Tänkvärda tips när du köper fritidshus

Många drömmer om att köpa fritidshus och så här års är det högsäsong för att göra drömmen sann. Men köp inte bara med hjärtat – det finns många fallgropar.


Fritidshus, sommarstuga, lantställe eller torp – kärt barn har många namn och behålls ofta länge i släkten. Det innebär att huset ska ha rätt förutsättningar över tid.

-När spekulanten går in på visningen går förnuftet ofta ut. Bostadsaffären är mer hjärta än hjärna. Är det kärlek vid första ögonkastet blir man lätt blind för rationella och tråkiga saker som dränering, tak och vvs, säger Alexander Norén, författare till boken Hög på hus.

Tänk på detta inför fritidshusköpet:

1. Inga närliggande sluttningar som medför att vatten rinner mot huset.

2. Källare bör ha ett trefaldigt fuktskydd: dagvattensystem som avleder vatten som träffar husets tak, dränering som hindrar markvattnet att komma i kontakt med huset samt ett fuktskydd i form av värmeisolering eller en fuktspärr.

3. Om taket har pannor, kontrollera att de ligger på plats och är hela. Pannorna ska fungera vattenavvisande, om de inte är täta ska underlagspappen ta hand om vattnet som läcker igenom.

4. Om huset har ett platt eller låglutande tak är det extra viktigt att kontrollera taktäckningen. Denna konstruktion är mycket skadebenägen.

5. I hus byggda efter 1970 och i tilläggsisolerade hus finns mycket isolering på vinden. Om det då finns otätheter i vindsbjälklaget kan ett litet tillskott av fukt från bostaden skapa stora problem.

6. Klarar huvudsäkringen av att du kör element, varmvattenberedare och spis samtidigt?

7. Kolla vattentillgång och vattenkvalitet om huset har egen brunn och avloppet om det finns en tank eller trekammarbrunn.

8. Kontrollera att fasaden är hel och se till att åtgärda sprickor på ett fackmannamässigt sätt.

9. Genom att själv gå ned i krypgrunden kan du upptäcka fuktskador. Den mest kritiska perioden är juli-september. Kontrollera om väggarna är fuktiga, känns det fuktigt, luktar det jord?

10. Tänk efter hur mycket tid du vill lägga på renoveringar och underhåll. Fritidshus kräver ofta mer tid och engagemang än man tror…

Källa: Villaägarna riksförbund

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar