Annons

Vi byggde en vinterträdgård

Bygga nytt

Bygg din egen vinterträdgård för åretruntbruk med hjälp av Leif Qvist.

Av: redaktionen, 14 januari 2001

Att sitta i lövskuggan under ett träd i sommarvärme och omges av blomstrande färgprakt och dofter är något att längta efter i vintermörkret. Men när sommaren äntligen kommer är den kort och det mesta regnar bort, som det står i visan. Vi skapade själva ett sommarklimat, för hela året, genom att bygga en vinterträdgård med sommarvärme där träden grönskar och det aldrig regnar.

I 10 år har vi nu haft vår vinterträdgård och äter lunch varje dag i trädgårdsmöbeln bland träden. Utgångspunkten var en vanlig 1 1/2-plansvilla med uteplats i sydvästläge under gavelbalkongen. Hela huset förlängdes med en helglasad 50 m2 stor tillbyggnad som går ända upp i nock, 7,5 m högt.

Konstruktionsprincipen är en gjuten hel betongplatta med värmeisolering mot mark och ytskikt av kalkstenplattor. Under plattorna ligger elvärmeslingor, för att få känslan av att gå barfota på en solvarm klipphäll. Golvvärmen motverkar också kallras från glasväggarna. Vid gjutningen av betongplattan sparades ur stora runda hål där träd ska planteras och själva kunna suga fukt ur marken.

På markplattan byggdes en regelstomme av limträbalkar som är sammanhållna av tvärgående smäckra dragstag i rundjärn. Stommen vitlaserades för att ge lite träkänsla bland allt glas. Därefter kläddes hela trästommen på utsidan med specialbeställda 3-glaskassetter i storlek ca 1x2m. De monterades fast med aluminiumprofiler. Mitt på gaveln finns ett skjutdörrparti och ovanför, uppe i nock, finns två stora triangelformade fönster som kan öppnas för hand med en vev från golvnivå. De ger självdragsventilation när solen värmer upp glashuset.

Annons

Avskärmning

Hela glastaket mot söder har hissbara solskyddsgardiner för att skydda växterna och oss själva mot starkt solsken. Runt hela glashuset, upp till två meters höjd, sitter vitlaserade trälamelljalusier på insidan av glaset. Man kan annars få känslan av att sitta exponerad i ett skyltfönster, när det är mörkt ute. Träd och buskar, både ute och inne, måste planeras med tanke på insyn, både från grannar och gata.

Uppvärmning

Vi har en eldstad i vår vinterträdgård. Den är upphöjd i bänknivå på en murad sockel som vid sidan av spisen har en beredningsbänk för matlagning. Spisen har också en cirkulationsfläkt som värmer rumsluften men tar kall luft utifrån. Under spisen i mursockeln har vi vårt vedförråd, som den varma cirkulationsluften samtidigt torkar. Solen är den viktigaste värmekällan, eftersom den är gratis. Elvärmeslingorna under golvet är termostatstyrda. Vi har också infravärmerör vid stora bordet som ger en koncentrerad värme, bara vid sittplatsen.

Fukt- och värmeisoleringen mot mark under det eluppvärmda stengolvet.

Klimat

Vinterträdgården har ett medelhavsklimat. Temperaturen går ner till ca +10oC under vinterns köldknäppar. Då plockar vi fram varma tröjor och ullsockor för att spara lite på uppvärmningskostnaderna.

Vädring

En het sommardag kan temperaturen stiga till + 30oC, men hetluften stiger av sig själv och går ut i de myggnätsförsedda gavelnockfönstren. De är öppna från april till oktober.

Växter

Vår stora klätterväxt, kastanjevin, täcker hela den inbyggda gavelbalkongen och de två - tre meter höga benjaminfikusarna samt vinstocken tycker om att få in lite nattfukt. Vindruvsstocken, Frankenthal, ger ca 40 stora blåröda vindruvsklasar. Den har en enorm tillväxt, som startar redan i slutet på februari. Varje skott växer ca 15 m, och några får klättra på stommens dragstag och bilda ett grönt undertak.
Men alla övriga beskär vi direkt efter fruktsättningen för att få stora och söta vindruvor.

Övriga växter har vi planterade i stora lerkrukor. Alla växter utom vinstocken är vintergröna, de behåller alltså bladen året om.

Så här är vinterträdgården uppbyggd.

Glasmodulerna monteras med kranbil.


Här är glastillbyggnaden färdig, med entréportal av telefonstolpar.


Fönstertvätt

Glastakets kraftiga lutning på 45° gör att det spolas rent av regnet. Den enda gång på året vi tvättar utsidan är efter vårens pollenspridning. Vi spolar taket med vattenslang och från marken drar vi av det med en bred gummiraka. Den sitter på ett utdragbart skaft av aluminiumrör. Skaftet är lätt och kan dras ut till 10 m längd. Finns att inhandla hos yrkesbutiker för fönsterputsare.

Planering

Ett helt år tog vi på oss för att skissa på vinterträdgårdens utformning och detaljer. Huset ska ju också bli vackrare med en glastillbyggnad. Hur ska man t.ex kunna få in en grävmaskin på tomten, utan att förstöra häckar och träd?

Innan byggnadslovsritningarna lämnas in till kommunen ska också berörda grannar ge sitt skriftliga godkännande av bygget. När detta sedan kom igång tog det ca två månader att färdigställa grund och stomme. Därefter fick glasleverantören själv kontrollmäta stommen. Gamla hus är ju alltid lite sneda och vinda, vilket påverkar stombygget.
Det är viktigt att glasmodulerna passar perfekt. Vi fick vänta ytterligare fem månader innan glasleverantören kunde slutföra vårt bygge.

Planskiss

Den inbyggda gavelbalkongens räcke blev en spaljé för det klättrande kastanjevinet. Till vänster breder benjaminfikusens trädkrona ut sig.

Ekonomi

Kostnadsmässigt kan man generellt säga att en glastillbyggnad, som ska vara en fullvärdig och vinterbonad bostadsdel, kostar nästan lika mycket som bostaden per m2 att bygga. Uppvärmningskostnaderna är också ganska likvärdiga med bostaden per m2. Trots 3-glas är glasväggarna inte lika effektiva från värmeisoleringssynpunkt som en isolerad trävägg.
Glashuset får ha lägre temperatur på vinterhalvåret, vilket utjämnar kostnaden för uppvärmning.

Enklare inglasningar med skjutdörrväggar och enkelglas, samt utan värmeisolering mot mark, ger en förlängning åt sommarens uteplats från tidig vår till sen höst. De är billiga och relativt enkla att bygga. Växterna måste dock flyttas under de kallaste vintermånaderna, då temperaturen i den inglasade delen sjunker till minusgrader.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14 januari 2001 redaktionen
Annons
Annons
Mer om Bygga nytt

Jag & huset - Maria Montazami

Bygga nytt Maria Montazami. Aktuell med: Hollywoodfruar på TV3 säsong 4

Att längta bort. Eller till: Krönika Annika Marklund

Bygga nytt Men alltså, hur känns det egentligen? Att flytta till ett ställe som är så… litet?” Samma fråga, om och om igen. Snart har alla jag känner ställt den....

Passivhus blir byggnorm på sikt

Bygga nytt Allt fler småhusleverantörer har energieffektiva hus i sina kataloger. Det visar en färsk marknadsöversikt från Energimyndigheten och det står klart...

9 frågor om gåvor och arv

Bygga nytt Vi får många frågor som handlar om gåvor och arv. Ingrid Kindahl, ekonomiskribent och Vi i Villas ekonomiexpert hjälper till att reda ut begreppen.

Jag & huset - Peter Barlach

Bygga nytt Peter Barlach, Vi i Villas egen vardagsrumstrubadur. Aktuell med: Fifteen Love, en kritikerrosad ungdomsroman

Krönika: Vem ska besiktiga och varför

Bygga nytt Jag skulle vilja dra till med en gamla klyscha – om det tvista de lärda! Besiktiga före visning, före kontrakt. Efter köpekontrakt med besiktningsförbeh...

Jag & huset - Jonas Jonasson

Bygga nytt Jonas Jonasson, författare till succé-debutboken ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

Kan du din Rut och Rot?

Bygga nytt Hoten mot Rut och Rot är borta. Efter allianssegern i valet vet vi att både hantverksjobb och hushållsarbete i villan ger skatterabatt i åtminstone...

Ledaren: Välkommen till Vi i Villa!

Bygga nytt Jag upptäcker möjligheter med ny teknik nästan varje dag – i min mobil, på min dator, hemma vid teven.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]