Hur blir man Sveriges bästa grannar?

För årets bästa grannar är ledorden medmänsklighet och tolerans.


Det är glada och mycket stolta vinnare som tar emot Vi i Villa. Michael Klingstedt nominerade familjen Englund/Boman till tävlingen och han tycker att hela radhuslängan där de bor är helt fantastisk. Men familjen Englund/Boman, mamma Sofie, pappa Fredrik med barnen Lucas, Alice och Julia, sticker ut lite extra. Vad är det som gör familjen så speciella?

– Vi försöker vara goda medmänniskor helt enkelt, säger Fredrik.

Sofie håller med om att just deras länga i radhusområdet, bestående av sex familjer, nog har en ovanligt god gemenskap.

– Vi är faktiskt som en enda stor familj, säger hon. Alla är barnfamiljer, men vi har olika bakgrund och intressen. Trots det stämmer ”kemin” jättebra, alla hjälps åt och stöttar varandra, både i med- och motgång, säger Sofie.

Sofie älskar att anordna fester och bortsett från oräkneliga, spontana grillkvällar är det tradition med gemensamt firande i längan både på nyår och midsommar.

– Och på Valborg brukar jag dra igång lite körsång och Fredrik är ansvarig för brasan.

Nu ska Michael Klingstedt flytta från området och det är med kluvna känslor han lämnar det okomplicerade radhuslivet på Vitmossevägen.

– Lika fantastiska grannar kommer jag aldrig att få igen, konstaterar han. Men självklart kommer vi att fortsätta umgås. Om inte annat så kommer jag snart att titta in för att se om Fredrik lärt sig sköta kaffemaskinen de fick som pris, skrattar Michael avslutningsvis.

Familjen bedriver hunduppfödning i liten skala i radhuset, vilket grannarna i längan inte har något problem med. Här gosar Alice med en av valparna från senaste kullen.

Trots tre barn, jobb och hundar tar mycket tid har Sofie alltid tid att bry sig om sina grannar. Här poserar hon och yngsta dottern Julia med ögonstenarna Buster och Nova samt ett sammetsmjukt litet nytillskott.

Familjen Boman/Englunds tips för att vara en bra granne:

Ta själv initiativ och börja prata direkt med nyinflyttade grannar.
Acceptera varandra som ni är, alla har några fel och brister, också du själv.
Även om ni umgås ofta och otvunget gäller det att vara lyhörd för, och respektera, när grannarna vill vara för sig själva.
Hitta på saker tillsammans, både fester och gemensamma projekt som att exempelvis bygga fotbollsmål tillsammans med ungarna, det stärker gemenskapen.
Var en god medmänniska. Det är egentligen det allra viktigaste.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar