Krönika: Snöchock i sommar?

Blir det reparation av vinterskador i stället för roliga sommarprojekt i år? Tyvärr täcker villaförsäkringen få av snöns skador.

tak


Ställ frågor om villaekonomi.

När du tecknar en villaförsäkring tror du naturligtvis att den ska täcka alla typer av skador, även efter den senaste vinterns snörekord. Men i villkorstexten har försäkringsbolagen skrivit sig fria från många situationer.

– Vi får många frågor om vad som gäller efter alla de skador som kom både när snön föll och när den smälte. Men det tar tid innan försäkringsbolagen är klara med alla bedömningar, så vi räknar med ännu fler frågor, säger Gunnar Olsson, chef för Konsumenternas försäkringsbyrå. Med hjälp av honom reder vi här ut vad som gäller för olika typer av snöskador.

Detta ger ingen ersättning:

  • Tak på garage eller uthus som förstörs av tung snö. Endast sådana skador på huvudbyggnaden ersätts.
  • Fukt som tränger in genom väggar efter snösmältningen. Försäkringsbolagen anser att sådana skador beror på dålig dränering eller väggisolering.
  • Vattenskador på tomten när exempelvis snön förstört planteringar.

Försäkringsbolagen skulle kunna utmärka sig genom att ha bättre villkor för att täcka den här typen av skador. Men inget bolag har brytt sig om att göra det.

Snösmältning som orsak till skadan betyder också att villaägaren måste betala mer än självrisken trots att själva skadan täcks av villaförsäkringen. Det har gjorts ett undantag i samband med snösmältningen – för vattenskador i källare eller andra översvämningsskador måste villaägaren betala mer än självrisken, och det kan varierar mellan 1 500 kronor (Swedbank) till 10 procent av skadan, dock minst 10 000 kronor (Dina Försäkringar).

Försäkringsbolaget kan dessutom vägra att betala om kunden inte har varit tillräckligt aktsam. Det finns det en gummiparagraf som gör att försäkringsbolagen kan komma ifrån ansvar även för andra skador. Frågan är då om den paragrafen kan användas om taket skadats efter det att det kommit extremt mycket snö och villaägaren inte skottat taket?

– Den paragrafen används sällan, och jag tror inte den skulle tas fram i ett sådant fall. Men säker kan man inte vara, säger Gunnar Olsson.

6 råd som hjälper dig att välja rätt försäkring:

1. Jämför villkoren innan du jämför priserna. Gå igenom vad du behöver för skydd och se efter vilket försäkringsbolag som har den produkt som bäst passar dig.

2. Välj rätt självrisk. Har du svag ekonomi så välj låg självrisk, har du bättre ekonomi så kan du också ha råd att ta en lite billigare försäkring som har en högre självrisk.

3. Skadeprövningen. Det skiljer mycket mellan olika skadereglerares bedömningar. Det kan vara värt att betala lite extra om du känner till skaderegleraren och om försäkringsbolaget har en representant där du bor.

4. Jämför priset mellan bolag med samma villkor och se vilket som har den mest prisvärda försäkringen. Det kan du exempelvis göra här: www.compricer.se/forsakring/villa. Den försäkring som är mest prisvärd för en villatyp kan vara dyrast för en annan.

5. Spela ut bolagen mot varandra. Kolla ungefär vartannat år om det bolag du har verkligen är bäst och billigast. Om de andra kan ge lägre pris, så gå tillbaka till ditt nuvarande och kräv att få samma pris eller lägre. Det brukar gå bra att på det sättet hota med att byta bolag.

6. Flera hos samma. Ofta får du rabatt om du har flera försäkringar i samma bolag. Se efter om du tjänar på det eller om det är bättre att plocka det mest prisvärda för varje försäkringstyp?

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar