Om grannens träd blåser ner på huset

Säkerhet

Är du orolig att din grannes träd ska blåsa ner på huset under nästa storm? Vi reder ut frågor kring ansvar för träden, och om ett ruttet träd som faller kan innebära att någon är vållande.

Av: Emelie Åberg, 08 december 2015

När grannens träd blåser ner och skadar ditt hus, kanske under en storm, är det du själv som tvingas ta itu med försäkringsfrågan och med största sannolikhet också betala hemförsäkringens självrisk.

– Om ett träd, exempelvis i en storm, faller omkull på ditt hus, garage eller någon annan byggnad på din tomt är det ditt eget ansvar att anmäla det på din villaförsäkring, även om trädet som blåst omkull är grannens, säger Peter Stark, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.

 

Annons

Om trädet varit ruttet – är grannen vållande?

I vissa fall kan det vara så att trädet är ruttet, kanske har du redan påpekat det för grannen och tycker då att din granne har ett moraliskt ansvar i denna situation och åtminstone borde betala självrisken.

– Det finns fall där man kan visa att grannen varit vållande, det vill säga att det är ett träd som grannen bör ha uppfattat som ruttet, eller att det finns risk för det att falla. Då kan det vara så att grannen borde ha tagit ner trädet tidigare, och grannen kan då vara vållande, säger Peter Stark.

Om du som skadelidande anser att trädet borde ha fällts för länge sedan och hävdar att grannen brustit i ansvar, är det grannens sak att anmäla detta till sitt försäkringsbolag. Där görs då en bedömning i sakfrågan. Skulle den mynna ut i att grannen varit alltför nonchalant, betalar ansvarsförsäkringsdelen i dennes villa-/hemförsäkring självrisken.

– Om grannen själv eller dennes försäkringsbolag avgör att denne är vållande är det då grannen som betalar självrisken, medan din egen försäkring sedan täcker resten av kostnaderna. Grannen ska då också stå för kostnaderna att röja undan trädet, antingen själv eller genom att anmäla det till sitt försäkringsbolag. Detta gäller alltså de kostnader som tillkommer utöver de som du får ut på din villaförsäkring, det vill säga exempelvis självrisk, bortforsling eller om något annat, t ex en favoritbuske i trädgården, blivit skadat i samband med att trädet föll, säger Peter Stark.

För att grannen ska ses som vållande gäller det dock att kunna påvisa att trädet varit försvagat, sjukt eller gammalt.

– I vissa fall kan man se att ett träd varit ruttet först när det fallit, eftersom det bara är ruttet inuti och inte på utsidan. För att grannen ska vara vållande krävs att det är uppenbart att trädet är sjukt och mår dåligt, säger Peter Stark.

 

Ansvar för träd som fallit omkull

Om du och din granne har olika uppfattning om trädet är ruttet eller inte står ord mot ord och då kan det vara svårt att komma vidare i frågan.

– Det är ganska vanligt att ord står mot ord och om varken grannen eller dennes försäkringsbolag tycker att grannen är vållande kommer du inte att få någon ersättning för dina kostnader. Nästa åtgärd är då stämning i domstol, vilket egentligen inte är så märkvärdigt eftersom det räknas som småmål (värde under ett halvt prisbasbelopp) och du riskerar inte motpartens advokatkostnader om du skulle förlora. Å andra sidan ska det kanske mycket till att dra grannen inför rätten, säger Peter Stark.

 

Vid misstanke och oro för att träd ska falla

Om du är orolig att grannens träd är ruttet och kan falla bör du gärna påtala det för grannen.

– Du förbättrar bevisläget rätt mycket om du själv har påtalat tidigare att trädet varit i dåligt skick. Då kanske du dessutom har bilder eller vittnen, säger Peter Stark.

 

Vilken försäkring bör man ha?

En villaförsäkring täcker i regel de direkta skadorna på ditt hus, om ett träd blåst omkull över det. Om lösören inuti huset också skadats är det hemförsäkringen som gäller.

