Annons

Bekvämt åldrande i villan

Säkerhet

Många ägnar med åren allt mer tid i hemmet och kraven på bekvämlighet och säkerhet ökar ju äldre man blir.

Av: Pauline Josephson, viivilla.se april 2004, 13 april 2004

Genom enkla förändringar och kanske ett och annat inköp av användbara hjälpmedel blir huset både mer praktiskt och säkert att leva i - både nu och i framtiden.


Med ganska små medel kan man förenkla livet i både huset och trädgården. Foto Hans Björkman 

Är man i övre medelåldern och planerar att renovera köket kan det vara god idé att tänka på hur man kan förenkla köksarbetet när man blir äldre. Att byta ut tröga kökslådor till nya lätt rullande kullager kan göra enorm skillnad för svaga leder. Kökslådor med olika typer av inredning erbjuder numera praktisk förvaring även av porslin, kastruller och kryddor. Särskilt tyngre mattallrikar är betydligt lättare att lyfta från lådor nedanför bänkytan istället för från de höga överskåpen.

En ny praktisk uppfinning är det utdragbara skafferiet, där hyllorna följer med dörren ut när den öppnas. De ger god överblick och gör det lättare att komma åt innehållet från båda sidor. Är man rullstolsbunden ställs naturligtvis särskilda krav på köksinredningen. Hos vissa köksproducenter kan man beställa moduler med lägre skåpshöjd och skjutluckor som enkelt kan hissas upp eller ner för att öppnas.

Annons


Utdragbart byxräcke, tvättkorg och skohylla gör garderoben hanterbar. Detta garderobssystem heter PAX från IKEA.

Självavfrostande frys och automatisk spis

Ska man byta vitvaror kan det var bra att känna till att det finns frysar som nära nog klarar att avfrosta sig själva. 

En annan intressant produkt är induktionsspisen som bara är varm då det står något på den vilket kan vara tryggt att veta. Så fort kastrullen tas bort från hällen stängs värmen av och inget bränner fast. Vattenkokaren är också en bra köksmaskin, den förbrukar mindre energi än spisen och stängs av automatiskt. 

Även kaffekokare finns att köpa med timers. Separata ugnar och mikrovågsugnar bör inte installeras för lågt eller för högt då tunga och varma formar är svåra att hantera. Det finns idag särskilda handtag som man kan haka på plåtar och långpannor. För kraftlösa handleder kan också en ny engreppsblandare för diskbänken vara en god investering. 

Vill man inte byta ut sina traditionella kranvred kan man ändå få bukt med hårt åtdragna kranar med utmärkta hjälpmedel. Kranar med utdragbar duschslang är bra om man ska skölja av otympliga kärl, fylla vattenkannor eller skura ugnsplåten.

Hjälpmedel för svaga nypor

Förutom ugnsplåtshandtag och kranvred finns hundratals andra praktiska ting för hushållet att köpa i särskilda hjälpmedelsbutiker och postorderfirmor som kan vara värda att känna till. En så kallad burkpys öppnar hårt vakuumförslutna marmeladburkar, lockvred öppnar lätt alla sorters flaskor, disktraseurkramare hjälper kraftlösa nävar, griptänger finns för den som har svårt att plocka upp tappade ting från golvet och nyckelgrepp är en extratillsats för att ge ett stadigare grepp om husets tunna små nycklar.

Äldre behöver mer ljus 

Redan i 45-årsåldern börjar synskärpan bli sämre och ljusbehovet ökar. Det sägs att en 60-åring kan behöva upp till 10 gånger mer ljus än en 20-åring. Det är viktigt att man undviker en alltför stor kontrast mellan ljus och skugga och därför är det bra med många ljuskällor i rummet. En höj- och sänkbar lampa över matplatsen är praktisk om man vill ha god belysning vid måltiden och sedan kunna skjuta upp lampan då man ska resa sig från bordet. Vissa köksskåp har inbyggd belysning, men man kan också installera billiga lampor som tänds när skåpet öppnas eller som monteras som en bokhyllebelysning ovanför köksskåpen och skafferiet. 


De nya köken erbjuder praktisk förvaring. Tibrokök. 

Bekvämare läsplats

För att servera kaffe i vardagsrummet eller kanske någon gång inta kvällsmålet framför TV:n kan en rullvagn med handtag och hjul vara ovärderlig. Man slipper bära tunga brickor och att springa många gånger. 

En nersutten fåtölj är jobbig att komma ur och kan bli betydligt skönare med en extra sittdyna. En fotpall är ett bra komplement. Fåtöljer som är fällbara med hjälp av en sidospak ger ett skönt viloläge för en middagslur. Om man ständigt har många böcker, tidningar, korsord och pennor framme, kan det vara praktiskt med ett soffbord med en låda eller hylla under bordsskivan. Eller varför inte en hurts på hjul? Med en trådlös telefon kan onödigt fläng undvikas.

Läslampan bör ha ställbar skärm och belysa hela läsytan - en dagstidning kräver större ljusbild än en bok. Behöver man starkare belysning än 60 W och armaturen inte är godkänd för mer än så, kan man öka ljusstyrkan genom att byta till en 15 W energisparlampa. Den ger lika mycket ljus som en 75 W glödlampa. En lampa med inbyggt förstoringsglas kan vara skillnaden mellan ansträngande och njutbar läsning. 


Bed Boy avlastar armarna vid läsning i sängen. Uri-form designs. 

Läs- och tvätthjälp

Morgontrötthet är inte enda anledningen till att det kan vara svårt att komma ur sängen. Särskilda klossar som förhöjer sängbenen kan vara en större hjälp vid uppstigandet än vad man tror. Om man gillar att läsa i sängen kan man investera i en bokhållare som håller upp den tunga boken. Dessa s k "bed boys" finns att fästa på väggen eller som golvstativ. 

Garderober med utdragbara byxräcken, skohyllor och invändig belysning ger bättre överblick. Vissa garderobssystem har tvättkorgar på hjul, som lätt kan rullas ut till tvättstugan. 

Tvättstugan är ofta förlagd till de bakersta regionerna. Bra när man är pigg och rörlig, men att ha tillgång till sin tvättmaskin i köket eller badrummet är ofta mer praktiskt. Dessutom finns tvättmaskiner idag som exakt talar om hur dags tvätten är klar så att man inte behöver springa fram och tillbaka i onödan. För att slippa bära på blöt tvätt - och om ekonomin tillåter - kan det vara motiverat att skaffa en torktumlare.


Ett sängbord på hjul kan förgylla morgonstunden. Sängbord på hjul, Malm, från IKEA.

Vilsam dusch

Det är underbart att kunna ta sig ett varmt, mjukgörande bad, men kan man inte röra sig obehindrat kanske det inte blir av så ofta. Ett vägghandtag vid badkaret borde vara standard, liksom halkmatta. Ibland kan det dock vara enklare att byta ut karet till en duschkabin, helst utan höga trösklar. Det finns idag hopfällbara duschstolar gör duschen mer avkopplande. En tvålpump på duschväggen är ett bra alternativ till den hala tvålbiten. Täck golvet med halkskyddsmattor och ha inte handdukshängare för långt från duschen. Att gå på toaletten kan också bli krångligare med åren. En tillsats, med eller utan handtag, som förhöjer toalettstolen kan förenkla tillvaron betydligt. 

Trädgården ska avnjutas

Att lätt kunna ta sig ut i den egna trädgården är för många en stor del av vitsen av att över huvudtaget bo i hus. En extra ledstång, en ramp eller en hiss kan vara till stor hjälp. Alternativa lösningar - en ny stenlagd uteplats eller ett nytt däck - kan göra trädgården mer tillgänglig. En köksingång är ovärderlig när man kommer fullastad med matkassar från affären. En stor investering, men kanske kan det vara det värt. Och vad kan vara mer värt än att kunna gå från köket rakt ut i trädgården med en kopp kaffe en tidig sommarmorgon? För att förlänga "utesäsongen" kan man också låta installera infravärme. En annan - betydligt dyrare lösning - är att låta glasa in hela verandan.

