Foto: A-hus

Marbästa tips för dig som vill bygga nytt

Bygga nytt

För att undvika att husdrömmen förvandlas till en mardröm finns det några fällor du vill undvika. Här är tipsen!

Av: , 26 mars 2014
 • Martin Timell,  programledare för ”Fuskbyggarna”, ”Äntligen hemma” och ”Timells skärgårdskök”:

  ”När man bygger hus vill man förverkliga sin dröm, då gör många tyvärr dumdristiga saker och blir totalblinda. Man handlar efter hjärtat när det handlar om att förverkliga en dröm. Som att betala entreprenörer i förskott exempelvis. Betala inget förrän materialet ligger på backen. Jämför detta med när du handlar mat – du går ju aldrig in på fredagen och ger kassörskan 300 kronor för att sedan hämta maten på lördagen. När huset sedan är färdigbyggt, frys 20 procent av huset slutpris innan alla punkter på besiktningsprotokollet är åtgärdade.”

  Undrar du hur händig Martin Timell egentligen är? Läs hela intervjun med honom och Vi i Villas chefredaktör Maria Sognefors här.

 • Maria Sognefors, chefredaktör Vi i Villa:

  ”Jag vill vara tydlig med att jag inte är någon byggexpert, men jag har läsarnas perspektiv eftersom jag har byggt nyckelfärdigt och vet jag vilka fällor man lätt kan hamna i. Några saker som jag kommer tänka på om jag ska bygga nyckelfärdigt igen: Granska tomtkartan hårt, vår mäklare påstod att huset skulle stå mer vridet åt söder än vad tomtkartan visade, men vi trodde på mäklarens ord utan att dubbelkolla. Kräv att få alla dokument på huset så som våtrumscertifikat, provtryckning av rör, ventilation och så vidare. Vi har fortfarande inte fått våra och vi flyttade in för tre år sedan. När ni ändå håller på – gör allting som ni vill på en gång. Varje vinter ångrar att vi inte satte in en kamin när vi byggde huset. Tänk också på att det alltid blir dyrare än vad man räknat med. Ha en bra bankkontakt och en rejäl buffert till oförutsedda utgifter är bra att ha.”

   

 • Peter Bratt, byggskadespecialist, Länsförsäkringar:

  ”Be en besiktningsman kontrollera jobbet löpande”
”Det värsta som kan hända en villaägare som byggt ett nytt hus är att huset inte motsvarar förväntningarna. Ofta beror det på att anlitade entreprenörer inte haft tillräcklig kunskap i planering och byggteknik. Mitt tips är att ta referenser när ni anlitar entreprenörer, kontrollera att de är behöriga inom el, våtrum och VVS- installationer. Anlita en besiktningsman som kontrollerar och dokumenterar arbetet fortlöpande, det är billigt att upptäcka felen tidigt. Besiktningsmannen ser även till att kravet på fackmässighet är uppfyllt – att arbetet är utfört enligt gällande bygg och branschregler samt tillverkarens anvisningar. Bygg gärna med material som har lång livslängd det är bra både för plånboken och miljön.”

   

 • Titti Öhrn, kundombudsman på Mäklarsamfundet:

  ”Att köpa en nyproducerad villa på ritning, kräver att man är extra förberedd. Har bra koll på sin ekonomi och ha inte har för bråttom. Låt detta viktiga val ta sin tid. Utnyttja mäklarens erfarenhet och ställ frågor. Var noga med vad som ingår i köpet och vilka kostnader som tillkommer. Kom ihåg att tomten är minst lika viktig som villan, och att färdigställa tomt och trädgård ofta är kostsamt. Ta reda på om byggherre har andra hus som är färdiga, åk dit och titta är både klokt och roligt.”

 • Utgifter att ha koll på

  Det blir ofta dyrare än man tänkt
 sig. Att bygga nytt kostar pengar. Här är några utgifter som du behöver ha koll på:


  Lagfart och pantbrev: Lagfartskostnaden är 1,5 procent av husets försäljningspris plus en expeditionsavgift. Nytt pantbrev är 2 procent av pantbrevsbeloppet (motsvarar lånebeloppet) plus en expeditionsavgift.


  Tomt- och markarbete: Behöver du spränga eller fylla ut, anlägga gräsmatta, lägga marksten och bygga mur kan tomtarbetet bli kostsamt. Ha en budget för detta.


  Anläggningsavgift för vatten och avlopp: En engångsavgift som du betalar när du blir ansluten till kommunens avlopp, avgiften varierar – kontakta med din kommun för exakt avgift.

  Anslutningsavgift för tv och internet: Om du ändå bygger nytt kanske du passa på att dra in fiber. Sådant kan bli kostsamt, mellan 5000–30 000 (uppskattningsvis).

   

 • Framtidens byggfelsförsäkring

  Vad gäller med byggförsäkringen i framtiden?
 Peter Bratt, vår byggskadeexpert svarar:


  "Som läget är nu så överväger regeringen Bostadsminister Stefan Attefalls lagförslag att avskaffa den obligatoriska byggfelsförsäkringen, men att behålla färdigställandeskyddet. Försäkringsbranschen tror att lagkravet kommer att försvinna på byggfelsförsäkringen under 2014, men den kommer att fortsätta säljas av Bostadsgaranti och Garbo försäkring. Om det nu blir så, tror jag kommer att det kommer att innebära att entreprenörernas ansvarsförsäkringar kommer att belastas på ett helt annat sätt än tidigare. För tidigare gick byggfelsförsäkringen in som trygghet för konsumenten efter att den sedvanliga tvååriga garantin löpt ut. De två större försäkringsgivarna för byggfelsförsäkring är Bostadsgaranti och Garbo försäkring. Vad jag vet finns så finns det inga aktörer bland de stora försäkringsbolagen på denna marknad idag.”

Visa allt innehåll
26 mars 2014
Annons
Annons
Mer om Bygga nytt

Jag & huset - Maria Montazami

Bygga nytt Maria Montazami. Aktuell med: Hollywoodfruar på TV3 säsong 4

Att längta bort. Eller till: Krönika Annika Marklund

Bygga nytt Men alltså, hur känns det egentligen? Att flytta till ett ställe som är så… litet?” Samma fråga, om och om igen. Snart har alla jag känner ställt den....

Passivhus blir byggnorm på sikt

Bygga nytt Allt fler småhusleverantörer har energieffektiva hus i sina kataloger. Det visar en färsk marknadsöversikt från Energimyndigheten och det står klart...

9 frågor om gåvor och arv

Bygga nytt Vi får många frågor som handlar om gåvor och arv. Ingrid Kindahl, ekonomiskribent och Vi i Villas ekonomiexpert hjälper till att reda ut begreppen.

Jag & huset - Peter Barlach

Bygga nytt Peter Barlach, Vi i Villas egen vardagsrumstrubadur. Aktuell med: Fifteen Love, en kritikerrosad ungdomsroman

Krönika: Vem ska besiktiga och varför

Bygga nytt Jag skulle vilja dra till med en gamla klyscha – om det tvista de lärda! Besiktiga före visning, före kontrakt. Efter köpekontrakt med besiktningsförbeh...

Jag & huset - Jonas Jonasson

Bygga nytt Jonas Jonasson, författare till succé-debutboken ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

Kan du din Rut och Rot?

Bygga nytt Hoten mot Rut och Rot är borta. Efter allianssegern i valet vet vi att både hantverksjobb och hushållsarbete i villan ger skatterabatt i åtminstone...

Ledaren: Välkommen till Vi i Villa!

Bygga nytt Jag upptäcker möjligheter med ny teknik nästan varje dag – i min mobil, på min dator, hemma vid teven.