Köpa och sälja hus!

Att köpa eller sälja hus är ett av de största ekonomiska beslut du kan ta. Det är många saker att tänka på. Men lugn, det finns råd att få!


Titti Öhrn är kundombudsman hos Mäklarsamfundet. Hon får många frågor från hugade husspekulanter. Frågor som handlar om att köpa hus men också om vad man ska tänka på när man säljer sitt hus. Under ett föredrag på Hem & Villa delade hon med sig av goda råd till en intresserad lyssnarskara.

– När du ska sälja ditt hus ska du börja med att välja rätt mäklare. Hur gör du då det? Du måste känna dig för. Träffa flera innan du bestämmer dig, sa Titti Öhrn.

Rätt mäklare för en person kan vara fel för en annan. Titta på de tjänster de erbjuder och jämför. För att kunna jämföra de olika mäklarna rättvist är det viktigt att du lämnar samma dokumentation till dem. Informationen som du lämnar blir mäklarens bakgrund till objektbeskrivningen. Lämna all dokumentation som kan ha betydelse för en ny ägarna, det kan var bygglovshandlingar och taxeringsvärden etc.

– Fråga också hur marknadsföringen av ditt hus kommer att ske. Hur kommer annonsen att se ut i lokaltidningen? Hur kommer det att se ut på webben? Vad händer om det inte blir sålt på första försöket? Hur många gånger sker annonsering?

Visningen är sanningens ögonblick

När du valt mäklare och annonserat är det dags för visningen. Det är kanske den viktigaste delen i säljprocessen. Ofta kan mäklaren hjälpa till inför visningen.

– Mäklaren har en massa erfarenhet. Utnyttja den. Visningen är sanningens ögonblick så lägg ner lite tid inför den, sa Titti Öhrn.

Ta reda på vad som händer och gäller vid budgivning. Hur agerar din mäklare? Det är också bra att diskutera kontraktsfrågor tidigt. Hur lång tid tar det mellan visning och kontraktsskrivning?

Såld! Packa, städa, flytta…

När affären är i hamn och huset sålt är det dags för den fysiska flytten. Tittis råd är att anlita samarbetspartner för städ och flytt. Gör på samma sätt som när du väljer mäklare, ta in flera offerter och jämför dem.

– Deklarationen är säljprocessens slutända. Även den kan de flesta mäklare hjälpa till med. Försäkra dig om att din mäklare tillhandahåller den tjänsten om det är så att du är intresserad av den.

Ta reda på om mäklaren kan erbjuda en försäkring för ansvaret för dolda fel. Det kan vara bra att ta en sådan försäkring. Många frågor som kommer till Titti är från besvikna köpare som upptäcker att kyl och frysen inte fungerar när de flyttar in.

– Om kylen och frysen går sönder mellan köpedag och tillträdelsedag beror det oftast på normalt slitage och ålder. Säljaren har då inget ansvar att ersätta vitvarorna utan risken har gått över på köparen.

Som säljare är du numer skyldig att upprätta en energideklaration. Det ingår inte i mäklarens uppdrag men oftast kan hon eller han hjälpa dig att komma i kontakt med rätt personer.

Att köpa hus

Har du sålt ditt hus kanske du har köpt ett nytt. Eller så kanske du har köpt ditt livs första hus. Oavsett så är ett husköp en stor ekonomisk investering som kräver tid och planering.

– Börja med att kontakta din bank. Gå igenom din ekonomi så du vet vad du har att röra dig med. Skaffa ett lånelöfte, sa Titti Öhrn,

Gå på många visningar, promenera i området, bilda dig en prisuppfattning för området. Det finns mycket information på webben, börja med att söka där.

– Gå igenom objektsbeskrivningen, ställ frågor till mäklaren. Skriv gärna upp dina frågor så du kan pricka av att du har fått svar på det du undrar.

Besiktiga innan du köper

Vid fastighetsköp är det vanligt att göra en överlåtelsebesiktning. Ta reda på vad som ingår iden? Finns det tjänster att köpa till?

– Det absolut bästa är såklart att göra överlåtelsebesiktningen innan köpet går igenom men jag vet att många inte ser att de har den tiden. Tingsrätterna svämmar över av ärenden med tolkningsproblem mellan köpare och säljare av besiktningsklausuler.

Till sist är det säljaren som bestämmer till vem han vill sälja och till vilket pris. Det kan alltså dyka upp jokrar efter det att du har vunnit budgivningen. Affären är inte klar förrän bläcket har torkat på pappret från båda parter.

– Vid ett husköp tillkommer kostnader för lagfart och inteckning. Det är kostnader utanför huspriset.

Mer information!

Mäklarsamfundet har sammanställt en guide som besvarar de vanligaste frågorna som de får gällande försäljning och köp av bostäder.

Gå till Mäklarsamfundets guide här!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar