Anders Petters stuga står i ljusan låga…

Glömska, stress och slarv, okunskap och att man har alltför mycket omkring sig orsakar många bränder i juletid.


Ursprunget till visan var att Anders Petter ställt ett ljus i fönstret för att locka till köp av hembränt. Och så gick det som det gick? Många andra julvisor, som ?Nu tändas tusen juleljus”, handlar också om levande ljus, men min första tanke är varje år: Vem ska släcka dem och vilka kommer att få sina hem nerbrända?

Den som tänder är ansvarig för släckningen. Så här illa kan det se ut efter ett brandtillbud. Foto: Brandingenjör Hans Lardner, SRB.

Glömska, stress och slarv, okunskap och att man har alltför mycket omkring sig orsakar många bränder så här års. Vi är ovana att hantera öppen eld. Vår generation är ?elektrisk” och har krav på sig att hantera lika mycket simultant som i ett flygledartorn utan datorstöd.

Men vi har inga lampor som varnar och blinkar och tjuter för att se till att vi följer praktiskt säkerhetstänkande och vad vi lärt oss. Så här är i all välmening några goda råd:

Levande ljus

Ljusstöpning har orsakat många bränder. Låt småbarn passas av någon som inte är med och stöper. Arbeta koncentrerat och ostört – stäng av telefonen.

Bestäm vem eller vilka i familjen som får tända ljus – den som tänder har ansvaret för att det blir släckt.

Använd bara ljusstakar av obrännbart material som keramik, porslin eller metall

Ta bort mossa, papperssvampar och rosetter. Använd metall- eller glasmanschetter.

Forma ljusen så att de passar precis i ljushållarna. Finns det ett glapp riskerar ljuset att falla, linda då aluminiumfolie runt om. Flamestop, en krympfilm man sätter på ljusen, gör att de slocknar automatiskt innan de helt brunnit ner.

Ställ ljusstaken fritt i rummet, på en spegel eller glasskiva. Har du barn eller husdjur bör du undvika dukar med nedhängande flikar. Förvara tändstickorna inlåsta om barnen någon gång är ensamma hemma.
Koppla eller stäng ute hundar och kattor. Förutom att de kan välta ljusen kan de också orsaka bränder med snören, girlanger, pappersservetter, serpentiner och dylikt.

Värmeljus bör du sätta på en kakel- eller klinkerplatta, porslins- eller lerfat går också bra.

Ljus får inte stå i drag när de är tända. De värmestrålar cirka en meter åt alla håll, även nedåt.

Var särskilt noga under andra – tredje advent. När ljusen börjar bli kortare ökar riskerna, så utse en ljusvakt varje gång de tänds. Blanda inte stumpar, långa ljus och värmeljus – de långa kan urholkas av värmen från de kortare.

Glöm inte att släcka brinnande ljus när du lämnar rummet.

Fäst en kom-i-håglapp på ytterdörrens insida.

Flamestop släcker ljuset en cm från brännbart material. Säljs genom lokala idrottsföreningar.

Allmän brandsäkerhet

Se till att du har en jonisk och en optisk brandvarnare på varje plan i huset.

Dammsug brandvarnarna en gång om året och byt ut dem efter 8 – 10 år.

Byt batterier varje år. Ett bra knep är att fästa en remsa maskeringstejp under adventsljusstaken och skriva ett meddelande om batteribyte på den.

Det finns också 10-årsbatterier att köpa.

Kontrollera att brandvarnarna fungerar med hjälp av en rundstav (kvastskaft e d) med en platthuvad skruv i ena änden, som du trycker mot kontrollknapparna. Då slipper du kliva upp på en stege.

Ha en sjukilos pulversläckare beredd. Alternativet är en frostfritt monterad styv vattenslang, som är lång nog att nå överallt i bostaden.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar