Annons
Får de passa din villa?
Får de passa din villa? Foto: Alliansen och Fotoaktuten

Om villan får rösta!

Bygga nytt

Allians eller rödgrönt? Hur ska vi rösta i höst om vi låter villan få avgöra? Vi frågade Villapanelen. Här är vår unika undersökning.

Av: Anders Andersson, chefredaktör Driva Eget, ViV nr 7/2010, 05 juli 2010
Vad jag ska rösta på avslöjar jag inte – vi har ju valhemlighet. Men om vi krasst utgår ifrån vad som är ekonomiskt bäst för din villa är det detta som gäller:
 • Om du har ett taxeringsvärde som ligger en bit över 4,5 miljoner så är Alliansen bäst för dig, eftersom de rödgröna ger dig extra fastighetsskatt och kanske också förmögenhetsskatt.
 • Om du varje år vill utnyttja Rot- och Rutavdrag talar det också för en röst på något Alliansparti, eftersom de röd-gröna vill avskaffa dessa avdrag.
 • Om du däremot har stora uppskov efter gamla reavinster är de röd-gröna bäst för dig, eftersom de vill avskaffa den så hårt kritiserade uppskovsskatten, som nu måste betalas varje år.

Men när vi står där vid valurnorna i september handlar det förstås om mycket annat än villan – förtroendet för politikerna till exempel. För mig som egenföretagare handlar det också om vilket parti som är bäst för småföretagarna. Men det är en helt annan historia.

När Vi i Villa gjorde en undersökning bland 7 022 villaägare var det dock varken fastighetsskatten eller Rotavdraget som var den viktigaste valfrågan. Sex villaägare av tio tycker i stället att det allra viktigaste är att räntan hålls nere. Fast för villaägarna i Stockholm är det fastighetsskatten som oroar mest. Två villaägare av tre där tycker att den viktigaste frågan inför höstens val är hotet från de rödgröna att införa 1 procent i extra fastighetsskatt på den del av taxeringsvärdet som ligger över 4,5 miljoner.

Förklaringen till detta är att 75 procent av alla villor med så höga taxeringsvärden ligger i Stor-Stockholm. Utanför Stockholm är få villaägare nu berörda av förslaget. Men undersökningen visar att 40 procent av dessa tror att de på sikt kommer att beröras.

Trots att villaägarna med rätta tycker att räntan är det avgörande för ekonomin ser ändå villaskatterna ut att bli den viktigaste valfrågan. Räntan påverkas dessutom knappast av valutgången. Striden kring villaskatterna är däremot redan i full gång:

– Med vårt förslag är det fler som får sänkt villaskatt än som får höjd, skrev Mona Sahlin och fyra partikamrater i en debattartikel i DN-Debatt i slutet av maj.

Annons

Samma dag kom Villaägarnas riksförbund med en annan undersökning som sa att det var flest som fick höjning och att 55 procent av dessa hade en månadsinkomst på under 40 000 kronor.

Vad som är sant beror på hur man räknar och hur de olika delarna av den rödgröna villapolitiken slår. Som du kan se här intill handlar de rödgrönas villaskatter inte bara om en extra skatteprocent utan även om andra förändringar.

Den stora stridsfrågan ser ut att bli om taxeringsvärdena ska räknas in i den förmögenhetsskatt som de rödgröna vill införa. De rödgröna vill snarast möjligt avskaffa Rutavdraget för hushållsnära tjänster, men vill vänta med att avskaffa Rotavdraget för hantverkstjänster. Vi i Villas undersökning visar att det också är Rotavdraget som är det mest populära. 46 procent av villaägarna vill använda sig av Rotavdraget nästa år.

Förmodligen kommer Rotavdraget att finnas kvar länge även om det blir en rödgrön valseger. Det ser nämligen ut som om fler och fler politiker i detta block har börjat inse att både Rotavdrag och jobbskatteavdrag är bra för landet, trots att det är borgerliga påfund.

Frågan är då vem som skulle vinna valet om villaägarna ensamma skulle få bestämma. Om man tittar på vilken av partiledarna som villaägarna mest litar på så är saken klar. I undersökningen formulerades det på detta sätt:

Vilken politiker skulle du helst vilja ha till att passa ditt hus när du är bortrest på semester?

 • Fredrik Reinfeldt var männens svar, och han fick 18,7 procent av panelens röster.
 • Maria Wetterstrand var kvinnornas favorit med 17,1 procent av totalrösterna.
 • Endast 3,5 procent av de tillfrågade ville ha Mona Sahlin som semestervakt.

