Tankar om tillbyggnad

Att bygga till eller bygga om sitt hus är ett spännande projekt, som anpassar boendet till nya krav och behov. Här visar vi tre alternativ.


Att bygga till eller bygga om sitt hus är ett spännande projekt, som anpassar boendet till nya krav och behov. Fördelarna är många, man trivs kanske väldigt bra där man bor, huset är charmigt, trädgården uppvuxen och omgivningen trevlig och välbekant.

Trähus, 20-tal

De klassiska egna hemmen från 1920- och 30-talen byggdes i hundra- och kanske tusental runt de större städerna. Idag är dessa villamiljöer attraktiva områden med uppväxta trädgårdar – en dröm för unga barnfamiljer. Där blir resultatet bäst och mest harmoniskt om man bygger till på längden, som teckningen visar. Den här familjen fick bland annat ett större vardagsrum med glasad terrass, en extra takkupa och en trevligare entré.

Funkis, 30-tal

På 1930-talet började man bygga villor i en ny extrem stil. Typiskt för funktionalismen var platta tak, enkla former och fönster utan spröjsar. En hustyp som uppskattas av de flesta arkitekter, just för sin enkelhet. Den är därför lätt att bygga till, vilket framgår av teckningen. Tillbyggnaden är i ett plan och har glasade fasader i stil med det ursprungliga glaspartiet.

Folkvilla, 60-tal

En vanlig folkvilla från 1960-talet, utan några speciella särdrag. Detta resultat av byggbranschens kraftiga rationalisering byggdes ofta i större grupper på slättmark och på många platser i vårt land. Ett profillöst hus, men med bra kvalitéer, som är lätt att bygga till.

Förslaget visar en tillbyggnad i vinkel. Den har mycket rymd och ger huset både en helt ny profil och ett stort härligt vardagsrum. Att fasadteglet fortsätter på tillbyggnaden är bra för helheten.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar