Installera larm

Det här är bra att veta om du tänker installera larm.


Om du köper ett larm av en certifierad installationsfirma börjar man alltid med att projektera larmet. Det innebär att du, tillsammans med installatören går igenom vilka områden i huset som i första hand bör larmas. Har du till exempel många dyrbara tavlor hemma kanske du vill skydda dem lite extra.

Betalt för utryckning

När projekteringen är klar installeras larmet på det sätt som ni kommit överens om. Du bestämmer sedan själv vilken larmcentral larmet skall kopplas till. För 10 000 – 15 000 kronor får du ett bra larm. Till detta kommer kostnaden per månad till larmcentral, cirka 100 kronor per månad. Vaktbolaget som larmcentralen anlitar tar sedan betalt vid utryckning. Om larmet går på av misstag kan du ringa ett speciellt nummer och uppge en personlig kod så stoppas utryckningen. Men du måste ringa inom några minuter, annars rycker vaktbolaget ut i alla fall. Det skulle ju teoretiskt kunna hända att en tjuv har hittat koden efter ett tag och ringer för att få härja ostört. Den här typen av larm består av en centralenhet samt det antal rörelsedetektorer som man kommit överens om.

600 installatörer varav 130 certifierade

Det finns cirka 600 installtionsfirmor som arbetar med projektering och montering av larm. Av dessa är cirka 130 certifierade.
Lista på vilka branschanslutna installatörer som är certifierade kan man få från Swelarm, tel 08-721 40 50 eller på www.swelarm.se samt från Stöldskyddsföreningen tel 08-783 74 50.

Om lösöret hemma börjar bli värt upp emot en miljon kronor bör man överväga att vända sig till en certifierad installatör.
Olika försäkringsbolag har olika gränser för när man kräver larm för att försäkringen skall gälla. Värdet kan variera beroende på var i landet man bor. I storstadsregionerna kan gränserna vara lägre än i landsorten.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar