Annons

Krönika: Så fungerar rot-avdraget

Bygga nytt

Den 8 december förra året kom regeringen med besked om att vi skulle få tillbaka hälften av arbetskostnaden för hantverksarbete på villan. Det lät enkelt och bra. Först nu har det kommit detaljer som gör detta rot-avdrag mycket krångligt.

Du tror kanske att allt arbete för villan eller fritidshuset ger rot-avdrag. Så är det inte. Titta i listan nedan så ser du att det är mycket som inte ger något rot-avdrag.

Bygger du till så måste bygget hänga ihop med villan. Om du bygger en carport ger arbetet rot-avdrag om carporten byggs ihop med huset, men inte om den är fristående. Att bygga en ny friggebod ger inget rot-avdrag, men bygger du om en friggebod som du redan har blir det rot-avdrag för arbetet.

Trädgårdsarbete ger inget rot-avdrag, fast om du anlitar någon för att klippa häcken kan du få avdrag för hushållsnära tjänster, som nu har samma regler som rot-avdraget. Byråkratin och krånglet blir ännu värre om det gäller en bostadsrätt, eftersom själva föreningen inte får rot-avdrag. Om fönstrena i ett sådant hus ska målas blir det rot-avdrag endast för målningen på insidan, men inte för utsidan.

Annons

För att överhuvudtaget få rot-avdrag måste dessa krav vara uppfyllda:

- Rot-avdrag ges endast till arbetskostnad, inte material, kostnad för maskiner eller resor.
- Du måste vara delägare i villan, fritidshuset eller bostadsrätten, men det spelar ingen roll hur stor del du äger.
- Rot-avdraget gäller per person och inte per bostad. Det blir rot-avdrag och avdrag för hushållsnära tjänster på högst 50 000 kronor sammanlagt per år och person (perioden från 8 till 31 december 2008 räknas in i år 2009).
- Den du anlitar måste ha F-skattsedel, - något du i övrigt alltid bör kontrollera.

För arbete som utförs innan 1 juli i år måste du själv i efterhand ansöka om skattereduktion på en särskild blankett. Rot-avdraget dras sedan av från skatten i den deklaration som du gör nästa år.

För arbete som utförs efter 1 juli i år får du kostnadsminskningen av hantverkaren direkt när du betalar fakturan.

Hantverkaren får sedan ansöka hos Skatteverket om att få den skattesubvention som du fått. Rot-avdraget finns med så småningom i din deklaration, men pengarna har du ju redan fått ut via fakturan. I samband med denna förändring den 1 juli ändras reglerna så att rot-avdrag inte ges under de första fem åren efter det att ett småhus byggts.

Så räknar man

Du och din make har renoverat villans kök och badrum för totalt 180 000 kronor, och betalat hälften vardera. 80 000 kronor är arbetskostnad. Rot-avdrag: 40 000 kronor.
Samma år har ni målat om ert gemensamma fritidshus för 80 000 kronor, som du ensam betalat. 60 000 kronor är arbetskostnad. Rot-avdrag: 30 000 kronor.

Du är berättigad till maximalt rot-avdrag, 50 000 kronor (20 000 kronor + 30 000 kronor), medan din make får 20 000 kronor. Här kan du se de vanligast jobben som ger eller inte ger rot-avdrag. Hela listan hittar du på www.skatteverket.se

Detta ger rot-avdrag för arbetskostnaden

 • Altanbygge, om altanen är sammanbyggd med huset.
 • Badrumsrenovering.
 • Brunnsborrning för bergvärme eller vatten.
 • Dräneringsarbete.
 • Fritidshus. Samma regler som för permanentvilla.
 • Köksrenovering.
 • Markiser och persienner.
 • Målningsarbete.
 • Nedgrävning av jordvärme, vatten, bredbandsledning eller fjärrvärmeledning på tomten.
 • Radonsanering.
 • Servicearbete på maskiner och inventarier.
 • Sotning, dock ej vid obligatorisk sotning och vid funktionskontroll.
 • Utlandsbostad. Samma regler för bostäder inom EU och EES-området som i Sverige.
 • Värmepanna. Installation och byte, men inte service.
 •  

  Detta ger INTE rot-avdrag

 • Arkitektarbete.
 • Balkong för bostadsrätt.
 • Friggebod, men rot-avdrag om en befintlig byggs om.
 • Försäkringsarbete, när försäkringsbolaget betalat.
 • Garage och carport, om de är fristående, men rot-avdrag om den byggs ihop med huset.
 • Installation av exempelvis tvättmaskin, larm och parabolantenn
 • Komplementbyggnad, men rot-avdrag om en befintlig byggs om.
 • Poolarbete med utomhuspol, men rot-avdrag om poolen ligger inomhus.
 • Skadedjurssanering.
 • Trädgårdsarbete. Att anlägga gräsmatta, trädgårdsgångar och murar.
 • Växthus.
 •  

  Av Anders Andersson, chefredaktör Driva Eget, ViV nr 5/2009

  Tillägg till artikeln:

  Många läsare har hört av sig efter artikeln om Rotavdrag på sidan 42 i nr 5/09 av Vi i Villa. Reglerna om vad som ger och inte ger rotavdrag är mycket svårtolkade, också för Skatteverkets personal och artikeln kunde bara ge en kort sammanfattning.

