Liten villa med sjöutsikt

Bygga nytt

Här låg förr ett äldre fiskarhus i dåligt skick, använt som älskat sommarnöje under många år, inom lagom pendlingsavstånd från storstaden. Ägaren önskade bygga ett nytt hus på denna underbara plats, ett praktiskt permanent hus i anknytning till tomten med den vackra sjöutsikten.

Av: Hans Mårtensson, 13 oktober 2005

Tomtens läge är fantastiskt, längst in i en liten vik, med vattenglitter och granitklippor. På traditionellt bohuslänskt vis är hustaket lagt med enkupigt rött tegel och gavelspetsarna har dubbelfönster. Karaktäristiskt för huset är de tre små takkuporna som vetter ut mot den oändliga havsutsikten. För att minimera underhåll i det utsatta västerläget är dessa kupor helt inklädda med omålad reinzinkplåt. Den mellersta takkupan har en högsmal fönsterspalt, som bryter takfoten. Huset är modernt, men passar ändå bra i den lokala byggnadstraditonen.

Byggnadsnämnden gav rivningstillstånd och strikta besked an-gående storlek och form på det nya huset, ett och ett halvt plan med basyta om maximalt 75 kvm. Tomten ingår i ett äldre samhälle i södra Bohuslän, med en brokig blandning av nya och halvgamla grannhus. Tanken fanns att välja ett typhus, med en utformning som kunde passa lokalt. Olika planlösningar studerades och jämfördes, och slutligen föll valet på en variant som var genomförbar på liten yta.

Men Marie-Louise var ändå inte riktigt nöjd. Hon kontaktade därför en lokal arkitekt, Stefan Pryde, och tillsammans resonerade de sig fram till husets slutliga plan och utformning. Naturligtvis handlade det om att ta hand om havsutsikten men även om flera andra önskemål. Bottenvåningens planlösning skulle vara öppen och ljus och köket skulle ha skafferi. En effektiv öppen spis med glasluckor skulle också ingå liksom en bastu och en stor entré med bred och välkomnande pardörr. Högt på önskelistan fanns även en skön altan mot sydsidan.

Marie-Louise är nöjd med valet av både arkitekt och byggmästare. De genomförde arbetet på generalentreprenad och ansvarade även för alla underentreprenader – grundläggning, anslutning av vatten och avlopp, elinstallation, djupborrning av brunn och installation av luftvärmeväxlare.

Annons


Utanför öppnar sig havet och den karga skärgården. I lä bakom vildrosor och gröna snår finns resterna av en gammal trädgård med små odlingsland i etager. Marie-Louise berättar om sina planer för att återställa den lilla trädgården. Utsikten är alltid lika vacker och omväxlande, oavsett om det är solglittrande sommarhav med segelbåtar i rännan utanför, gråregniga höststormar med saltkristaller på fönsterrutorna eller vinterhav med vitpudrade öar och berg

Villa med oljad träfasad.
I sin enkelhet är huset vackert och tidlöst med grå oljelaserade träfasader, vita snickerier och plåtdetaljer av omålad zinkplåt. Välisolerad stomme och argonfyllda isolerglasfönster ger låg uppvärmningskostnad. Kökets burspråk är en trevlig byggnadsdetalj. Trots att fönsterytorna inte känns stora, har detta hus en mycket ljus och trevlig interiör. Marken skall fyllas ut med matjord, här är bygget nyss avslutat.

Ritning.

Husets mått är 7,5 x 10 meter. Ytterdörren leder rakt in mot vardagsrum och kök i en öppen och ljus planlösning. Entrén är öppen uppåt. Här finns en toalett och en smal vinkeltrappa som leder till övervåningens tre små rum – sovrum, teverum, gästrum med arbetsplats samt ett badrum med tvättmaskin och minibastu. I stället för garderober på övervåningen finns en rymlig klädkammare i anslutning mot snedtaket.

Utsikt från matbord.
Vid kökets matbord
är det höga fönstret fast monterat, medan det mindre är öppningsbart. Tak och väggar är av vitlaserade spontade brädor, som måste vara riktigt torra när de spikas upp. Utsikten finns där hela tiden och blicken söker sig gärna ut mot havshorisonten.

13 oktober 2005 Hans Mårtensson
Annons
Annons
Mer om Bygga nytt

Jag & huset - Maria Montazami

Bygga nytt Maria Montazami. Aktuell med: Hollywoodfruar på TV3 säsong 4

Att längta bort. Eller till: Krönika Annika Marklund

Bygga nytt Men alltså, hur känns det egentligen? Att flytta till ett ställe som är så… litet?” Samma fråga, om och om igen. Snart har alla jag känner ställt den....

Passivhus blir byggnorm på sikt

Bygga nytt Allt fler småhusleverantörer har energieffektiva hus i sina kataloger. Det visar en färsk marknadsöversikt från Energimyndigheten och det står klart...

9 frågor om gåvor och arv

Bygga nytt Vi får många frågor som handlar om gåvor och arv. Ingrid Kindahl, ekonomiskribent och Vi i Villas ekonomiexpert hjälper till att reda ut begreppen.

Jag & huset - Peter Barlach

Bygga nytt Peter Barlach, Vi i Villas egen vardagsrumstrubadur. Aktuell med: Fifteen Love, en kritikerrosad ungdomsroman

Krönika: Vem ska besiktiga och varför

Bygga nytt Jag skulle vilja dra till med en gamla klyscha – om det tvista de lärda! Besiktiga före visning, före kontrakt. Efter köpekontrakt med besiktningsförbeh...

Jag & huset - Jonas Jonasson

Bygga nytt Jonas Jonasson, författare till succé-debutboken ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

Kan du din Rut och Rot?

Bygga nytt Hoten mot Rut och Rot är borta. Efter allianssegern i valet vet vi att både hantverksjobb och hushållsarbete i villan ger skatterabatt i åtminstone...

Ledaren: Välkommen till Vi i Villa!

Bygga nytt Jag upptäcker möjligheter med ny teknik nästan varje dag – i min mobil, på min dator, hemma vid teven.