Harmonisk utbyggnad med mycket ljus

Det tog dubbelt så lång tid och kostade dubbelt så mycket pengar, sammanfattar trebarnsfamiljen sin utbyggnad. Men fint blev det när deras hus fick ett luftigt vardagsrum på 28 kvm och dessutom en rejäl källare på köpet.



Parhuset strax utanför Stockholm
som Lisa och hennes man Calle bor i är byggt 1947. När den ursprungliga boytan på 100 kvadratmeter började kännas lite trång, beslutade man sig för att bygga ut. Familjen, som även består av tre barn, behövde en större yta för samvaro.

– Vi kände att det var lika bra att göra utbyggnaden med källare också, istället för torpargrund. Och det ångrar vi inte en sekund! Förvaringsutrymmen kan man inte få för många av och dessutom har vi möjlighet att i framtiden inreda källaren, berättar Lisa.

Arkitekter löste fönsterproblem

Efter att ha funderat över vad de ville med sin utbyggnad kontaktade familjen arkitektbyrån Forssell & Wahlöf som hjälpte till med att färdigställa bygglovshandlingar och ritningar.

– Det blev nödvändigt med professionell hjälp för vi blev begränsade, till exempel fick vi inte till fönstersättningen på ett bra sätt, berättar Lisa.

Inför mötet med arkitektbyrån hade Lisa och Calle förberett sig genom att samla ihop klipp och bilder från utbyggnader och hus de gillade. Särskilt viktigt var det för dem att utbyggnaden harmonierade med huset och inte såg ut som en utbyggnad. Resultatet blev en form passar med ursprungshusets karaktär. Fönsterproblemet löste sig, på arkitekternas inrådan placerades de i hörnen vilket ger rummet mycket ljus och samtidigt skyddar från alltför mycket insyn.

Begagnat tak och värmeslingor

Hela processen tog ungefär nio månader. Kostnaden är svår att uppskatta exakt, men familjen tror att de lagt ner ungefär 14 000 kronor per kvadrat, vilket är ganska normalt för en utbyggnad och då fick man dessutom en källare på köpet.

– Men det blev ändå dubbelt så dyrt och tog dubbelt så lång tid som vi hade kalkylerat med, säger Lisa.

Calle har byggt mycket själv, med hjälp av sin pappa som är byggnadsingenjör. Grunden överlät de till hantverkare, men taket och allt invändigt är helt deras eget verk. Takteglet är begagnat, dels för att det är billigare men också för att det ger samma intryck och patina som ursprungshusets tegel. Innerväggarna är av gips och plywood, för att lätt kunna sätta upp tavlor och hyllor. Det nya rummet har fått värmeslingor under trägolvet.

– Vi tycker att element är fult. Golvvärme är otroligt skönt och våra elkostnader är inte högre än tidigare, säger Lisa. Det beror säkert också på att den nya delen är rejält mycket mer isolerad än ursprungshuset och utrustad med treglasfönster.

Bygglov kan ta tid

Lisa och Calle är jättenöjda med sin utbyggnad. Den härliga öppna planlösningen mellan kök och vardagsrum har gjort huset mycket större och luftigare.

– Men kanske skulle vi satt in glasdörrar mellan utbyggnaden och det gamla huset, funderar Lisa. Med tre barn kan ljudnivåerna bli lite väl höga ibland, men vi har ju källaren – där får det bli ett bollhav i framtiden…

Avslutningsvis tipsar hon Vi i Villas läsare:

– Bygglov kan ta tid. Om du har bråttom – se till att du håller dig till de begränsningar som finns i detaljplanen för ditt område och att dina bygglovshandlingar är exakta och detaljerade, då underlättar du processen.

Utbyggnadens totalyta är 28 kvm. Ursprungshuset hade 100 kvm i boyta och 50 kvm i biyta.

Det tog nio månader att bygga ut huset. Formen på utbyggnaden och fönsterlösningen är familjen mycket nöjd mer. Ljus flödar in men insynen utifrån är begränsad.

Ohlis tips inför utbyggnaden

1. Tänk efter vilka yta ni behöver bygga ut och gör en planlösning i tillbyggnaden som harmoniserar med det befintliga huset. Gör till exempel inte så att ni behöver gå genom toaletten för att komma till utbyggnaden.

2. Kolla markförhållanden. Behövs det sprängas (det är dyrt så undvik det om möjligt) eller pålas? Det är att föredra att ha samma grund på tillbyggnaden som det övriga huset.

3. Kontakta grannarna och informera om era planer.

4. Sök bygglov och få ett godkännande från grannarna när du har fått bygglovet.

5. Gör en konstruktionsritning av tillbyggnaden. Tag hjälp av beräkningar eller av en fackman om du är osäker på om takstolarna ska hålla för snölasten.

6. Gör en kostnadskalkyl på bygget. Det brukar bli dyrare än man har beräknat.

7. Förhandla med brädgårdarna om ett bra pris på ditt byggmaterial.

8. Beställ fönster och dörrar. De kan ha lång leveranstid, framförallt om du önskar att de ska se ut som på det befintliga huset.

9. Lägg upp logistiken av bygget. När ska materialet levereras? När ska grävmaskinen komma? Elektrikern? Rörinstallatören? Vilket jobb ska du göra själv?

10. Boka upp hantverkarna som ni behöver. Det är inte bra om takläggaren kommer före grundmuraren.

Ett stor ljust generöst vardagsrum på 28 kvadratmeter med nära anknytning till köket och tomten. Här finns plats för många gäster och mycket stoj och lek.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar