Foto: Eva Lindblad

Insidertipsen som stoppar tjuven!

Säkerhet

Anders Adali är exkriminell och vet allt om hur inbrottstjuvar tänker. Vi i Villa bad honom ge oss lite inside-information – så att vi kan överlista tjuven.

Av: Marit Danielsson, 02 april 2019

När på dygnet slår tjuvarna till?
De så kallade duktiga tjuvarna jobbar på dagen. De följer de boendes rutiner, mitt på dagen kan det vara helt tomt i ett villaområde, alla är på jobbet. Tvärtemot vad många tror drar sig många tjuvar för att gå in på natten; det är osäkert och de vet inte vad man stöter på. Tjuvar vill inte jobba med oförutsägbara scenarion.

När sker flest villainbrott?
Under semestrar och högtider kulminerar det. Då är många bortresta och huset står tomt, medan andra i området, som är hemma, kanske har besök och nya, okända människor rör sig i området. Då uppstår tillfälle för tjuvarna att närma sig utan att väcka misstankar.

Vilka hus är särskilt i riskzonen?
Hus som är insynsskyddade, som ligger undangömt, kanske längst ner i ett hörn mot skogen där ingen ser. Sedan kan det vara avgörande vad man ser för prylar utanför. Självklart säger en lyxbil på uppfarten att det kan finnas värdefulla saker inomhus. Och om inget signalerar att det finns larm eller annan säkerhet ökar risken.

Vad letar tjuvarna efter?
Cash och guld. Pass kan säljas till kriminell verksamhet, id-kort kan användas för id-kapning. Värdesaker, tekniska prylar som datorer och Ipads. Så undvik att lämna saker framme som syns genom fönstren, som datorer. Även om många inbrott är planerade finns en stor faktor där tillfället gör tjuven.

Hur jobbar tjuvarna för att veta att ett hus står tomt?
Vissa lägger till exempel sand på soptunnan – om sanden ligger kvar vet de att ingen är där. De kan lägga en sop för dörren, ligger den kvar vet de att ingen har varit i huset. Var uppmärksam på sådant.

 

Läs även: Vi i Villa undersöker ett villainbrott

AnnonsHjälper det om man installerar timer, så att lampor inomhus slås på och av?
Ibland, men en vanlig miss är att man ställer in på samma tid. Det märker tjuvarna, det är för genomskinligt att lampor går på exakt klockan nio varje kväll.

Lampor utomhus som tänds av rörelser, är det bra?
Rörelsesensor är ett måste. Tjuvar som jobbar på kvällen vill jobba i mörkret, det är ett stort störningsmoment om det plötsligt blir ljust, pulsen höjs, situationen kan upplevas som skrämmande för inbrottstjuven.

Om man är hemma och hör att det är inbrott på gång, vad bör man göra?
Lås in er på toa och ring polisen direkt. Spela absolut inte hjälte, gå aldrig i närkamp, man vet aldrig vilka som är på väg in. Skrik så att tjuvarna vet att det finns folk där.

Är det klokt att sova med tillhyggen bredvid sig?
Det skulle jag inte råda till. Ha hellre en brandsläckare i rummet som man kan spruta mot en inkräktare – det är ofarligt men avskräckande.

Vad är det smartaste att göra för att undvika besök?
Ju mer som jobbar mot tjuven, desto bättre. Över­vakningssystem, larm på taket som tjuter rejält över området, larmklistermärken som visar att larm finns, lampor som tänds av sensorer – och skylta inte med värdefulla grejer ute eller inne. Tjuvar går sällan in genom ytterdörren, de tar fönster- eller altanvägen, så använd fönsterlås så att det inte bara är att krossa rutan och öppna.

Funkar grannsamverkan?
Ja! Grannsamverkan är underskattat. Vissa har Facebook-grupper där man berättar när man ska ha hantverkare, så vet man när något sker som inte ska ske. Hjälp varandra att hålla koll, det har stor betydelse.

 

 

Anders Adali levde under många år ett dubbelliv som vanlig familjefar och grov brottsling. 2007 dömdes han till sju års fängelse för ett rån. Det blev vändpunkten, och i dag arbetar Anders som säkerhetskonsult och föreläsare, och han har gett ut två böcker om livet som kriminell.

 

02 april 2019 Marit Danielsson
Annons
Annons
Mer om Säkerhet

Så skyddar du dig och huset mot åska

Säkerhet Vet du vad du ska göra när åskan går? Och hur du kan skydda huset och känslig elektronik? Vi ger dig bästa tipsen – och reder ut några vanliga myter om åska.

Tre brandskydd som räddar liv!

Säkerhet Rätt brandskydd kan göra all skillnad i världen om olyckan är framme. Vi i Villas Björn Christiernsson väljer ut tre viktiga inköp som kan rädda hemmet.

Dödsfarorna i hemmet

Säkerhet Hur barnsäkrar jag hemmet bäst, undrar en läsare. Här är expertens svar!

Sotning och brandskyddskontroll – så funkar det

Säkerhet Har du koll på hur ofta din skorsten ska sotas och vad som händer om det inte görs på rätt sätt? Vi i Villa har svaren!

Dags för fönsterlås!

Säkerhet Vad ska jag tänka på om jag vill montera fönsterlås? Här är expertens svar.

Så skyddar du villan

Säkerhet Antalet anmälda villainbrott i Sverige har ökat med över 30 procent de senaste fyra åren. För att minska risken spelar det stor roll hur du själv agerar...

Säkra postlådor ska stoppa brevtjuv

Säkerhet Lås i förkromat stål, fiskskydd, speciella paketlådor. Tillverkarna utvecklar de säkra postlådorna för villaägare allt mer. Men kan de kallas säkra?

Håll tjuven borta

Säkerhet Det är under juli och december då många villor lämnas tomma som de allra flesta inbrotten sker, men det finns saker att göra för att avskräcka tjuven.

Så får du ett säkrare hem

Säkerhet Hemmet är vår lugna vrå och vår trygghet. Men hemmet är också en plats där vi utsätts för många faror. Allt från eldsvådor till fallolyckor och brännska...