  Klicka på länken nedan för att komma till Skatteverkets fullständiga lista över tjänster man kan få rotavdrag för:

  Exempel på tjänster som ger rätt/inte ger rätt till ROT-avdrag

  När artikeln skrevs ansåg Skatteverket att arbetet med att sätta upp markis inte ger rotavdrag. Men Skatteverket har nu ändrat sig och godtar rotavdrag för att sätta upp markiser.

  -Det är inte lätt att tolka lagen på rätt sätt och vi försöker hela tiden göra så stora förenklingar som lagtexten medger. Servicearbete ska inte ge rotavdrag, men ofta när gränsen mellan installation och service är svår att dra ser vi det från den positiva sidan och godtar rotavdrag, säger Pia Blank Thörnros, rättslig expert på Skatteverket.

  Av Anders Andersson, den 18 maj 2009

  30 april 2009
  Annons
  Annons
  Mer om Bygga nytt

  Jag & huset - Maria Montazami

  Bygga nytt Maria Montazami. Aktuell med: Hollywoodfruar på TV3 säsong 4

  Att längta bort. Eller till: Krönika Annika Marklund

  Bygga nytt Men alltså, hur känns det egentligen? Att flytta till ett ställe som är så… litet?” Samma fråga, om och om igen. Snart har alla jag känner ställt den....

  Passivhus blir byggnorm på sikt

  Bygga nytt Allt fler småhusleverantörer har energieffektiva hus i sina kataloger. Det visar en färsk marknadsöversikt från Energimyndigheten och det står klart...

  9 frågor om gåvor och arv

  Bygga nytt Vi får många frågor som handlar om gåvor och arv. Ingrid Kindahl, ekonomiskribent och Vi i Villas ekonomiexpert hjälper till att reda ut begreppen.

  Jag & huset - Peter Barlach

  Bygga nytt Peter Barlach, Vi i Villas egen vardagsrumstrubadur. Aktuell med: Fifteen Love, en kritikerrosad ungdomsroman

  Krönika: Vem ska besiktiga och varför

  Bygga nytt Jag skulle vilja dra till med en gamla klyscha – om det tvista de lärda! Besiktiga före visning, före kontrakt. Efter köpekontrakt med besiktningsförbeh...

  Jag & huset - Jonas Jonasson

  Bygga nytt Jonas Jonasson, författare till succé-debutboken ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

  Kan du din Rut och Rot?

  Bygga nytt Hoten mot Rut och Rot är borta. Efter allianssegern i valet vet vi att både hantverksjobb och hushållsarbete i villan ger skatterabatt i åtminstone...

  Ledaren: Välkommen till Vi i Villa!

  Bygga nytt Jag upptäcker möjligheter med ny teknik nästan varje dag – i min mobil, på min dator, hemma vid teven.

  Vi i Villas policy
  Avbryt

  Användarvillkor för Viivilla.se

  Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

  Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

  Användarvillkor

  1. Allmän information

  1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

  1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

  1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

   

  2.   Personuppgiftshantering

  2.1.  Ditt medgivande
  Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

  2.2.  Marknadsföring
  När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

  2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
  Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

  2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
  Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

  2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
  Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

  2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
  Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

  2.7.  Koncerngemensamt kundregister
  Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


  3. Medlemskap hos Vi i Villa

  3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
  Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

  3.2.  Pris
  Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

  3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
  Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
  Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

  3.4.  Etikett
  Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
  Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
  Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

  3.5.  Upprätta en profil
  Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

  3.6.  Innehåll
  Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

  När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

  Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

  3.7.  Din profil
  Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

  Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

  Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

  Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

  Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

  3.8.  Uppladdning av och länkar till material
  Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

  Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

  Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

  Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

  Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

  Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

  3.9.    Åsikter
  Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

  3.10. E-post- och mobil-aviseringar
  När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

  3.11. Personuppgiftsbehandling
  När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

  Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

  Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

  Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


  4.   
  Tävlingar

  4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
  För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

  Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

  4.2.   Åldersgräns
  Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

  4.3.  Priser

  4.4.  Ansvar för drift
  Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

  4.5.   Marknadsföring
  Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

  4.6.   Jury
  Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

  4.7.  Stötande innehåll
  Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


  Kontakt

  Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

  Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]