Allmän säkerhet

Hemmet är den vanligaste olycksplatsen för äldre. Inte för att hemmet är farligare än andra platser, men det är i hemmet som äldre människor spenderar mest tid. Många av dessa olyckor orsakas av att man snubblar. 

Att balansen och synen försämras och att muskulaturen kan försvagas då man blir äldre bidrar till att det är lättare att falla. Det drabbar förstås inte alla, men det kan i vart fall vara värt att se över vilka fällor som hägrar i hemmet innan de får sin ägare att stå på öronen i onödan. Lägg ordentliga halkskydd under mattorna eller ta bort dem helt.

Fäst upp alla långa sladdar mot vägglisten eller kapsla in dem i kabelkanaler. Ta också bort trösklar om de ständigt verkar vara i vägen, tänk dock på att badrumströskeln måste få finnas kvar då denna hindrar ett eventuellt vattenläckage. En väl avrundad gummitröskel kan vara ett bra alternativ. Har man trappa i huset kan det vara bra att låta beklä den med en matta eller låta måla den med halkskyddsfärg. Tänk också på att fettstänk från spisen gör köksgolvet halt.

Trapphissar 

Börjar man få svårt att ta sig upp och ner för trapporna i huset kanske man ska överväga att sätta dubbla räcken i trappan som stöd för båda händerna eller rentav inreda ett rum i bottenvåningen till sovrum. För andra kan en stoltrapphiss till övervåningen vara en nödvändighet för att man ska kunna bo kvar i huset. En normal installation i en villatrappa kostar ca 65-70.000 kronor plus moms. För många kan denna investering bekostas av kommunen, men bara om man har fått bostadsanpassningsbidrag beviljat. Liknande hissar finns att installera för husets entré.


Med en stoltrapphiss kan många bo kvar i huset. Kalea Specialhissar.

Köpinformation

Kalea Specialhissar AB, (stoltrappshissar), 031-473162
www.kalea.se
Uri-form designs, (hjälpmedel), 08-6402955,
www.uriformdesigns.se
IKEA, 020-43 90 50
www.ikea.se
Tibrokök, 0504-436 00
www.tibrokok.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

13 april 2004 Pauline Josephson, viivilla.se april 2004
Annons
Annons
Mer om Säkerhet

Så skyddar du dig och huset mot åska

Säkerhet Vet du vad du ska göra när åskan går? Och hur du kan skydda huset och känslig elektronik? Vi ger dig bästa tipsen – och reder ut några vanliga myter om åska.

Tre brandskydd som räddar liv!

Säkerhet Rätt brandskydd kan göra all skillnad i världen om olyckan är framme. Vi i Villas Björn Christiernsson väljer ut tre viktiga inköp som kan rädda hemmet.

Dödsfarorna i hemmet

Säkerhet Hur barnsäkrar jag hemmet bäst, undrar en läsare. Här är expertens svar!

Insidertipsen som stoppar tjuven!

Säkerhet Anders Adali är exkriminell och vet allt om hur inbrottstjuvar tänker. Vi i Villa bad honom ge oss lite inside-information – så att vi kan överlista tjuven.

Sotning och brandskyddskontroll – så funkar det

Säkerhet Har du koll på hur ofta din skorsten ska sotas och vad som händer om det inte görs på rätt sätt? Vi i Villa har svaren!

Dags för fönsterlås!

Säkerhet Vad ska jag tänka på om jag vill montera fönsterlås? Här är expertens svar.

Så skyddar du villan

Säkerhet Antalet anmälda villainbrott i Sverige har ökat med över 30 procent de senaste fyra åren. För att minska risken spelar det stor roll hur du själv agerar. Tillhör du dem som basunerar ut på Facebook att du inte är hemma?

Säkra postlådor ska stoppa brevtjuv

Säkerhet Lås i förkromat stål, fiskskydd, speciella paketlådor. Tillverkarna utvecklar de säkra postlådorna för villaägare allt mer. Men kan de kallas säkra?

Så får du ett säkrare hem

Säkerhet Hemmet är vår lugna vrå och vår trygghet. Men hemmet är också en plats där vi utsätts för många faror. Allt från eldsvådor till fallolyckor och brännska...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]