Att tillfället gör tjuven vet de flesta, men visste du att sju av tio villainbrott sker på dagtid, ofta vanliga vardagar när du är på jobbet?
Att tillfället gör tjuven vet de flesta, men visste du att sju av tio villainbrott sker på dagtid, ofta vanliga vardagar när du är på jobbet?

Håll koll på huset med GSM-larm

Säkerhet

Att skaffa ett larm som bevakar villa eller sommarstuga behöver inte vara krångligt. Ett GSM-larm med kamera larmar direkt till din mobil om det försiggår otillåtna aktiviteter. Du monterar det enkelt på en kvart.

Av: Susann Gson Engqvist, viivilla.se december 2011, 02 december 2011

Med hösten kommer bostadsinbrotten. Färsk och tämligen dyster statistik visar på rekordmånga inbrott både i Stockholmstrakten och i södra Sverige under oktober och november 2011. Grannsamverkan är en bra strategi som fungerar, att någon håller koll på huset när man är borta försvårar betydligt för tjuven.

Enkelt och trådlöst

Annons

Men det är inte alltid grannarna kan hjälpa till med ett vakande öga. Ett larm kan då vara lösningen, och det finns en uppsjö varianter att välja på. Här har vi tagit en närmare titt på den senaste trenden när det gäller villalarm och övervakning, så kallade GSM-larm som styrs trådlöst via mobilnätet. Denna teknik har givetvis även larmföretagen, som både kan installera dem och hantera eventuell utryckning, men det finns också enklare varianter du kan installera själv och sköta helt på egen hand. Du väljer själv vem eller vilka som ska larmas; bara du själv, flera i familjen eller kanske någon granne. Du kan ofta komplettera den här typen av larmbevakning med brandvarnare, röksensor samt sensorer som varnar för fukt- och gasläckage.

Känner av rörelser i mörker

Här visar vi hur en trådlös larm- och övervakningskamera som arbetar via GSM-nätet kan fungera. Produkten vi har provat heter YOYOCam och finns bland annat hos Trygga Hem, Villaägarna och på försäkringsbolaget Ifs Säkerhetsbutiker/webbutik för cirka 2.300 kronor. Enheten består av en kamera med infraröd sensor som känner av rörelser, även i mörker, och skickar larmmeddelande via sms och mms-bilder direkt till en eller flera mobiltelefoner eller e-postkonton.

Produkten var lätt att installera och använda, det som tog längst tid var att bestämma var den skulle sitta. Första tanken är ofta att montera den så att man kan övervaka ytterdörren, men tänk efter, det troligaste stället tjuven väljer för just din villa kan likaväl vara altandörren eller genom garaget. Det går givetvis att montera flera sensorkameror, kopplade till samma mobilnummer, som man placerar ut på olika ställen i huset.

Snabb kommunikation till mobilen

Larmet aktiveras och avaktiveras via den egna mobiltelefonen genom att man skickar ett sms till simkortet i enheten. Kameran kan även styras med hjälp av en fjärrkontroll som ingår i paketet. Denna fjärrkontroll kan även fungera som personlarm.

Händer det någonting i huset som kameran registrerar tar det bara några sekunder efter att kameran fotograferat, tills ett sms kommer till mobilen. Strax efteråt kommer mms med fem bilder av god kvalitet, detaljer syns relativt tydligt, däremot är färgåtergivningen inte den bästa.

Fördelen med övervakning med kamera är förstås att man får bilder som kan användas dels för att snabbt kunna se vad som pågår, dels för att kunna identifiera tjuvarna. Det går också snabbt att konstatera falsklarm. Detta larm har ingen siren, vill man komplettera med ett tjutande skalskydd som exempelvis magnetbrytare vid fönster och dörrar går det förstås utmärkt.

 

Kontrollera att samtliga beståndsdelar i larmet finns med och läs helst igenom hela bruksanvisningen innan du påbörjar installationen. Sätt in det medföljande SIM-kortet.

Välj ut ett lämpligt ställe där sensorn kan känna av ett så stort område som möjligt (den fungerar upp till cirka 9 meter) och montera fästet. Skruva fast kameran i fästet, sätt i sladden och starta enheten. Aktivera larmet genom sms enligt bruksanvisningen.

Så fort larmet är aktiverat kommunicerar det vid behov med din mobil eller e-post. Du får meddelanden om när larmet är aktiverat, när det är avstängt, om strömmen bryts (då kopplas ett reservbatteri in automatiskt) och förstås om sensorn detekterar någon rörelse inom bevakningsområdet.

När sensorkameran larmar får du först ett textmeddelande om att ett larm är utlöst. Inom några sekunder kommer även ett bildmeddelande, mms, med en till fem bilder, beroende på hur du ställer in kameran. Kameran är snabb, vi provade att springa från dörren till kameran för att hinna stänga av den innan den hann fotografera, men trots att det bara var cirka fem meter hann vi inte. Så även om tjuven är alert och kvickt slår sönder kameran, är chansen stor att man hunnit få larm och några bilder ändå.


Tre tips för lyckad installation

- Placera sensorkameran en bit in i huset så att den hinner registrera eventuell aktivitet innan tjuven upptäcker den. Undvik motljus, det ger svårtydda bilder. Försök om möjligt montera så att kameran fotograferar lite snett och inte rakt mot exempelvis ytterdörren.

- Det är klokt att ha flera mobiler som larmet går till, men bestäm vem som i första hand ska agera, och hur, om larmet utlöses.

- Förvissa dig om att alla i familjen verkligen förstår hur larmet fungerar och hur det sätts på och avaktiveras.

02 december 2011 Susann Gson Engqvist, viivilla.se december 2011
Annons
Annons
Mer om Säkerhet

Så skyddar du dig och huset mot åska

Säkerhet Vet du vad du ska göra när åskan går? Och hur du kan skydda huset och känslig elektronik? Vi ger dig bästa tipsen – och reder ut några vanliga myter om åska.

Tre brandskydd som räddar liv!

Säkerhet Rätt brandskydd kan göra all skillnad i världen om olyckan är framme. Vi i Villas Björn Christiernsson väljer ut tre viktiga inköp som kan rädda hemmet.

Dödsfarorna i hemmet

Säkerhet Hur barnsäkrar jag hemmet bäst, undrar en läsare. Här är expertens svar!

Insidertipsen som stoppar tjuven!

Säkerhet Anders Adali är exkriminell och vet allt om hur inbrottstjuvar tänker. Vi i Villa bad honom ge oss lite inside-information – så att vi kan överlista tjuven.

Sotning och brandskyddskontroll – så funkar det

Säkerhet Har du koll på hur ofta din skorsten ska sotas och vad som händer om det inte görs på rätt sätt? Vi i Villa har svaren!

Dags för fönsterlås!

Säkerhet Vad ska jag tänka på om jag vill montera fönsterlås? Här är expertens svar.

Så skyddar du villan

Säkerhet Antalet anmälda villainbrott i Sverige har ökat med över 30 procent de senaste fyra åren. För att minska risken spelar det stor roll hur du själv agerar. Tillhör du dem som basunerar ut på Facebook att du inte är hemma?

Säkra postlådor ska stoppa brevtjuv

Säkerhet Lås i förkromat stål, fiskskydd, speciella paketlådor. Tillverkarna utvecklar de säkra postlådorna för villaägare allt mer. Men kan de kallas säkra?

Så får du ett säkrare hem

Säkerhet Hemmet är vår lugna vrå och vår trygghet. Men hemmet är också en plats där vi utsätts för många faror. Allt från eldsvådor till fallolyckor och brännska...