Foto: Istockphoto

Tre brandskydd som räddar liv!

Säkerhet

Rätt brandskydd kan göra all skillnad i världen om olyckan är framme. Vi i Villas Björn Christiernsson väljer ut tre viktiga inköp som kan rädda hemmet.

Av: Marit Danielsson & Björn Christiernsson, 18 december 2019

Så brandsäkrar du ditt hem

1. Brandsläckare – ställ den lättåtkomligt


Vad: Skaffa en eller flera pulversläckare som du har stående på lättåtkomliga platser, till exempel i kök och sovrum. Du bör ha en på varje våningsplan så att du snabbt kommer åt dem. Den rekommenderade vikten är en släckare på sex kilo, men om det känns för tungt så välj två stycken på tre kilo i stället.


Finns på: Brandsläckare köper du på byggvaruhus och stormarknader. När du har använt den lämnar du in behållaren på återvinningscentralen och köper raskt en ny. Kostar från 250 kr och uppåt.

Annons


2. Brandfilt – placera i köket

Vad: En brandfilt är en hopvikt värmetålig filt som sätts upp i sin ficka på väggen. Den är liten, enkel och praktisk och släcker mindre bränder genom att kväva elden. Placera gärna en filt i köket, där de flesta bränder startar. Brandfilten kan också användas om man skulle behöva ta sig ut genom eld, eller om någons kläder fattat eld. Lägg då personen på marken, dra filten uppifrån ansiktet och nedåt.


Finns på: Du köper brandfilten på stormarknader, byggvaruhus med mera. Har du använt den så släng och köp en ny. Från hundralappen och uppåt.

3. Brandvarnare – kolla alltid batterierna

Vad: En brandvarnare piper när den känner av rökångor. Placera dina brandvarnare i rum där du är ofta, som kök, vardagsrum och alla sovrum. Sovrummen är extra viktiga eftersom varnaren väcker dig när den giftiga röken närmar sig – på så vis hinner du agera. Att placera en varnare i köket är strategiskt, eftersom bränder ofta startar där. Undvik bara att sätta den så att matos stiger rakt upp i den och falsklarmar.
Har du flera våningar bör du ha varnare på varje plan. Det finns också brandvarnare som är seriekopplade, så att alla tjuter om en av dem känner av rök. Observera – en brandvarnare tjänar inte ett dugg till om batteriet är slut. Testa batteriet genom att trycka på den lilla knappen, tjuter den är allt som det ska!

Finns på: Brandvarnare finns i byggvaruhus, på stormarknader och även i teknikaffärer. Från cirka 60 kr och uppåt.

TIPS!
Kolla en extra gång att stearinljusen är släckta, men framför allt: Håll koll på spisen! Kvarglömda kastruller eller en platta som råkar sättas på är den vanligaste orsaken till brand. 

18 december 2019 Marit Danielsson & Björn Christiernsson
Annons
Annons
Mer om Säkerhet

Så skyddar du dig och huset mot åska

Säkerhet Vet du vad du ska göra när åskan går? Och hur du kan skydda huset och känslig elektronik? Vi ger dig bästa tipsen – och reder ut några vanliga myter om åska.

Dödsfarorna i hemmet

Säkerhet Hur barnsäkrar jag hemmet bäst, undrar en läsare. Här är expertens svar!

Insidertipsen som stoppar tjuven!

Säkerhet Anders Adali är exkriminell och vet allt om hur inbrottstjuvar tänker. Vi i Villa bad honom ge oss lite inside-information – så att vi kan överlista...

Sotning och brandskyddskontroll – så funkar det

Säkerhet Har du koll på hur ofta din skorsten ska sotas och vad som händer om det inte görs på rätt sätt? Vi i Villa har svaren!

Dags för fönsterlås!

Säkerhet Vad ska jag tänka på om jag vill montera fönsterlås? Här är expertens svar.

Så skyddar du villan

Säkerhet Antalet anmälda villainbrott i Sverige har ökat med över 30 procent de senaste fyra åren. För att minska risken spelar det stor roll hur du själv agerar...

Säkra postlådor ska stoppa brevtjuv

Säkerhet Lås i förkromat stål, fiskskydd, speciella paketlådor. Tillverkarna utvecklar de säkra postlådorna för villaägare allt mer. Men kan de kallas säkra?

Håll tjuven borta

Säkerhet Det är under juli och december då många villor lämnas tomma som de allra flesta inbrotten sker, men det finns saker att göra för att avskräcka tjuven.

Så får du ett säkrare hem

Säkerhet Hemmet är vår lugna vrå och vår trygghet. Men hemmet är också en plats där vi utsätts för många faror. Allt från eldsvådor till fallolyckor och brännska...