– Dock är det olika hur mycket försäkringen täcker. Om du har ett gammalt tak som kanske inte kan läggas om delvis, kan du behöva stå för resterande kostnad själv, om t ex ett nytt tak ses som en investering och extra åtgärd för ditt hus, säger Peter Stark.

 

Behöver växthuset tilläggsförsäkras?

Sedan tidigare omfattas inte växthus av villaförsäkringen, men inom kort kommer det att bli möjligt att teckna en tilläggsförsäkring för just växthus.

– Nuförtiden bygger vi en helt annan typ av växthus, med isolerade glas till exempel. Bygger man ett växthus för 200 000 kr vill man förstås försäkra det, och därför kommer det nu inom kort att gå att teckna tilläggsförsäkringar för detta, säger Peter Bratt, byggskadespecialist på Länsförsäkringar.

Ett uterum som är monterat på huset omfattas däremot av villaförsäkringen. 

 

Storm eller ruttet träd?

Oavsett om trädet faller för att det är storm, eller för att det är ruttet, gör det ingen skillnad när det gäller försäkringen. 

– Man bör alltid kontakta sitt försäkringsbolag när ett träd har fallit och orsakat skada. När det sedan kommer till ansvarsfrågan kan det ibland uppstå en tvist med grannen, men i de flesta fall är ingen ansvarig då det kan vara svårt att se att ett träd är ruttet, säger Peter Bratt. 

 

 

Detta gäller vid stormskador

Du kan få ersättning från villa-/hemförsäkringen om ditt hus eller sakerna inne i huset skadas vid storm.

För att bli ersatt för skador på puts och skorstensbeklädnad måste du oftast visa att de uppkommit på grund av att något föremål som stormen blåst omkull eller ryckt loss träffat huset.

Skador på staket, växthus och liknande ersätts i allmänhet inte. Den som har tilläggsförsäkring kan I vissa fall få ersättning för sådana skador.

Storm motsvarar vindstyrka på minst 21 m/sek, försäkringsbolagen brukar godta vindstyrkor på 17 m/sek eftersom vindhastigheten i byarna då är högre.

Självrisken vid stormskador ligger mellan 1 500 och 3 000 kr beroende på försäkringsbolag.

Emelie Åberg
08 december 2015 Emelie Åberg
Annons
Annons
Mer om Säkerhet

Så skyddar du dig och huset mot åska

Säkerhet Vet du vad du ska göra när åskan går? Och hur du kan skydda huset och känslig elektronik? Vi ger dig bästa tipsen – och reder ut några vanliga myter om åska.

Tre brandskydd som räddar liv!

Säkerhet Rätt brandskydd kan göra all skillnad i världen om olyckan är framme. Vi i Villas Björn Christiernsson väljer ut tre viktiga inköp som kan rädda hemmet.

Dödsfarorna i hemmet

Säkerhet Hur barnsäkrar jag hemmet bäst, undrar en läsare. Här är expertens svar!

Insidertipsen som stoppar tjuven!

Säkerhet Anders Adali är exkriminell och vet allt om hur inbrottstjuvar tänker. Vi i Villa bad honom ge oss lite inside-information – så att vi kan överlista tjuven.

Sotning och brandskyddskontroll – så funkar det

Säkerhet Har du koll på hur ofta din skorsten ska sotas och vad som händer om det inte görs på rätt sätt? Vi i Villa har svaren!

Dags för fönsterlås!

Säkerhet Vad ska jag tänka på om jag vill montera fönsterlås? Här är expertens svar.

Så skyddar du villan

Säkerhet Antalet anmälda villainbrott i Sverige har ökat med över 30 procent de senaste fyra åren. För att minska risken spelar det stor roll hur du själv agerar. Tillhör du dem som basunerar ut på Facebook att du inte är hemma?

Säkra postlådor ska stoppa brevtjuv

Säkerhet Lås i förkromat stål, fiskskydd, speciella paketlådor. Tillverkarna utvecklar de säkra postlådorna för villaägare allt mer. Men kan de kallas säkra?

Så får du ett säkrare hem

Säkerhet Hemmet är vår lugna vrå och vår trygghet. Men hemmet är också en plats där vi utsätts för många faror. Allt från eldsvådor till fallolyckor och brännska...