Den vi tror vi mest kan lita på när det gäller att se till huset är nog också den vi mest litar på när det gäller att se till hela vårt land.


Eller de?

De rödgröna vill:

 • Den del av taxeringsvärdet som överstiger 4,5 miljoner får 1 procent i extra villaskatt, utöver den kommunala fastighetsavgiften som blir kvar enligt dagens regler.
 • Regeln om att ingen ska betala mer än 4 procent av sin inkomst i skatt utvidgas till att gälla alla, inte enbart pensionärer.
 • Reavinstskatten höjs från 22 till 23 procent.
 • Uppskovsskatten och begränsningen för uppskov tas bort successivt.
 • Rutavdraget tas bort direkt och Rotavdraget tas bort på sikt, men samtidigt kan det bli extra Rotavdag för energieffektivisering.

 

Alliansen vill:

 • Inte göra några större ändringar i villapolitiken.
 • Systemet med fastighetstaxering tas bort eller görs om.
 • Rotavdrag och Rutavdrag kan utvidgas till att också gälla IT-tjänster.

 

Planerar du använda Rut- och Rotavdrag nästa år, om de blir kvar?

Ja, endast Rotavdrag 46,0 %

Nej, varken Rutavdrag eller Rotavdrag 33,0 %

Ja, både Rutavdrag och Rotavdrag 18,6 %

Ja, endast Rutavdrag 2,5 %

 

Om det blir regeringsskifte efter höstens val och de ”rödgröna” bildar regering – tror du att huspriserna -kommer påverkas?

Nej, ett regeringsskifte har ingen effekt på huspriserna 42,3 %

Ja, jag tror att det bidrar till att priserna faller 24,2 %

Ja, jag tror att det bidrar till att priserna stiger 8,9 %

Vet inte 4,6 %

 

Vilka villaägarfrågor tycker du är viktigast i kommande val?

 1. Att räntan hålls nere 59,0 %
 2. Att fastighetsskatten inte ska införas igen 43,6 %
 3. Att Rotavdraget ska behållas 40,9
 4. Att det blir billigare att byta till miljövänlig energi i villan27,2 %
 5. Att Rutavdraget ska behållas 6,0 %
 6. Att det blir lättare att få bygglov 4,0 %
 7. Att fastighetsskatten återinförs 3,9 %
 8. Att det satsas på ökad säkerhet i mitt kvarter 3,4%
 9. Att Rutavdraget ska tas bort 2,2 %
 10. Att Rotavdraget ska tas bort 0,3 %

05 juli 2010 Anders Andersson, chefredaktör Driva Eget, ViV nr 7/2010
Annons
Annons
Mer om Bygga nytt

Jag & huset - Maria Montazami

Bygga nytt Maria Montazami. Aktuell med: Hollywoodfruar på TV3 säsong 4

Att längta bort. Eller till: Krönika Annika Marklund

Bygga nytt Men alltså, hur känns det egentligen? Att flytta till ett ställe som är så… litet?” Samma fråga, om och om igen. Snart har alla jag känner ställt den....

Passivhus blir byggnorm på sikt

Bygga nytt Allt fler småhusleverantörer har energieffektiva hus i sina kataloger. Det visar en färsk marknadsöversikt från Energimyndigheten och det står klart...

9 frågor om gåvor och arv

Bygga nytt Vi får många frågor som handlar om gåvor och arv. Ingrid Kindahl, ekonomiskribent och Vi i Villas ekonomiexpert hjälper till att reda ut begreppen.

Jag & huset - Peter Barlach

Bygga nytt Peter Barlach, Vi i Villas egen vardagsrumstrubadur. Aktuell med: Fifteen Love, en kritikerrosad ungdomsroman

Krönika: Vem ska besiktiga och varför

Bygga nytt Jag skulle vilja dra till med en gamla klyscha – om det tvista de lärda! Besiktiga före visning, före kontrakt. Efter köpekontrakt med besiktningsförbeh...

Jag & huset - Jonas Jonasson

Bygga nytt Jonas Jonasson, författare till succé-debutboken ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

Kan du din Rut och Rot?

Bygga nytt Hoten mot Rut och Rot är borta. Efter allianssegern i valet vet vi att både hantverksjobb och hushållsarbete i villan ger skatterabatt i åtminstone...

Ledaren: Välkommen till Vi i Villa!

Bygga nytt Jag upptäcker möjligheter med ny teknik nästan varje dag – i min mobil, på min dator, hemma vid teven.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]