Foto: Istockphoto

Dödsfarorna i hemmet

Säkerhet

Hur barnsäkrar jag hemmet bäst, undrar en läsare. Här är expertens svar!

Av: Redaktionen, 19 juni 2019

Dödsfarorna i hemmet

För två år sedan fick vi vårt första barn, nu är vårt andra på gång. Jag känner stort behov av att säkra vårt hus. Vilka är de vanligaste olyckorna som barn råkar ut för hemma? Vad kan jag göra för att minska riskerna?

Orolig mamma

Annons

 

Svar:

  • Fallolyckor är vanligast. Ha stängda barngrindar vid trappor. Lämna aldrig barn på skötbord eller i höga barnstolar. Byt ut småbarnssängen till en lägre när barn kan klättra ur den. Sätt dit fönsterspärrar, se till att inte balkongräcken är klättringsbara eller har öppningar som barn kan komma igenom. Fäst möbler och tv-apparater.
  • Vanligaste dödsorsaken bland små barn på grund av olyckor är drunkning. Lämna aldrig ett barn ensamt i eller vid vatten, småbarn kan drunkna med bara några cm vattendjup.

Farligt är också:

  • Lösa persiennsnören och sladdar på grund av stryprisk.
  • Småsaker på grund av kvävningsrisk.
  • Heta vätskor och kemikalier på grund av skållnings- och förgiftningsrisk.

Se till att allt sådant är oåtkomligt för barn.

 

Läs också: Så barnsäkrar du trädgården!

 

Anna Strandberg, utredare, Konsumentverket

19 juni 2019 Redaktionen
Annons
Annons
Mer om Säkerhet

Så skyddar du dig och huset mot åska

Säkerhet Vet du vad du ska göra när åskan går? Och hur du kan skydda huset och känslig elektronik? Vi ger dig bästa tipsen – och reder ut några vanliga myter om åska.

Tre brandskydd som räddar liv!

Säkerhet Rätt brandskydd kan göra all skillnad i världen om olyckan är framme. Vi i Villas Björn Christiernsson väljer ut tre viktiga inköp som kan rädda hemmet.

Insidertipsen som stoppar tjuven!

Säkerhet Anders Adali är exkriminell och vet allt om hur inbrottstjuvar tänker. Vi i Villa bad honom ge oss lite inside-information – så att vi kan överlista...

Sotning och brandskyddskontroll – så funkar det

Säkerhet Har du koll på hur ofta din skorsten ska sotas och vad som händer om det inte görs på rätt sätt? Vi i Villa har svaren!

Dags för fönsterlås!

Säkerhet Vad ska jag tänka på om jag vill montera fönsterlås? Här är expertens svar.

Så skyddar du villan

Säkerhet Antalet anmälda villainbrott i Sverige har ökat med över 30 procent de senaste fyra åren. För att minska risken spelar det stor roll hur du själv agerar...

Säkra postlådor ska stoppa brevtjuv

Säkerhet Lås i förkromat stål, fiskskydd, speciella paketlådor. Tillverkarna utvecklar de säkra postlådorna för villaägare allt mer. Men kan de kallas säkra?

Håll tjuven borta

Säkerhet Det är under juli och december då många villor lämnas tomma som de allra flesta inbrotten sker, men det finns saker att göra för att avskräcka tjuven.

Så får du ett säkrare hem

Säkerhet Hemmet är vår lugna vrå och vår trygghet. Men hemmet är också en plats där vi utsätts för många faror. Allt från eldsvådor till fallolyckor och brännska...