kostar 4 170 kronor att installera. Då ingår rökdetektor. Därefter är månadskostanden 259 kronor per månad.


TH5000 hemlarm är ett uppringt hemlarm som larmar genom siren inne och/eller ute. Dessutom ringer det upp förvalda telefonnummer, exempelvis din mobiltelefon eller din granne och berättar i klartext vad som hänt. Pris 5 475 kr hos Trygga Hem.

Infinitive Prime har larm kring 4 000 kronor. Liksom de flesta larm i den här prisklassen går larmet att koppla till någon av säkerhetsföretagens larmcentraler eller kan sända sms-meddelande till en mobiltelefon.

Larm behöver inte vara kopplade till larmcentral. Det finns en hel del på marknaden i prisklasser mellan 3 000 och 5 000 kronor. Någon av bolagens larmcentralstjänster kan sedan kopplas på. En skillnad är att själva inköpet blir dyrare, å andra sidan blir månadskostnaden lägre.


PowerMax har enkla grundpaket från strax över 3 000 kronor. Ett grundpaket ingår centralapparat, detektor, magnetkontakt och larmdekaler. Larmpaketet på bilden är PowerMax+, som är ett grundpaket för personer som har husdjur. Priset för PowerMax+ ligger kring 4000 kronor.

Safe guard LW-2000-11 har ett grundkit från cirka 2 300 kronor.

Rekommendationer

Svenska Söldskyddsföreningen har ett antal rekommendationer för "godkänt" bostadslarm:

 • Anlita alltid en certifierad anläggarfirma då får du alltid professionell hjälp.
 • Produkterna ska vara certifierade.
 • Larmet ska ha uppkoppling till certifierad larmcentral.

Köp inte säkerhetsprodukter av dörrknackare. Kontrollera alltid en säkerhetssäljares identitet och jämför gärna erbjudandet med minst ytterligare två larmföretag.

Innan du bestämmer dig för ett bostadslarm kontrollera alltid:

 • Att centralapparat, larmsändare och strömförsörjning placeras dolt inom larmövervakat område utan fördröjd inpassering. Avsikten med detta är att försvåra för obehöriga att hitta utrustningen.
 • Att larmsystemet har en separat manöverpanel. Manövrering kan ske med fjärrkontroll eller genom låset på entrédörren.
 • Att detektorer ska placeras inomhus där det finns stora värden eller där tjuven måste passera.
 • Att anläggningen planeras på sådant sätt att delar av den kan vara i funktion även när man själv är hemma.
 • Att anläggningen planeras på sådant sätt att husdjur kan röra sig fritt även när larmet är inkopplat.
 • Att anläggningen har minst en akustisk sirén, gärna placerad utvändigt. Sirénen får inte finnas i eller i direkt anslutning till centralenheten.
 • Att batteribackup finns för minst 12 timmar.
 • Att larmuppringning finns till certifierad larmcentral alternativt till minst två privata abonnenter.
 • Att tydlig skyltning finns och vem som kan tillkallas vid larm.
 • Att grannarna informeras.
 • Att du får en såväl muntlig som skriftlig instruktion över larmanläggningen.
 • Att du alltid får ett anläggarintyg. Intygets uppgift är att ge t ex försäkringsbolaget information om anläggningen och dess omfattning.

 

Så fungerar larmen

Centralenheten är larmets hjärna och den kommunicerar med alla larmets komponenter via radiovågor

De vanligaste komponenterna i ett hemlarm är:

 • Rörelsedetektor: En rörelsedetektor upptäcker rörelser genom att den "känner av" den infraröda strålningen i det omgivande rummet.
 • Magnetkontakt: En magnetkontakt består av två delar, en sändardel och en magnetdel. Dessa båda delar monteras på dörrkarmen respektive på själva dörren. När dörren är stängd, går elektrisk ström mellan de två delarna, när dörren öppnas, bryts strömmen och larmet går.

De flesta larm kan man utöka med ytterligare komponenter. Några exempel på dessa är:

 • Knappsats/manöverpanel: Med knappsatsen kan du koppla till och från larmet. Du använder dig av en sifferkod. Du kan lagra flera olika koder i larmet om du vill ha olika koder för olika användare. En lämplig placering av knappsatsen är innanför entrédörren.
 • Fjärrkontroll: Med en fjärrkontroll kan du enkelt koppla till och från larmet utan att använda dig av en kod. Enkelt för till exempel familjens yngsta medlemmar och grannar som vattnar blommor. Flera fjärrkontroller kan användas till samma larm.

Källa: Securitas25 november 2008 Fredrik Beckman, viivilla.se december -08
Annons
Annons
Mer om Säkerhet

Tre brandskydd som räddar liv!

Säkerhet Rätt brandskydd kan göra all skillnad i världen om olyckan är framme. Vi i Villas Björn Christiernsson väljer ut tre viktiga inköp som kan rädda hemmet.

Dödsfarorna i hemmet

Säkerhet Hur barnsäkrar jag hemmet bäst, undrar en läsare. Här är expertens svar!

Insidertipsen som stoppar tjuven!

Säkerhet Anders Adali är exkriminell och vet allt om hur inbrottstjuvar tänker. Vi i Villa bad honom ge oss lite inside-information – så att vi kan överlista...

Sotning och brandskyddskontroll – så funkar det

Säkerhet Har du koll på hur ofta din skorsten ska sotas och vad som händer om det inte görs på rätt sätt? Vi i Villa har svaren!

Dags för fönsterlås!

Säkerhet Vad ska jag tänka på om jag vill montera fönsterlås? Här är expertens svar.

Så skyddar du villan

Säkerhet Antalet anmälda villainbrott i Sverige har ökat med över 30 procent de senaste fyra åren. För att minska risken spelar det stor roll hur du själv agerar...

Säkra postlådor ska stoppa brevtjuv

Säkerhet Lås i förkromat stål, fiskskydd, speciella paketlådor. Tillverkarna utvecklar de säkra postlådorna för villaägare allt mer. Men kan de kallas säkra?

Håll tjuven borta

Säkerhet Det är under juli och december då många villor lämnas tomma som de allra flesta inbrotten sker, men det finns saker att göra för att avskräcka tjuven.

Så får du ett säkrare hem

Säkerhet Hemmet är vår lugna vrå och vår trygghet. Men hemmet är också en plats där vi utsätts för många faror. Allt från eldsvådor till fallolyckor och brännska...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]