Annons
Med ett arkitektritat hus har du möjlighet att påverka in i minsta detalj.
Med ett arkitektritat hus har du möjlighet att påverka in i minsta detalj.

Bygg nytt hus

Bygga nytt

På väg till ny ort? Eller har du kommit över en fin tomt? Att flytta in i en helt ny villa är en speciell känsla. Du har chansen att få precis det hus som passar dig och din familj. Men valmöjligheterna kan också göra det svårt.

Av: Markus Wilhelmson, 05 mars 2013

Rita själv eller nyckelfärdigt? Med drömmen om ett nytt hus följer en rad nödvändiga beslut:

Utseende, planlösning, uppvärmning, materialval… och så frågan som alla nybyggare ställer sig: Kataloghus eller arkitektritat? Fördomarna är många mot vilket av alternativen man än väljer: Kataloghus – eller portorderkåkar som de ibland föraktfullt har kallats – är kompromisser utformade för att passa alla. Arkitekter är svindyra och ser till det estetiska snarare än funktion.

Inget av detta behöver vara sant. Det går att anlita en arkitekt och från början vara öppen med vad den egna ekonomin tillåter. Så här mycket har vi möjlighet att betala. Vad kan ni hjälpa oss med? Hur resultatet sedan blir bygger på en bra dialog om vilka önskemål och behov man har.

Att kataloghusen är stöpta i en form som inte kan ändras stämmer inte heller.
– Det är viktigt att påpeka att alla våra kataloghus är ritade av arkitekter. Man bör också se husen som en utgångspunkt och utifrån den göra egna justeringar. Vi är väldigt tillmötesgående när det gäller kundens individuella önskemål, säger Mikael Olsson, VD för Myresjöhus som tillhör mellanprissegmentet.

Annons

I koncernen ingår också Smålandsvillan, som tillhör lågprissegmentet, och där hustyperna är mer låsta. Större frihet innebär med andra ord högre kostnad.

En följd av att allt fler kunder har önskemål om hus som är anpassade till de egna behoven är att gränsen mellan kataloghus och arkitektritade kommit att luckras upp. Ett av många exempel är Fiskarhedenvillan som bygger hela huset på plats, bräda för bräda, utifrån egna kataloghus – eller kundernas arkitektritningar.
– Det är sällan vi levererar något standardhus. Kunderna ställer allt högre krav in i minsta detalj, utifrån sin egen livsstil och familjesituation. Det handlar inte bara om planlösningar, utan att man vill få in en korvstoppningsmaskin eller en hunddusch, berättar Anna Larsson, marknadschef på Fiskarhedenvillan.

En av många utmaningar med att bygga nytt, jämfört med att köpa ett befintligt hus, är att föreställa sig hur det nya huset kommer att se ut i verkligheten.

En hjälp på vägen kan vara att utnyttja någon av de nya online-tjänster som finns. Ett exempel är www.movehome.se som marknadsförs och säljs av Trivselhus där man kan bygga sitt eget hus och bland annat välja mellan olika fasadmaterial, tak, innergolv, fönster och vitvaror samtidigt som priset på huset räknas fram automatiskt.

Det är lätt att tro att det blir mycket billigare att köpa ett kataloghus än att ta hjälp av en arkitekt och bygga ett lösvirkeshus. Sanningen är inte riktigt så enkel. Det är viktigt att komma ihåg att kataloghustillverkarna har kostnader för egna fabriker, administrativ personal och marknadsföring och att priserna i katalogen stiger när man gör tillval. Dessutom varierar kostnaden för arkitektritade hus mycket beroende på vilka materialval man gör.

Frågan man bör ställa sig är snarare hur mycket tid man kan tänka sig att lägga ned på sitt husprojekt, och hur kunnig man är. Det går att hålla nere kostnaderna genom att själv begära in offerter, upphandla material och sköta kontakter med kommunen. Kan man dessutom tänka sig att bygga delar av huset, åtminstone interiören, så påverkar det självklart slutsumman.

Är man däremot heltidsarbetande småbarnsförälder med tummen mitt i handen så är ett nyckelfärdigt hus sannolikt det bästa alternativet. Men det finns också ett tredje alternativ: att köpa ett färdigt – eller färdigritat – hus. Peab är en av de byggherrar som säljer fristående villor där möjligheten att påverka är begränsad. Trädgården är planerad in i minsta buske och priset är fast.

Men om man – som de flesta – väljer kataloghus eller arkitektritat så är det en sak som många nybyggare bör ta ställning till i god tid före första spadtaget: Hur man placerar huset på tomten och vad man gör med trädgården.

Landskapsarkitekten Henrik Fogelklou ger några råd:
– Vrid huset så att du utnyttjar solen så många timmar som möjligt, ta tillvara på tomtens topografi och spara vackra träd. Många byggare tycker inte om att spara träd och ofta skapar man ett kalhygge utan minsta tanke. Man ska inte glömma att det tar många decennier innan nya träd har vuxit upp.

Visste du att…

…från och med år 2020 har EU satt som mål att alla nybyggda hus ska vara nollenergihus. Nu utarbetas reglerna för vad som då kommer att vara tillåten energianvändning.

…det finns en sida på Internet – vibyggerhus.se – där du kan följa hundratals bloggande husbyggare i deras resor mot färdiga hus.

… alla hus som byggs från den 1 januari 2013 är undantagna fastighetsavgiften i 15 år. Det innebär en besparing på ungefär 100 000 kronor.

…omkring 65 procent av de privathus som uppförs i Sverige är kataloghus.

Arkitektritat

Plus:

Unikt. Du får precis det hus som ­passar dig och din familjs behov och behöver inte kompromissa.

Detaljerna. Du har möjlighet att påverka varje detalj, som alltifrån var lösvirket hämtas ifrån till var du vill ha extra ljusinsläpp.

Flexibilitet. Kommer du på saker under resans gång så är det enklare att tänka om när du är din egen byggherre.

Minus:

Ofta dyrare. Behöver dock inte bli det om du kan tänka dig att till exempel göra en del av det invändiga jobbet själv.

Krävande. Med större frihet kommer också större ansvar, då man exempelvis inte har garantier om något går fel. Om man anlitar en totalentreprenör sköter denne ritningar, projektering, bygglov, material, eget arbete och andra arbeten som lejs ut till underleverantörer.

Kataloghus

Plus:

Smidigheten. Om du vill slippa lägga ner allt för mycket tid så kan det vara skönt att få hjälp med alltifrån bygglovshantering och samordning av materielleveranser till att entreprenören bär ansvar för att ingen skadas på byggplatsen.

Fast pris. Du har priset klart för dig innan du sätter igång. Men ta för säkerhets skull hjälp av juridisk expertis för att veta exakt vad som ingår i offerten.

Trygghet. Du har möjlighet att ”provbo” ditt nya hus innan genom att besöka något av entreprenörens visningshus.

Minus:

Kompromiss. Trots ett allt större utbud av kataloghus och leverantörernas lyhördhet finns fortfarande begränsningar som gör att du sannolikt tvingas kompromissa med vad du själv hade tänkt dig.

Materialval. Inte bara planlösning och stomme riskerar att begränsa dig, utan även att du i vissa fall tvingas hålla dig till utvalda leverantörer vad gäller exempelvis val av vitvaror.

Färdigt hus

Plus:

Fast pris. Inga överraskningar tillkommer, vare sig för markarbete, trädgård eller hus.

Smidigheten. Man köper helentreprenad och byggbolaget ordnar alltifrån bygglov till gräsmattor och buskar i trädgården.

Minus:

Minskad valfrihet. Utifrån en tillvalskatalog går det ofta att välja kakel, klinker, braskamin och till och med sätta upp en vägg för ett extra sovrum. Men valfriheten är inte lika stor som för kataloghus och – förstås – arkitektritat. Dessutom är tomterna ofta planerade in i minsta trätrall.

Likformighet. När de stora byggjättarna köper mark och styckar av tomter för att bygga fristående villor så blir tomterna ofta små och husen likartade.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
05 mars 2013 Markus Wilhelmson
Annons
Annons
Mer om Bygga nytt

Jag & huset - Maria Montazami

Bygga nytt Maria Montazami. Aktuell med: Hollywoodfruar på TV3 säsong 4

Att längta bort. Eller till: Krönika Annika Marklund

Bygga nytt Men alltså, hur känns det egentligen? Att flytta till ett ställe som är så… litet?” Samma fråga, om och om igen. Snart har alla jag känner ställt den....

Passivhus blir byggnorm på sikt

Bygga nytt Allt fler småhusleverantörer har energieffektiva hus i sina kataloger. Det visar en färsk marknadsöversikt från Energimyndigheten och det står klart...

9 frågor om gåvor och arv

Bygga nytt Vi får många frågor som handlar om gåvor och arv. Ingrid Kindahl, ekonomiskribent och Vi i Villas ekonomiexpert hjälper till att reda ut begreppen.

Jag & huset - Peter Barlach

Bygga nytt Peter Barlach, Vi i Villas egen vardagsrumstrubadur. Aktuell med: Fifteen Love, en kritikerrosad ungdomsroman

Krönika: Vem ska besiktiga och varför

Bygga nytt Jag skulle vilja dra till med en gamla klyscha – om det tvista de lärda! Besiktiga före visning, före kontrakt. Efter köpekontrakt med besiktningsförbeh...

Jag & huset - Jonas Jonasson

Bygga nytt Jonas Jonasson, författare till succé-debutboken ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

Kan du din Rut och Rot?

Bygga nytt Hoten mot Rut och Rot är borta. Efter allianssegern i valet vet vi att både hantverksjobb och hushållsarbete i villan ger skatterabatt i åtminstone...

Ledaren: Välkommen till Vi i Villa!

Bygga nytt Jag upptäcker möjligheter med ny teknik nästan varje dag – i min mobil, på min dator, hemma vid teven.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]