Annons

Så hittar du rätt markis

Bygg

En markis kan höja trivselkänslan på vilken terrass, uteplats eller balkong som helst. Med en markis  som skyddar mot solen och visst duggregn samt ramar in kan det ge ett ordentligt lyft till din uteplats.

Av: , 06 juli 2018

En markis har många användningsområden och kan se lite olika ut. När det blivit dags för den fina investering som en markis är kan det vara en god idé att göra en uträkning för exakt hur ditt användningsbehov ser ut, för att säkerställa att rätt markis hamnar hemma hos dig.

Aleksander Gavrilov på Hornbach i Göteborg är rätt person att fråga när det kommer till markiser, och ger Vi i Villas läsare de vassaste tipsen när det kommer till inköp av ny markis till villan.

– Kunder frågar ofta oss ”vad tycker du?”, men jag brukar svara att det är ju kunden själv som ska ha markisen — inte jag som säljare. Vi bistår däremot med allt, från att förklara vilka olika typer av markiser som finns, vad dessa har för användningsområden och vad du som konsument behöver tänka på rent generellt när det kommer till markiser, säger Aleksander.

Olika typer av markis

– Det finns naturligtvis en del olika typer  av markiser för olika användningsområden. Vanligast är:

-Kassett 
-Semikassett 
-Terrassmarkis

– Det är själva huset för tyget och maskineriet. Du behöver också göra valet mellan en eldriven markis eller en manuell, samt ta ställningn till vilket slags tyg, mönster och färg du vill ha, säger Aleksander.

Fundera ut syftet

– Innan du köper en markis är det viktigt att stanna upp och tänka till. Vad ska markisen fylla för syfte? Ska den skydda mot sol direkt på uteplatsen, eller vill du ha markiser som förhindrar solen att lysa in i ett rum med stora fönster? tipsar Alexander.

Mät ut och planera

På Hornbach noterar man att många gör misstaget att inte tänka ut på förhand hur man ska sätta upp sin markis, eller hur högt upp den ska sitta. Höjd är en viktig faktor — vid 1,5 meters utfall har man fått en höjdskillnad på 40 centimeter lägre än själva markisen som sitter på fasaden. Försök tänka ut så mycket som möjligt i förväg — hur ska markisen sitta på fasaden? Vilken höjd ska den sitta i? Undersök om du har tillräckligt med utrymme.

Montera

– Förmodligen det absolut viktigaste i hela kedjan. Många tänker generellt att den ska upp på fasaden bara; det finns ingen fasad som ensamt kan hålla upp en tung markis. Vad finns bakom en träfasad? Använd rätt skruv och rätt plugg  beroende på vilken fasad du har. Hur har du tänkt montera din markis? En markis väger en hel del och behöver därför stabila fästen om den ska monteras på din fasad. Undersök hur just din fasad är byggd och se ifall du behöver göra någon typ av förstärkning. Har du dessutom köpt en eldriven markis måste en behörig elektriker koppla in strömmen, menar Aleksander.

Populäraste markisen

Många kunder hos Hornbach väljer en elektrisk kassettmarkis, i den typen av markis fälls allting in i ett ”hus” av aluminium när markisen inte används. Tyget skyddas på så sätt från solblekning, smuts, fukt och väta vilket gör det till en återkommande bästsäljare. Kassettmarkisen ger ett snyggt och rent intryck, och när den är elektrisk finns det inte så mycket mer att göra än att njuta av lite välbehövlig skugga.

06 juli 2018
Annons
Annons
Mer om Bygg

Extremväder: Regn – så förebygger du skador vid översvämning!

Bygg Översvämningar blir allt vanligare i takt med klimatförändringarna. Här listar vi 10 tips på vad du kan göra för att skydda huset.

Fusket är utbrett: ”Lurad av hantverkare”

Bygg Fusket i byggbranschen är stort. Kunder lämnas med iskalla vardagsrum, sneda köksgolv och läckande badrum. – Jag är chockad över hur skrupelfria människ...

Expertens tips: "När du vet varför du vill ha ett staket blir det...

Bygg Nu börjar vi vistas mer utomhus på vår tomt. Du kanske redan har ett staket som avgränsar din tomt eller går i planer på att skaffa ett. Niklas Jansson...

Annons

Håll takmossan borta med vaxbehandling

Bygg Takexperterna Decatak förespråkar behandling istället för att lägga pengar på ett nytt tak. Med rätt behandling håller tak betydligt längre än många tror, och en vaxbehandling håller fukt och mossa borta i många år framöver.

Vacker havsutsikt från altanen.
Sponsrad

Så väljer du rätt räcke!

Bygg Börja med att fundera på vilka funktioner ditt räcke ska fylla. Ska räcket skydda mot fallrisk vid trappa, balkong, altan eller pool, eller fungera som...

Annons

Så bygger du trädäck på betongplattor

Bygg Att bygga en altan kan öppna upp för fantastiska möjligheter. Långa sommarkvällar på ett stabilt trädäck, där du kan grilla, äta, sola, slappna av och...

Experten: "Din golvbrunn kan vara felmonterad"

Bygg Golvbrunnar som sitter fel är vanligare än man kan tro – och kan leda till stora och kostsamma skador. Så här kontrollerar du om din brunn är rätt monterad.

Annons

Takexperterna tipsar — så rengör du ditt tak på rätt sätt

Bygg Decatak är ledande på marknaden inom renovering och omhändertagande av gamla tegel- och betongtak, och har verkat inom Sverige i över 12 år. De lyfter...

"Hjälp, färgen flagnar!"

Bygg Efter tre år flagnar färgen på huset i stora sjok. Vad beror det på och hur kommer vi tillrätta med problemet, undrar Vi i Villas läsare. Läs vår expert...