Annons

10 knep som håller tjuven borta

Säkerhet

När familjen åkt på semester och huset är tomt kan tjuven passa på. Här får du tio bra råd för hur du undviker inbrott och hur du kan skydda dig om oturen ändå är framme.

Av: Susann Gson Engqvist, 17 maj 2004


En tomt som ser bebodd ut lockar inte till sig tjuvar så lätt. Låt grannarna använda tvättvindan, lämna lite leksaker på tomten och be någon snäll person klippa gräset.

1. Håll fönster och dörrar stängda och låsta med godkända lås

De flesta inbrott sker faktiskt mitt på dagen, och det händer att tjuven smiter in genom en olåst entrédörr när familjen är i trädgården på baksidan. Det går snabbt att länsa hallens jackor och handväskor på plånböcker, nycklar och mobiltelefoner. Tänk också på att inte lämna fönster öppna för vädring även om ni bara ska åka till stranden ett par timmar. Alla fönster som sitter lägre än ungefär fyra meter tar sig tjuven lätt in genom, och ännu högre upp om man kan klättra från till exempel förråd eller altanräcket. Godkända lås på fönster och dörrar försvårar betydligt.

Annons

2. Se till att huset övervakas och ser bebott ut

Tala om för dina närmaste grannar om du åker bort på semester och be någon av dem titta till huset då och då. Att lampor tänds och släcks ibland, persienner hissas upp vid mulet väder och att brevlådan är tömd signalerar att det finns folk hemma. Likaså är det bra om gräsmattan inte får växa alltför vilt och att det ibland vajar nytvättade kläder på torkvindan. En bil parkerad på uppfarten ger också sken av att huset är bebott, precis som lite leksaker utslängda på gräsmattan. Har ditt område Grannsamverkan så kan det var idé att ta kontakt med det lokala ombudet för att höra hur det är med inbrottsrisken i området. Samma information kan du givetvis få även från Polisen.

Se till att grannarna har ditt telefonnummer, så att de kan ringa dig om något oförutsett inträffar.

3. Förvara värdesaker säkert

Att gömma värdesaker är svårt, en rutinerad tjuv med gott om tid genomskådar ofta de mest kreativa gömställen. Använd bankfack eller be någon annan ta hand om dem när du reser bort. Men tänk på att inget hem är helt inbrottssäkert, och det är ju svårt att anklaga dem som förvarat sakerna åt dig, om de trots allt skulle bli stulna.

4. Skräm tjuven med hund

Få tjuvar vågar sig in i ett hus som vaktas av en maffig schäfer eller rottweiler. Men även en liten ettrig dvärgpudel avskräcker de flesta med oärliga avsikter, om inte annat så för att den börjar skälla. Man måste faktiskt inte ha en hund för att sätta upp en skylt med hundbild (eller varför inte en bild på en rejäl boaorm?) och texten "Här vaktar jag" på entré- och altandörren...

5. Skaffa larm eller bevakningsutrustning

Om du redan har funderat på att skaffa larm, är det en bra tid att göra slag i saken till sommaren. Det finns många olika typer av larm i olika prisklasser, men försäkra dig om att du anliter en auktoriserad och seriös larmfirma. Men glöm inte att fundera över vad du har för behov hela året. Om du till exempel även vill kunna larma bara undervåningen när familjen sover på övervåningen på natten, så finns idag bra lösningar. Numera finns också olika webbaserade övervakningskameror som kan hjälpa dig att hålla lite koll på huset från distans. Detta kräver ju givetvis att du reser någonstans där du har tillgång till Internet, och är nog mer ett komplemet till övriga säkerhetsåtgärder. När man har semester vill man ju knappast sitta inne och titta på en datorskärm, och laptopen passar ju inget vidare på sandstranden...

6. Se över den allmänna säkerheten

Denna punkt går inte riktigt in under ?tjuvsäkerhet" men innan du åker bort kan vara ett bra tillfälle att försäkra dig om att alla brandvarnare fungerar, att det inte finns några rör som riskerar att spricka, skadedjur som börjat etablerat sig eller tak som läcker. Tänk också på att saker med högt affektionsvärde, som t ex fotografier och barnens första teckningar, kan förstöras vid brand. Kanske är de egentligen viktigare att låsa in i bankfack eller ett brandsäkert skåp än aktieportföljen?

7. Märk, dokumentera och fotografera dina värdesaker

Skulle du trots allt ha oturen och drabbas av inbrott, eller brand, underlättar det betydligt om du har ditt hem dokumenterat när du ska få ersättning via försäkringen. Spara kvitton i en särskild pärm eller låda, gör listor över inventarierna och fotografera både översiktsbilder av ditt hem och enstaka, extra värdefulla föremål. Glöm inte skidutrustningen på vinden eller den nya snöslungan i förrådet. Att till exempel teknisk utrustning som datorer och kameror samt cyklar med mera är märkta gör det svårare för tjuven att sälja dem.

Märkutrustning kan du låna hos din lokala polisstation.

8. Se över hemförsäkringen

Om det var länge sedan du tecknade hemförsäkring, eller om du nyligen har investerat i saker som du är osäker på omfattas av försäkringen, är det klokt att ta kontakt med örsäkringsbolaget. Kontrollera också att du har de lås som krävs. Passa även på och fråga om det finns något du kan göra för att sänka din premie, som till exempel att skaffa godkänt larm.

9. Se till att du har numret till spärrkontot

Om ett par plånböcker med allehanda kontokort försvinner så kan man snabbt bli av med stora summor. Försäkra dig om att du vet vilka nummer du ska ringa och att du verkligen vet vilka kontokort du har, alla kanske du inte använder regelbundet. Stöldskyddsföreningen har en bra tjänst där du kan registera samtliga kontokort, och sedan spärra dem med bara ett telefonsamtal.

10. Bli tjuv själv för en dag

Försök att själv fundera över när och hur du skulle ta dig in i ditt hus, om du var en tjuv. Fundera över vilka som är husets svaga punkter, och se till att du gör något åt dem. Fundera även över vilka av dina ägodelar som kan tänkas vara begärligt stöldgods, och se till att de förvaras säkert. Det kan också vara klokt att flytta större, stöldbegärliga saker bort från fönster. Var smart, tjuven kan många knep, att gömma smycken i frysfacket är nog nästan osäkrare än att låta dem ligga kvar i smyckeskrinet...

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
17 maj 2004 Susann Gson Engqvist
Annons
Annons
Mer om Säkerhet

Så skyddar du dig och huset mot åska

Säkerhet Vet du vad du ska göra när åskan går? Och hur du kan skydda huset och känslig elektronik? Vi ger dig bästa tipsen – och reder ut några vanliga myter om åska.

Tre brandskydd som räddar liv!

Säkerhet Rätt brandskydd kan göra all skillnad i världen om olyckan är framme. Vi i Villas Björn Christiernsson väljer ut tre viktiga inköp som kan rädda hemmet.

Dödsfarorna i hemmet

Säkerhet Hur barnsäkrar jag hemmet bäst, undrar en läsare. Här är expertens svar!

Insidertipsen som stoppar tjuven!

Säkerhet Anders Adali är exkriminell och vet allt om hur inbrottstjuvar tänker. Vi i Villa bad honom ge oss lite inside-information – så att vi kan överlista tjuven.

Sotning och brandskyddskontroll – så funkar det

Säkerhet Har du koll på hur ofta din skorsten ska sotas och vad som händer om det inte görs på rätt sätt? Vi i Villa har svaren!

Dags för fönsterlås!

Säkerhet Vad ska jag tänka på om jag vill montera fönsterlås? Här är expertens svar.

Så skyddar du villan

Säkerhet Antalet anmälda villainbrott i Sverige har ökat med över 30 procent de senaste fyra åren. För att minska risken spelar det stor roll hur du själv agerar. Tillhör du dem som basunerar ut på Facebook att du inte är hemma?

Säkra postlådor ska stoppa brevtjuv

Säkerhet Lås i förkromat stål, fiskskydd, speciella paketlådor. Tillverkarna utvecklar de säkra postlådorna för villaägare allt mer. Men kan de kallas säkra?

Så får du ett säkrare hem

Säkerhet Hemmet är vår lugna vrå och vår trygghet. Men hemmet är också en plats där vi utsätts för många faror. Allt från eldsvådor till fallolyckor och brännska...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]